Ljubiteljice poke bowla konačno u Zagrebu mogu kušati svježe varijacije ovog havajskog jela

Ljubiteljice poke bowla konačno u Zagrebu mogu kušati svježe varijacije ovog havajskog jela

Poke Poke prvi je street food bar ovakve vrste sa zanimljivim jelima koje jedva čekamo isprobati

Zdravi i razigrani zagrebački Poke Poke nova je gastro zvijezda koja se prostire na  50-ak m2 u Bogovićevoj 4 (prolaz Neboder). Specijalizirani street food bar uz šest vlastitih kreacija bowla nudi i bezbroj zdravih i svježih mogućnosti za svaku od nas.


Sanja Gregorius, Ana i Marija

 “Šetajući europskim metropolama vrlo smo često znali zateći prizor punih redova ispred poke barova. Zainteresiralo nas je te smo otišli isprobati o čemu se radi. Na prvu nas je osvojila ideja, okus i prezentacija ove priče koja je zdrava, u pravoj mjeri zasitna, a uz koju cijeli dan možeš funkcionirati bez osjećaja gladi i umora!”, izjavila je Sanja Gregorius iz Poke Poke-a.

Prostor od 50 m2 ima pult za kojim se pripremaju bowlovi, 20-ak sjedećih mjesta, a od proljeća i terasu u Bogovićevoj. Za vizualni identitet ovog cool mjesta zadužen je Studio Sudar, dok je samo uređenje prepušteno studiu Demel - Kore Demel Zadro. Pri samom ulasku u prostor osjeća se vesela energija budući da je jelo izvorno havajsko pa su prema tome i slagane boje - od kojih prevladavaju crvena, žuta i plava uz neizostavne zelene palme.
 

Baza u pokeu je kvalitetna sushi riža koja se priprema kao za sushi samo što mora biti topla kao i soba noodles. U zagrebačkom Poke Pokeu je dan i veći izbor, pa su tako kreirani poke sa soba noodles od heljde i zoodles od tikvice sa salatom kao baza. Kod pokea je naglasak na proteinima. Tu su klasična tuna i losos, no također i hobotnica koja se često izvorno koristi te mesni dio koji sadrži sous vide piletinu i odležani roast beef. Za vegane tu je neizbježan tofu. Sama priprema bowla traje 5-6 minuta. Ideja je da je jelo brzo gotovo u skladu s užurbanim načinom i tempom života. Poke Poke ima dvije veličine bowla, regular po cijeni od 54 te large po cijeni od 68 kuna po porciji.Iako ne postoji precizna priča o podrijetlu ovog jela, mnogi se slažu da počeci datiraju još od pretkolonijalnih vremena u Polineziji, grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda. Lokalci bi od svog ribolova uzimali svježi ulov i začinjavali ga onim što god je bilo pri ruci. Oko 1970-ih popularnost ovog jela počela je iznimno rasti pa se uz tradicionalne havajske kuhinje jelo počelo široko koristiti. Ubrzo nakon toga, poke bowl postao je popularan i na kopnu širom svijeta. 

Napiši nam u komentarima hoćeš li ići isprobati ova zanimljiva havajska jela. 
Komentari
+2
 
87dea
  • 10.2.2020 17:13:53
  • Bodova: 14230
  • Prijavi
Definitivno moram probat
snjeska1812
  • 10.2.2020 14:15:52
  • Bodova: 53079
  • Prijavi
Zanimljivo, al nekako mi se čini dosta visoka cijena po porciji.
vmarina
  • 10.2.2020 14:10:31
  • Bodova: 50871
  • Prijavi
Voljela bih probati.