Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Ljetni recepti s plodovima mora

Ljetni recepti s plodovima mora

Morski plodovi divno se sljubljuju sa svim vrstama tjestenina

Lignje, škampi, školjke, kozice, hobotnica, sve to i još toliko toga nude morske dubine za lagane ljetne recepte s tjesteninom. Ukusno i zdravo, a kad je riječ o pripremi i vrlo jednostavno, što je dodatna prednost ljeti kada u kuhinji želimo provesti što manje vremena. Plodovi mora su izuzetno ukusni i nude raznolike gastronomske mogućnosti, koje svakako treba iskoristiti s obzirom na bogatu ponudu rakova i mekušaca u našem Jadranu. Ne treba zaboraviti ni zdravstvene blagodati plodova mora, a nije zanemariva ni njihova niska kalorijska vrijednost. Siromašni su kalorijama i idealan obrok za one koji žele smršaviti ili održati željenu težinu.

Blagodati za zdravlje

Plodovi mora imaju mnogostruke pozitivne učinke na zdravlje. Obiluju mineralima, bogat su izvor esencijalnih aminokiselina, a odlikuju se niskim udjelom ukupnih masti, što ih čini niskokaloričnom hranom. Nezasićene masne kiseline koje sadrže ovi stanovnici morskih dubina imaju pozitivne učinke na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Imaju i visok sadržaj minerala, ponajprije selena, fosfora, željeza, cinka. Fosfor je važan za apsorpciju kalcija i čvrstoću kostiju, dok je željezo sastavni element eritrocita i neophodan za prijenos kisika do svih stanica u organizmu.

Selen posjeduje antioksidativno djelovanje u borbi protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala, a mnoge znanstvene studije pripisuju mu i antikarcinogeni učinak. Zahvaljujući upravo antioksidativnom djelovanju, selenu se pripisuje sposobnost suzbijanja rasta abnormalnih stanica. Nadalje, smatra se da pozitivno utječe na jačanje imuniteta, što potiče obranu organizma od karcinogena. Posebno dobri izvori selena su jastog, lignja i jakobove kapice. U sastavu morskih plodova nalaze se i značajne količine vitamina B skupine.  
 
Foto:  © lapas77 - fotolia

Makaroni s hobotnicom



Sastojci:
400 g tjestenine makaroni
800 g hobotnice
300 g mini rajčica
60 g mladog luka
150 g žute paprike
150 g zelene paprike
1 čili papričica
2-3 grančice peršina
60 ml maslinova  ulja
sol

Priprema:
Skuhajte hobotnicu, ogulite joj opnu, ohladite i narežite. Makarone skuhajte u slanoj vodi. Rajčice prepolovite, paprike očistite i narežite na ploške, mladi luk na kolutove. Pomiješajte tjesteninu s hobotnicom i povrćem, začinite sitno nasjeckanim čilijem, sjeckanim peršinom  i maslinovim uljem.
1/4
 
Komentari
+2
 
magda-lena
  • 18.8.2017 20:00:41
  • Bodova: 1703
  • Prijavi
Jedino moram paziti gdje nabavljam školjke ili račiće pa me to ograničava.Inače; super obrok - malo tjestenine, malo školjki i to je to
anisa
  • 17.8.2017 12:48:09
  • Bodova: 23227
  • Prijavi
ne znam koji recept mi je bolji....obožavam sve s plodovima mora
astoria
  • 17.8.2017 11:34:10
  • Bodova: 25711
  • Prijavi
Volim sve sa plodovima mora.
mikica61
  • 17.8.2017 11:25:44
  • Bodova: 119079
  • Prijavi
samo lignje molim
mikica61
  • 17.8.2017 11:24:41
  • Bodova: 119079
  • Prijavi
Dagnje su mi bolje na buzaru
mikica61
  • 17.8.2017 11:23:37
  • Bodova: 119079
  • Prijavi
Bolja mi je hobotnica ispod peke
ecume
  • 17.8.2017 11:11:33
  • Bodova: 6580
  • Prijavi
Baš danas za ručak spremam ragu od lignji s tjesteninom!