Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Marelice: Sve prednosti ovog sočnog voća i kako napraviti domaći džem

Marelice: Sve prednosti ovog sočnog voća i kako napraviti domaći džem© Pexels/Instagram

Stiže nam sezona marelica - saznaj sve blagodati ove ljetne poslastice i recept za najjednostavniji džem

Jesi li znala da je marelica kraljica vitamina A? Ovaj sočan i sladak plod narančaste boje jedemo od početka lipnja pa sve do kolovoza, a samo 100 g svježih marelica daje nam 12 posto vitamina A, 12 posto vitamina C i 6 posto kalija - sve tto za manje od 50 kalorija. 

Budući da je marelica voće koje je najbogatije vitaminom A, a glavno svojstvo toga vitamina je zaštita kože, (prvenstveno od sunca i vanjskih napada) ali i zaštita očiju - marelica bi se svakako trebala nalaziti što češće u našoj ljetnoj prehrani. 


Osim toga - bogata je vlaknima, dobra za srce, krv i kosti te predstavlja odličan izvor antioksidansa. Učinkovita je u borbi protiv anemije, ali i u borbi protiv reumatizma

Iako su marelice najbolje svježe, mi smo odlučile pronaći recept za domaći džem koji možeš koristiti i za slastice, ali i uz slana jela.

Domaći džem od marelica

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia · Food Blogger (@happyfoodstube) on

Sastojci:

  • 1 kg svježih marelica
  • 1/2 šalice vode (oko 125 ml)
  • 1/4 šalice limunovog soka (oko 60 ml)
  • 200 g šećera

Priprema:

1. Marelice operi i osuši. nareži ih na pola i izvadi koštice.

2. Marelice stavi u veliki lonac, dodaj vodu i sok iscijeđenog limuna.

3. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne zavrije i povremeno promiješaj. Nastavi kuhati s poklopcem dok marelice u potpunosti ne omekšaju, 10-15 minuta.

4. Dodaj šećer, promiješaj i kuhaj na laganoj vatri 40 minuta. Kada se sve zgusne, makni s vatre i ostavi ga sa strane oko 10 minuta. 

5. Premjesti džem u sterilizirane staklenke i nakon što se u potpunosti ohladi, poklopi staklenke i pohrani ih na suuhom i tamnom mjestu. Jednom otvorenu staklenku drži u hladnjaku. 
 
Komentari
+2
 
canyon
  • 28.5.2019 8:37:05
  • Bodova: 11515
  • Prijavi
Obozavam ih, evo pokusat cu sloziti dzem pa ce posluziti za palacinke ili roladu. Ove godine jako kasne, sunca im nema ali posluzit ce ove sa trznice ili trgovine. Samo ih treba pustiti da omekane na sobnoj temperaturi.
oprezna
  • 28.5.2019 8:16:30
  • Bodova: 131809
  • Prijavi
obožavam marelice:)) fine , sočne , slatke i zdrave Da , jedemo ih od početka lipnja, ali ne ove godine , lipanj je pred nama a marelice su još jako zelene obzirom na vrijeme , a one u dućanima nemaju slatkoću i okus , na žalost ....