Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako pravilno postupati s hranom u ljeti (ali i inače)?

Kako pravilno postupati s hranom u ljeti (ali i inače)?

Operi, odvoji, obradi, ohladi

Visoke temperature, koje su ovoga ljeta posebice izražene, jedan su od glavnih uzroka kvarenja hrane. U Hrvatskoj  je tijekom 2016.godine prijavljeno više od  23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom. Potaknulo je to Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatsku agenciju za hranu da u srpnju pokrenu medijsku kampanju kojoj je cilj informirati građane o pravilnom postupanju s hranom, kako bi se što bolje zaštitili od bolesti čije je porijeklo hrana, koja nije dobro pripremljena ili čuvana.

Najčešće greške u pripremi hrane

Kampanja pod nazivom 4 O: operi,odvoji, obradi, ohladi, ukazuje na najčešće pogreške prilikom pripreme i rukovanja hranom, te savjetuje potrošače kako ih izbjeći. Najčešće greške prilikom pripreme hrane su nenamjerni doticaji termički obrađene hrane sa sirovom hranom, tzv. križna kontaminacija, zatim nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene i nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane. Potrošače treba potaknuti da kod kuće promjene krivo stečene navike pri rukovanju s hranom, jer kućanstva su najčešće mjesto izlaganja patogenom mikroorganizmu. Izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna ili nije. Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer, ako nije pravilno čuvana i obrađena, može biti štetna za zdravlje. Daske za rezanje hrane pogotovo treba redovito oprati i koristiti odvojeno za pojedine namirnice. Meso treba dobro termički obraditi a ostatke kuhane hrane ne držati na otvorenom, nego rasporediti u manje posude u hadnjaku.

Operi

Održavajte čistoću ruku, radnih površina, kuhinjskog pribora. Perite ruke sapunom i toplom vodom prije kontakta s hranom i često tijekom pripreme hrane, pogotovo nakon rukovanja sa sirovim mesom te neopranim voćem i povrćem. Održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite prilikom pripreme hrane.Temeljito perite voće i povrće, posebno ako se jede sirovo. Iako većina mikroorganizama ne uzrokuje bolesti, opasni mikroorganizmi se često mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Ovi mikroorganizmi mogu se naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i mogu se prenijeti na hranu čak i najmanjim dodirom te uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Uz mikroorganizme, ostaci pesticida su samo neke od opasnosti koje se mogu u velikoj mjeri otkloniti temeljitim pranjem voća i povrća.

Odvoji

Odvojite sirovu od termički obrađene hrane,  te sirovo meso od hrane koja se neće termički obrađivati. Odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane. Upotrebljavajte posebne daske i pribor za rezanje sirovog mesa i povrća te sirove i termički obrađene hrane. Čuvajte hranu zatvorenu u posebnim posudama kako bi izbjegli međusobni dodir sirove i termički obrađene hrane. Sirova hrana, a posebno meso peradi , riba i morski plodovi, mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice tijekom pripreme i čuvanja hrane. Ti mikroorganizmi će se termičkom obradom mesa uništiti, ali preko daski i pribora za rezanje kontaminirat će drugu hranu koja se termički ne obrađuje, kao što je primjerice, povrće.

Obradi

Hranu uvijek temeljito termički obradite. Hranu temeljito skuhajte ili ispecite, a posebice meso peradi, jaja te ribu i morske plodove. Ostatke juha, variva, gulaša i sličnih jela podgrijavajte dok ne proključaju, kako bi postigli dovoljno visoku temperaturu (iznad 60°C). Temeljito kuhanje i pečenje uništava gotovo sve opasne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnica pri 70 °C može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju. Posebna pažnja potrebna je kod pojedinih namirnica poput mljevenog mesa, kosanog i rolanog pečenja, velikih komada mesa i cijele peradi.

Ohladi

Hranu treba čuvati na sigurnim temperaturama. Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata. Nakon konzumiranja svu termički obrađenu i lako pokvarljivu hranu spremite u hladnjak, na temperaturi ispod 5°C. Ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u hladnjaku. Ostatke hrane konzumirajte u roku od 2 dana. Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.  Mikroorganizmi se mogu brzo umnožavati ukoliko se hrana drži na sobnoj temperaturi. Držanjem hrane na temperaturi ispod 5 °C ili iznad 60 °C, usporava se ili zaustavlja rast mikroorganizama. Neki opasni mikroorganizmi mogu se razvijati i na temperaturi ispod 5 °C.
 
Foto:  © soleg - fotolia
 
Komentari
+2
 
astoria
  • 2.8.2017 20:23:56
  • Bodova: 25711
  • Prijavi
Opreza nikad dosta.
malikekoserk1
  • 2.8.2017 15:03:20
  • Bodova: 14732
  • Prijavi
Malo čudno da se takve stvari moraju stalno ponavljati , ja sam mislila da to već i ptice na grani znaju. Ali dobro nikada nije na odmet. Jer na žalost neki ljudima je higijena na nuli.
anna-herman
  • 2.8.2017 14:30:33
  • Bodova: 54598
  • Prijavi
U stanu u kojemu trenutno boravimo nema zamrzivača (što mi nedostaje zbog leda i sladoleda, posebno sada, ljeti), ali u drugu ruku nas "tjera" na to da uzimamo isključivo svježe namirnice i da ih što prije potrošimo. Što se tiče higijene u kuhinji, toliko puta odem oprati ruke tijekom kuhanja da ponekad mislim da pretjerujem. Suđe perem odmah nakon jela, eventualne ostatke hrane (mada se trudim skuhati baš "na mjeru" i najčešće uspijevam) stavim u neku prikladnu plastičnu posudu s poklopcem i u hladnjak.Radnu površinu obavezno nakon čišćenja i dezinficiram, kao i ručke kuhinjskih ormarića (to činim najmanje jednom tjedno kad dezinficiram sve kvake, prekidače, daljinske upravljače i slično). Nekad mislim da pretjerujem, ali mi postane mučno već od same pomisli na pripremu hrane u uvjetima manje higijenskim od navedenih. Članak je odličan, jer mnogi se mogu zapitati kako se ponašaju u svakodnevici, posebno u kuhinji gdje većina žena, budimo realni, provodi dosta vremena.