Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Koja je razlika između tofua, tempeha i seitana te kako ih ukusno pripremiti

Koja je razlika između tofua, tempeha i seitana te kako ih ukusno pripremiti© Unsplash

U svijetu se svakodnevno konzumiraju u raznim specijalitetima, a kod nas su poznati kao zamjena za meso. Ove namirnice su vrlo zdrave i svestrane za pripremu, a ako još nisi, svakako im daj priliku

Vegetarijanci i vegani u današnje vrijeme imaju pregršt namirnica kojima mogu zamijeniti meso i osigurati dovoljan dnevni unos proteina. Tofu, tempeh i seitan svakako su najpopularniji izbor, ali ne moraju biti rezervirani samo za ljude koji ne konzumiraju meso
  
U Aziji su ove namirnice vrlo popularne i dio su mnogih tradicionalnih recepata. Seitan i tofu jeli su još stari kineski carevi na svojim pohodima, dok je tempeh nastao u Indoneziji prije gotovo tisuću godina. 

Iako postoji stigma da je ova vrsta namirnica vrlo skupa, kao i općenito vege prehrana, to nije istina. Tofu možeš pronaći po cijeni od čak sedam kuna za 250 grama, dok su seitan i tempeh nešto skuplji, no cijena rijetko prelazi 15 do 20 kuna. 

Ako nisi sigurna što su zapravo tofu, tempeh i seitan, donosimo ti kratki vodič kroz sve tri namirnice i jednostavne recepte kako ih pripremiti i isprobati u vlastitoj kuhinji. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marissa | It’s All Good Vegan (@itsallgoodvegan) on


  
Tofu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jajadora (@jdoraaa) on


Tofu se radi od komadića mljevene soje koji ostanu nakon proizvodnje sojinog mlijeka. Popularna je namirnica u Aziji dok je kod nas i dalje najčešće samo na jelovniku vegana i vegetarijanaca. U supermarketima ga možemo pronaći u raznim varijantama, od običnog do dimljenog i već začinjenog. Sam okus tofua je poprilično neutralan što znači da se može koristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Najčešće se za pripremu ukusnog ručka koristi svježi tofu dok se za deserte i kreme koristi svileni ili meki tofu. 

Bogat je željezom, kalcijem i proteinima, ali sadrži i malu količinu antinutrijenta koji onemogućuju potpunu apsorpciju nutrijenata iz hrane. Antinutrijenti koje sadrži soja uklanjaju se fermentacijom i tako nastaje tempeh. 

Pikantni tofu s rižom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leoni Cooks (@leonicooks) on


Potrebno ti je:
  
  • 1 pakiranje svježeg tofua
  • 1 žlica ulja sezama
  • 1/4 šalice sojinog umaka
  • 1/4 šalice vode
  • 2 žlice meda
  • 2 žličice gustina
  • 1 1/2 žlica svježe mljevenog papra
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica sitno naribanog đumbira
  • 2 mlada luka
  • malo sjemenki sezama

Postupak:

1. Pripremi tofu tako što ćeš ga narezati na ploške i omotati u papirnati ručnik. Na tofu stavi teški predmet i ostavi 15-ak minuta kako bi se iscijedio višak tekućine. 
2. Pripremi umak za pečenje. U maloj posudici pomiješaj sojin umak, vodu, med i gustin. 
3. U woku ili velikoj tavi zagrij ulje i dodaj tofu. Dobro ga ispeci dok ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta. 
4. U vrući wok ili tavu u kojoj se peče tofu dodaj umak za pečenje, češnja, đumbir, papar i narezani mladi luk. Sve skupa peci oko 5 minuta dok luk ne omekša i umak ne postane gust. 
5. Posluži uz kuhanu rižu ili palentu i posipaj sezamom.
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2