Istražile smo koja su najzdravija ulja za kuhanje i pečenje

Istražile smo koja su najzdravija ulja za kuhanje i pečenje© Unsplash

Neki ne vole biljno ulje pa traže alternativu, a ima ih nekoliko od maslinovog i kokosovog ulja pa sve do maslaca i jogurta

Kada je u pitanju kuhanje i pečenje, čest sastojak koji ćeš naći u mnogim receptima je biljno ulje - neutralno ulje koje se dobiva ekstrakcijom iz sjemenki ili dijelova plodova. Ali što činiti kada kod kuće nemaš ovog proizvoda ili jednostavno tražiš zdraviju alternativu? 

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih (i zdravijih) zamjena za biljno ulje, koje uključuju neka od najzdravijih ulja za kuhanje, kao i druge sastojke koji se već nalaze u tvojoj kuhinji - od maslinovog i kokosovog ulja pa sve do maslaca i jogurta.
 
Bez obzira pirjaš li povrće, pečeš ukusni kolač ili pripremaš preljev za salatu ili pak marinadu, ovih sedam jednostavnih i zdravih alternativa odlične su zamjene za biljno ulje i mogu se koristiti u omjeru 1: 1, što znači da možeš upotrijebiti 1 žlicu nadomjestka za svaku 1 žlicu biljnog ulja koje bi inače koristila. Kako bi pronašla najbolju zamjenu za biljno ulje prema vlastitim potrebama i željama, saznaj koje su najbolje alternative.
 
1. Maslinovo ulje

Jedno od najzdravijih ulja koje možeš kupiti, maslinovo ulje napravljeno je od plodova maslinovog stabla i sadrži mononezasićene masne kiseline koje mogu umanjiti rizik od bolesti srca. Izvrsna je zamjena za biljno ulje ako pirjaš ili pripremaš nešto kiselog okusa, poput preljeva za salatu ili marinadu.

(Foto: Unsplash)
1/7
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 14.5.2020 13:36:55
  • Bodova: 62617
  • Prijavi
Obožavam sezamovo ulje ali u salati. Kao da se izgubi njegov okus kod kuhanja.