Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Bogat izvor energije, ugljikohidrata (škroba) i biljka koja se može pripremiti na sto različitih načina

Jedna od najraširenijih namirnica na svijetu - krumpir - povoljan je za prehranu zbog svojeg bogatog izvora energije, ugljikohidrata (škroba), a bogat je izvor vitamina i minerala. Krumpir je hrana koja povoljno djeluje na čovjekovo zdravlje, a koristi se u narodnoj medicini kao ljekovito sredstvo kod reumatizma, glavobolje, opekotina, visoke temperature... Velika je prednost ove namirnice što je dostupna tijekom čitave godine. Zanimljiva je činjenica da krumpir svoje korijene vuče iz davnih dana. Prvi krumpir počeli su uzgajati Indijanci iz Perua, a iz Amerike u Europu donio ga je krajem 16. stoljeća pomorski istraživač, sir Francis Drake. 

Kada govorimo o pripremi jela s krumpirom - vjerujemo da je ovo jedna od namirnica koja se može pripremiti na sto različitih načina! Može se poslužiti kao samostalno jelo, kao prilog, u salatama, varivima, juhama... Prije bilo kakvog spremanja, važno je krumpir oguliti i termički obraditi (kuhanjem, pečenjem, prženjem). 

Odabrali smo za vas nekoliko recepata i svakako preporučujemo da ih isprobate još danas - ili barem što prije - i da se uvjerite (još jednom) zašto toliko volimoooo krumpir :)
 
Izvor: allrecipes.com
"Slasna jela s krumpirom", Mozaik knjiga, 2007.
Foto: dream79 Fotolia

Popečci od krumpira i sira

Sastojci:

4 velika krumpira, oguljena i kuhan
2 jaja
pola šalice mlijeka
1 šalica brašna
pola šalice sira parmezana
pola šalice sira Cheddar
1/4 šalice slanine
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
pola žličice mljevenog papra
1/4 šalice ulja
2 žličice maslaca

Postupak:

Izmiješajte krumpir, jaja i mlijeko u veliku zdjelu. Umiješajte brašno, parmezan, cheddar sir, slaninu, sol, prašak za pecivo, papar, ulje i sve zajedno dobro promiješajte pomoću vilice. Na tavi zagrijte maslac i pomoću žlice lagano vadite smjesu i stavljajte u tavu (kao pepečke). Pecite otprilike četiri minute sa svake strane - dok ne dobije zlatno-smeđu boju. 
1/9
 
Komentari
+2
 
mirela77
  • 16.3.2016 9:23:50
  • Bodova: 591
  • Prijavi
Mlađa kćer kao da ne zna za druge namirnice, samo krumpir na sto načina. Dok nama ostalima lagano izlazi na uši, mada ga volimo i mi, ona uživa u njemu kao da ga jede prvi put.
Moderator
-nany-
  • 14.12.2015 21:05:47
  • Bodova: 134159
  • Prijavi
Predobri recepti !
tina14
  • 14.12.2015 20:36:26
  • Bodova: 15103
  • Prijavi
Zato jer ako ne znaš šta bi skuhao ,uzmeš krumpir i eto ručka,dali kako glavno,prilog,pa uskoro i desert jer sam nedavno vidjela recept za kolač od krumpira*-* pa ti uživaj
sseljakovic
  • 7.12.2015 13:27:43
  • Bodova: 1913
  • Prijavi
Obozavam krumpir osobito ispod peke
roses21
  • 3.12.2015 21:47:25
  • Bodova: 23584
  • Prijavi
Na koji god nacin se spremi,uvijek odlican :)
gmarkovic
  • 3.12.2015 19:04:36
  • Bodova: 11881
  • Prijavi
Najbolji! Kuhani krumpir sa maslinovim uljem,pomfri,pečeni,restani,pire ....Obožavamo.
babydoll16
  • 3.12.2015 10:57:40
  • Bodova: 7494
  • Prijavi
Preporučujem i ružmarin - odlično paše s pečenim krumpirima!
evaiv
  • 3.12.2015 10:12:49
  • Bodova: 9230
  • Prijavi
obožavam krumpir, radim ga na sto načina, a i ove recepte ću svakako ISPROBATI
matea20
  • 3.12.2015 9:06:23
  • Bodova: 17581
  • Prijavi
Cesto slazem krumpir, isprobat cu neke recepte
pisica
  • 3.12.2015 8:50:40
  • Bodova: 6860
  • Prijavi
Krumpir je često na mom stolu u raznim kombinacijama.