Izgleda da tjesteninu možemo jesti čak 3 puta tjedno bez straha od debljanja

Izgleda da tjesteninu možemo jesti čak 3 puta tjedno bez straha od debljanja© Pexels

I čak bi nam mogla pomoći smršavjeti!

Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, kao što je Keto dijeta, sve su popularnije, a mnogi pretpostavljaju da bi trebali izbjegavati jesti previše tjestenine - zajedno s drugim rafiniranim ugljikohidratima - ako žele smršavjeti.

Međutim, novo istraživanje otkrilo je da je pretpostavka jedenja tjestenine i debljanja, zapravo dosta neutemeljena. Istraživanje koje su nedavno objavili kanadski istraživači, bavilo se dokazima iz 30 kontroliranih istraživanja u kojima je sudjelovalo 2.488 sudionika koji su jeli tjesteninu oko tri puta tjedno umjesto drugih ugljikohidrata, a istovremeno održavali dijetu s niskim glikemijskim indeksom. Ovaj način ishrane bio je ključan detalj istraživanja, istaknuli su autori istraživanja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pasta Social Club (@pastasocialclub) on


Glikemijski indeks (GI) mjera je koja označava brzinu povišenja šećera (glukoze) u krvi, nakon što čovjek pojede određenu namirnicu, stoga hrana niskog glikemijskog indeksa izaziva nezamjetan porast glukoze u krvi, a ona s visokom glikemijskom vrijednošću izaziva brz i velik porast razine šećera.

Tjestenina ima niski glikemijski indeks, što znači da uzrokuje manja povećanja u razini šećera u krvi nego drugi rafinirani ugljikohidrati (poput riže ili bijelog kruha). 

Ljudi koji su sudjelovali u istraživanju jeli su prosječno 3.3 serviranja tjestenine tjedno umjesto ostalih ugljikohidrata. Svaka porcija bila je malo više od pola šalice kuhane tjestenine. Istraživači su otkrili da su sudionici u ovom eksperimentu zapravo izgubili oko 0.5 kg tijekom prosječnog praćenja od 12 tjedana.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danielle Oron (@iwillnoteatoysters) on


"Istraživanje je pokazalo da tjestenina ne pridonosi povećanju tjelesne težine ili povećanju tjelesne masti", rekao je glavni autor dr. John Sievenpiper. Ustvari, analiza je zapravo pokazala mali gubitak težine. Dakle, suprotno zabrinutosti, izgleda da tjestenina može biti dio zdrave prehrane poput dijete s niskim GI".

Zaključak istraživanja također glasi: "Tjestenina u kontekstu prehrambenih obrazaca s niskim GI ne utječe negativno na adipozitet, pa čak i smanjuje tjelesnu težinu i BMI u usporedbi s prehrambenim obrascima s većim GI."

U svakom slučaju - mi znamo što ćemo danas jesti!
 
Komentari
+2