Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Koliko je zdravo smrznuto povrće i voće?

Koliko je zdravo smrznuto povrće i voće?

Čini se da bi određene vrste smrznutog povrća i voća mogle biti zdravije od svježeg povrća i voća, koje je odstajalo nekoliko dana… No, uvijek postoji ali…

Zimsko vrijeme najčešće pretpostavlja oskudicu svježeg voća i povrća, a i ono koje se nudi, često je vrlo loše kvalitete, tretirano raznim sredstvima kako bi se što duže održalo, upitnog porijekla i nadasve skupo.

Alternativa je smrznuto povrće i u manjoj količini voće, koje isto tako je iz uvoza, iako je na njima marka hrvatskih proizvođača. Zbog toga se postavlja pitanje, što je na kraju zdravije – smrznuto ili svježe povrće i voće?

Što je pokazalo istraživanje?

Vjerovali ili ne, istraživanja su pokazala da je određeno smrznuto povrće i voće čak i zdravije od svježega. Naime, smrznuto povrće i voće upravo zbog toga jer se smrzava posebnim metodama vrlo brzo nakon branja zadržava više vitamina, minerala, antioksidansa i drugih hranjivih sastojaka, nego neko svježe povrće i voće koje stoji nekoliko dana.

Prednosti smrznutih namirnica

Proces brzog smrzavanja sprečava razvoj bakterija, koje uzrokuju kvarenje i trulež. Primjerice, istraživanja su pokazala da smrznuta brokula ima veće količine vitamina C, luteina i četiri puta više beta-karotena nego svježa brokula koja je stajala tri dana. Smrznute mrkve imale su tri puta više luteina i dvostruko više beta-karotena, te su imale visoke razine vitamina C i polifenola. Kod smrznutog graška i borovnica pronađene su više koncentracije vitamina C i polifenola. S druge strane, svježi se špinat ipak pokazao boljim od smrznutog špinata.

Svakako, gledajući u globalu, ne morate previše brinuti brinuti kada je u pitanju smrznuto povrće i voće provjerenih proizvođača. Važnija je redovita konzumacija voća i povrća, te raznolika prehrana.

Nedostatci smrznutog voća i povrća

Naravno, ono što je isto tako važno jest porijeklo određene hrane, te na koji je način ona uzgajana i tretirana za vrijeme rasta. Zasigurno je svježe povrće iz domaćeg ili ekouzgoja zdravije, upravo zbog njegovog tretiranja, pa i po cijenu manje količine vitamina i drugih hranjivih sastojaka, ako odstoji nekoliko dana.

Također, ne znači da su određene patogene bakterije nestale smrzavanjem, one se mogu vrlo lako aktivirati otapanjem hrane, pa je tu hranu potrebno dobro termički obraditi, čime ona gubi svoja određena hranjiva svojstva. Jednako tako, činjenica je da smrznuta hrana nije toliko ukusna kao svježa hrana.

I na kraju, svakako treba izbjegavati bilo koju vrstu smrznute procesuirane hrane. Svježe smrznuto voće i povrće – da, procesuirano povrće i voće – ne, ili vrlo rijetko, ako baš nemate drugog izbora.
 
Foto: © xalanx - fotolia
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 1.6.2019 11:16:54
  • Bodova: 46283
  • Prijavi
Koristim i jedno i drugo.
koli
  • 10.2.2016 19:33:37
  • Bodova: 532
  • Prijavi
Smrzavam samo vlastito voće i povrće i to odmah nakon berbe. Zimi se iskoristi i bude ukusno.
fiamma
  • 27.1.2016 22:50:34
  • Bodova: 13295
  • Prijavi
Svjeze najradije. Ali i smrznuto je sasvim dobra zamjena. U svakom slucaju, bolje nego konzervirano.
akatal
  • 27.1.2016 9:59:56
  • Bodova: 11879
  • Prijavi
Zimi je smrznuto povrće spas. Ima ga u svim kombinacijama. Smrznuto voće ne koristim, jedino ako ga ja zamrznem.
neko-san
  • 27.1.2016 8:14:55
  • Bodova: 21923
  • Prijavi
Kombiniram smrznuto i svježe.
moni_mo
  • 27.1.2016 7:53:02
  • Bodova: 8094
  • Prijavi
Ako samo smrznemo, mislim da problema nema. Eto čitala sam da je i bolje.Međutim, ono iz prodavaonica... nisam sigurna koliko se puta odmrzne i smrzne dok dođe na stol
didona
  • 26.1.2016 18:51:40
  • Bodova: 19170
  • Prijavi
Kad nema svježega, posluži i smrznuto.
reni1
  • 26.1.2016 18:09:21
  • Bodova: 3117
  • Prijavi
Ja uvijek zamrznem povrce iz vrta. Di ces bolje.
ivas
  • 26.1.2016 16:38:59
  • Bodova: 49880
  • Prijavi
ne razmišljam puno o tome...bitnije mi je da se hranjivost ne smanji nakon obrade hrane
plavimedo
  • 26.1.2016 16:31:01
  • Bodova: 3448
  • Prijavi
Ja se slazem da je smrznuta hrana zdrava....˘