Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kvinoja - super namirnica bez glutena puna je proteina i željeza

Kvinoja - super namirnica bez glutena puna je proteina i željeza© Pixabay

Posljednjih godina sve više otkrivamo namirnice s kojima naša prehrana postaje raznolika, ali i zdravija. Kvinoja je jedna od tih namirnica

Kvinoja je namirnica koju posljednjih godina sve više viđamo na policama trgovina, ako razmišljamo o zdravlju ona je pravi "must have" u prehrani. Zanimljivo, sve njezine dobrobiti otkrili su Inke prije 3 do 4 tisuće godina, prvi su shvatili da je pogodna za prehranu ljudi i da daje snagu njihovim ratnicima. Međutim, kvinoja nije tehnički kategorizirana kao žitarica (kao što su zob, pšenica, ječam raž, kukuruz..) iako tako izgleda. Kvinoja, amarant i heljda izgledaju poput žitarice i pripremaju se na sličan način, ali se nazivaju pseudožitaricama. Jednostavno rečeno kvinoja su sjemenke, ali su super zdrave.
 
Kvinoja je savršena zamjena za žitarice, a ono što je čini jako posebnom je da ne sadrži gluten. Danas je sve češća intolerancija na gluten ili celijakija i zato je ova namirnica odlična za konzumiranje. Unatoč tome što kvinoja nije prava žitarica i dalje se smatra cjelovitim žitaricom. 

Kvinoja je moćna kada se radi o proteinima, jedna šalica sadrži 8 grama biljnih proteina, a sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Odličan je izvor željeza, sadrži ga više od špinata. Preporučeni unos željeza iznosi između 8 i 18 miligrama dnevno ovisno o dobi i spolu. Kvinoja je jedan od najvažnijih biljnih izvora, jedna porcija sadrži oko 3 miligrama željeza.Redovito konzumiranje kvinoje pojačat će i količine magnezija u tijelu. Magnezij smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, ali i pomaže kod detoksikacije tijelai proizvodnje energije. Manjak magnezija povezan je s glavoboljama, grčevima u mišićima i nesanicom. 

Ova odlična pseudožitarica priprema se vrlo jednostavno, kuha se u vodi u omjeru 1:5 jer jako upija tekućinu. Može se dodati u juhe i variva, često je dio salata, a dobar je prilog mesu.
 
Kvinoja s piletinom

Sastojci: 
  • 1 žlica ulja
  • oko 300 grama pilećih prsa bez kožice, narezani
  • 1 srednji luk, narezan
  • 1 crvena paprika, narezana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckani
  • 100 g zelenih mahuna
  • čili prema želji
  • 2 žličice kumina
  • 2 žličice korijandera
  • 100 g nekuhane kvinoje
  • 85 g kukuruza šećerca
  • 75 g kelja, narezan na deblje trake
Priprema: 
  • Zagrijati ulje u velikoj tavi. Začiniti piletinu i pržiti na srednje jakoj vatri 2-3 minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju. Prebaciti na tanjur. Staviti luk i papriku u tavu i pržiti oko 3 minute, miješajući, dok ne omekšaju i lagano porumene.
  • Staviti mahune i češnjak i miješati oko 2 minute. Dodati čili i začine, pa dodati kvinoju i kukuruz šećerac. Uliti 700 ml upravo prokuhane vode s 1/2 žlice morske soli i pustiti da dođe do vrenja. 
  • Vratiti piletinu u tavu, smanjiti vatru i na lagano kuhati 12 minuta, redovito miješati. Na kraju dodati kelj i kuhati još 3 minute ili dok kvinoja i piletina ne budu kuhane.

(Foto: Pixabay)
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
tikica-
  • 23.4.2020 9:33:37
  • Bodova: 46822
  • Prijavi
Ma da,što još?