Kako sigurno kupovati svakodnevne namirnice za vrijeme života u koroni? Imamo sve odgovore

Kako sigurno kupovati svakodnevne namirnice za vrijeme života u koroni? Imamo sve odgovore© instagram

Kupovina osnovnih namirnica poput hrane, wc papira i higijenskih potrepština u doba haranja virusa korone otežana je i kompliciranija no što smo navikli, ali ne moraš se brinuti, imamo savjete kako se najlakše i najsigurnije opskrbiti svime potrebnim

Svakog dana dobivamo sve više i više novih informacija o korona virusu koji je poharao svijet i sve nas primorao na ostanak kod kuće. Vlasti nam stalno govore da ne izlazimo bespotrebno te da minimaliziramo apsolutno sve socijalne kontakte, no unatoč tome ipak tu i tamo moramo izaći i opskrbiti se prijeko potrebnim namirnicama, zar ne?
   
Mnoge su trgovine zatvorile svoja vrata, a drugi pak dućani i supermarketi rade skraćeno, pa je kupovinu potrebno pomno planirati. Sakupile smo savjete kako se najbolje osigurati i zaštititi od koronavirusa čak i ako moraš otići do dućana, ali smo ti donijele i par savjeta kako na alternativni način opskrbiti svoju smočnicu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Distribarth (@distribarth_st_barth)

 
Glavno je pitanje – izlaziti ili naučiti namirnice?
 
Prije no što se odlučiš hoćeš li sama otići do dućana u kupovinu ili ćeš naručiti namirnice da ti budu dostavljene na kućni prag, trebala bi razmotriti par važnih faktora. Prvi je taj jesi li kronični bolesnik ili nisi. Naime, ako ti je oslabljen organizam i imunitet već nekom drugom bolešću, definitivno bi se trebala organizirati i ne odlaziti van kuće ni u kojem slučaju.
 
Kao što znamo, najveći rizik od oboljevanja od korona virusa imaju starije osobe te kronični bolesnici, osobito oni s respiratornim problemima i onkološki bolesnici. Ako spadaš u ijednu od ovih skupina, naruči hranu koja ti treba te će ti za nekoliko dana doći na kućna vrata, a ti ćeš minimalizirati rizik od zaraze.
 
No, ako si pak u skupini onih koji nisu u rizičnoj skupini, stručnjaci tvrde kako smiješ otići u kupovinu, ali uz poduzete mjere opreza, tj. dobru organizaciju i uz adekvatnu opremu.

Redovito peri i dezinficiraj ruke, a kada izlaziš iz svog doma nosi zaštitnu masku kao i jednokratne rukavice. U trgovinu odlazi isključivo s platnenim vrećicama koje si ponijela od kuće, a koje ćeš nakon kupovine moći oprati i dezinficirati. Uz to, preporučljivo je da svu odjeću u kojoj si bila vani odmah staviš prati na minimalno 60 stupnjeva, kako bi još više smanjila mogućnost zadržavanja virusa na predmetima oko sebe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hello Groceries (@hellogroceries_uk)

 
Sigurno naručivanje iz naslonjača
 
Ako si se odlučila naručiti namirnice, kako bi se dodatno zaštitila napomeni u svojoj narudžbi da ti dostavljač ostavi kutiju s namirnicama ispred vrata te da bez kontakta preuzmeš svoju hranu.  Naravno, kada dobiješ svoj paket dobro ga prebriši higijenskim vlažnim maramicama i operi ruke nakon svakog rukovanja stvarima koje su došle izvana.
 
Hranu koja je upakirana u plastičnu ambalažu posebno je važno dezinficirati, a nakon što ih spremite u frižider ili smočnicu dobro prebrišite i očistite sve plohe koje je ambalaža dotaknula.  Svježe voće i povrće koje nije bilo zapakirano samo dobro isperite vodom.
 
Ideš u dućan? Budi oprezna!
 
Ako si odlučila da je najjednostavnije i najbrže otići do trgovine i vlastoručno se opskrbiti namirnicama, budi dodatno oprezna i isplaniraj detaljno svoj posjet dućanu. Idi kada smatraš da će biti najmanja gužva, np. rano ujutro. Ako pak sretneš nekoga od prijatelja ili polaznika, mahni im s daljine i ne upuštaj se u neprimjerenu konverzaciju jer trenutno nitko ne može točno znati tko je zaražen, a tko ne. Neki ljudi naime uopće nemaju sindrome, a pozitivni su na korona virus. Sve dodiruj isključivo s rukavicama, a masku nosi cijelo vrijeme. Preporuča se i plaćanje karticama te izbjegavanje dodira s papirnatim novcem.
 
 U konačnici, najbitnije je postupati odgovorno i prema sebi i prema drugima te se pobrinuti da ne zaštitimo samo sebe, već i druge osobe oko nas koje mogu biti ugroženije.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bolney Wine Estate (@bolneyestate)

 
Komentari
+2
 
oprezna
  • 24.3.2020 21:17:08
  • Bodova: 144784
  • Prijavi
Sve je to u redu no nismo svi u mogućnosti sjediti u stanu , moramo i izaći vani ( ne samo u kupovinu ) , nismo svi uspjeli kupiti dezinfekcijska sredstva , nemamo toliko jakni za presvlačenje ....i još puno toga.Ono što mi smeta u našim trgovinama što je pretpostavljam zbog manjka radne snage uveden novi sistem izlaganja kruha i pekarskih proizvoda , tipa samoposluga... Kruh ne možeš oprati i prebrisati , ta razliku od voća i povrća te drugih namirnica .Nitko o tome ništa ne govori
kuota
  • 24.3.2020 18:39:27
  • Bodova: 20966
  • Prijavi
Vani je hladno i to dosta hladno, mora se imati zimsku jaknu i što onda kada se vratim iz trgovine moram pernatu debelu jaknu oprati (da problem bude veći moja se ne smije prati u perilici nego nositi na kemijsko čišćenje), ali eto čija se smije, te taman dok se ona osuši kroz par dana opet moram u trgovinu i tako znači treba prati jaknu svakih par dana.... Peri, suši, peri, suši.....