Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kuke i šparoge - delicije iz prirode na proljetnom jelovniku

Kuke i šparoge - delicije iz prirode na proljetnom jelovniku

Ukusne i veoma zdrave

S proljećem stigle su nam kuke i šparoge, iznimno zdrave namirnice koje pospješuju čišćenje organizma od toksina, a ujedno su prava gastronomska delicija. Jela od šparoga i kuka svakako uvrstite u proljetnu prehranu, jer su to izdanci siromašni kalorijama, a bogati, posebice šparoge, vitaminima, mineralima i vlaknima.

Za zdravo srce

Šparoge imaju veliku nutritivnu vrijednost, a malo kalorija jer im je voda najveći dio. Zbog vrlo malo ugljikohidrata i nimalo masti, šparoge su preporučljiva namirnica u prehrani dijabetičara, te osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Po svojim ljekovitim svojstvima poznate su od davnina. Istraživanja su potvrdila učinkovitost šparoga u očuvanju srca i krvnih žila, djeluju kao diuretik, preporučuju se trudnicama, jer sadrže velike količine folne kiseline, a  imaju i antikancerogeno djelovanje zahvaljujući glutatinu koji štiti ljudski organizam od slobodnih radikala. Kao i kuke, šparoge brzo gube na kvaliteti, ukoliko se odmah ne pripreme venu gubeći specifičan okus.

Tijekom čišćenja najčešće se vrh prekida do donjeg drvenastog dijela. Kuhaju se u kipućoj slanoj vodi 5 do 8 minuta, ovisno o debljini. Da bi se što više očuvali hranjivi sastojci, tijekom kuhanja lonac mora biti poklopljen, a koristi se minimalno potrebna količina vode. Kod dugog kuhanja šparoge postaju neukusne, gorke, slomljene strukture i izgube karakterističnu boju. Nakon kuhanja šparoge se procijede. Još bolja termička obrada je kuhanje na pari. Gornji dio kuka, kao i šparoga, jedu se i sirove, pripravljene na razne načine. Ponekad ih je šteta i kuhati jer gube svoju nutritivnu vrijednost.

Bogat izbor jela sa šparogama

Osim poznate fritaje, šparoga s jajima, u gastronomiji je bogat izbor jela u kojima su šparoge glavni sastojak, bilo da se radi o divljim šparogama ili uzgojenim. Mogu se koristiti za pripremu salata, juha, odlično se slažu s jelima od tjestenina i riže, s jajima, mesom, ribom. U dubrovačkom kraju najčešće se jedu kuhane, začinjene maslinovim uljem i s kuhanim jajima.

Divlje šparoge se dodaju u kipuću vodu i kuhaju desetak minuta kako bi izgubile gorak okus, pa se u vodu može dodati i malo šećera, osim soli. Pitome se mogu kuhati napola u vodi, a vrhovi na pari. Važno je da se prije kuhanja drvenasti dio šparoge odstrani jer je nejestiv bez obzira na dužinu kuhanja, a za konzumaciju su samo vršni dijelovi stabljike. Dovoljno ih je kuhati do 15 minuta, ne predugo, da ne izgube hranjive sastojke, u slanoj vodi, te dobro ocijediti. Možete ih poslužiti samo s octom ili maslinovim uljem, za salatu ili s kuhanim krumpirom. Mogu se poslužiti i hladne.

Šparoge se pripremaju na razne načine u raznim kuhinjama svijeta. Ponegdje se na jelovniku nađu pržene i u kombinaciji s mesom, mnogi ih vole upravo sa žara začinjene samo s maslinovim uljem, a dobre su i u umacima.

Šparoge s jajima

Sastojci
vezica šparoga (divljih ili uzgojenih)
6 jaja
3 kriške slanine
mala vezica mladog luka
dvije žlice maslinova ulja
sol
papar

Priprema
Očistite šparoge tako da ih prelomite rukom i odvojite drvenasti dio biljke od sočnijeg dijela s vrhom. Vrhove kratko blanširajte u slanoj vodi, samo minutu, dvije. Sitno nasjeckajte luk. U širokoj tavi zagrijte ulje, pa na njega bacite luk. Kad omekša i pusti aromu, dodajte mu i slaninu izrezanu na rezance. Dok ona porumeni, istucite jaja, posolite ih i poparite. Izlijte jaja na tavu pa promiješajte. Tada dodajte i vrhove šparoga. Pecite tek toliko da se smjesa poveže, a jaja ostanu kremasta. Ako koristite vrlo mlade divlje šparoge, u fritaju ih možete ubaciti i sirove. Slaninu možete zamijeniti pršutom ili šunkom.
 
Komentari
+2
 
anna-herman
  • 10.5.2015 13:07:45
  • Bodova: 54598
  • Prijavi
Hjoooooooj, fritaja sa šparogama... njaaaaammmm...
akatal
  • 10.5.2015 10:21:51
  • Bodova: 11879
  • Prijavi
Volim ih, i radim ih ili ovako sa jajima, ili ih skuham, pa sa tvrdo kuhanim jajima na salatu
7314
  • 9.5.2015 13:02:55
  • Bodova: 50335
  • Prijavi
Volim šparoge na sve načine!
romana1
  • 9.5.2015 10:18:54
  • Bodova: 169289
  • Prijavi
Obožavam šparoge na sve načine ...... super su mi i sirove ! :)
merida
  • 8.5.2015 23:37:50
  • Bodova: 21542
  • Prijavi
Pravim omlet s njima i to mi je super...
lar
  • 8.5.2015 21:29:15
  • Bodova: 47299
  • Prijavi
Obožavam šparoge! Svake godine ih pripremam, obično s jajima na salatu ili fritaju :)
otilija19
  • 8.5.2015 17:55:58
  • Bodova: 28889
  • Prijavi
baš sam danas pravila rižoto od šparogica, njam
neko-san
  • 8.5.2015 17:29:51
  • Bodova: 21910
  • Prijavi
Volim ih i pravila sam ih nedavno s umakom hollandaise, jako fina kombinacija.
cokolinolady
  • 8.5.2015 16:58:47
  • Bodova: 8264
  • Prijavi
volim šparoge brati i jesti sa jajima a ima i kukelja
xy123
  • 8.5.2015 15:51:08
  • Bodova: 60244
  • Prijavi
obožavam šparoge na sve načine