Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Isprobajte ukusne voćne proljetne slastice

Isprobajte ukusne voćne proljetne slastice

Zasladite si tople i sunčane proljetne dane finim desertima

Proljeće zasladite ukusnim i laganim kolačem od jabuka, ili pak poslasticom s jagodama. Obožavatelji kremastih, bogatih kolača zasigurno ne propuštaju Schwarzwald tortu, oko koje se treba malo više potruditi, no, zato je neodoljiva i neponovljiva.       

Kolač s jabukama



Sastojci za tijesto:
65 dkg brašna
20 dkg šećera
2 jaja
40 dkg margarina
malo soli

Za nadjev:
15 dkg grožđica
4 žlice ruma
2 kg kiselkastih jabuka
sok od limuna
1 puding od vanilije
7,5 dl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
12,5 dkg šećera
žumanjak za premazivanje

Priprema:
Umijesite prhko tijesto od brašna, margarina, soli, šećera i jaja te ostavite sat vremena na hladnom da odstoji. Grožđice operite, namočite u rumu. Jabuke prepolovite, očistite od koštica i premažite limunovim sokom. Prašak za puding izmiješajte s 1,5 dl slatkog vrhnja, a 6 dl slatkog vrhnja skuhajte sa šećerom i vanilin šećerom. Ukuhajte prašak za puding i prelijte preko jabuka. Polovicu tijesta razvaljajte na namašten i pobrašnjen lim. Polovice jabuka napunite grožđicama i utisnute u razvaljano tijesto, jednu do druge. Jabuke prelijte pudingom ukuhanim u slatkome vrhnju. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i prekrijte kolač, pritisnite rubove tijesta. Peći na 200 stupnjeva do sat i pol vremena. Petnaest minuta prije kraja pečenja izvaditi kolač i premazati razmućenim žumanjkom.       


Krema od sira s jagodama



Sastojci:
500 g jagoda
500 g posnog sira
3 velike žlice meda
1 limun
4 velike žlice jogurta

Priprema:
U sir dodajte jogurt, med i limunov sok po ukusu, naribajte i koricu ako je domaći limun, neprskani. Možete dodati i 1 malu žlicu ekstrakta vanilije ako želite. Sve skupa dobro izmiješajte metlicom. Narežite jagode na manje komadiće i poslužite s rashlađenom kremom od sira (po potrebi ju stavite u frizer na nekoliko minuta). Po želji sve možete preliti sa žličicom meda.


Dolazi vrijeme trešanja - i kraljice među tortama

Schwarzwald torta sa višnjama je krem-kolač, koji se proširio u Njemačkoj i postao  vremenom najpopularniji njemački kolač. Predstavlja jednu od najpoznatijih torti koja je dobila ime po Schwarzwaldu u pokrajini Baden-Württembergu,  području nadaleko poznatom po višnjama i voćnoj rakiji. Smatra se kako se ova torta, koja je danas svjetski poznata, počela praviti krajem 16. stoljeća, ali originalni recept i njegov autor nisu ni danas poznati. Glavni sastojci torte su biskvit, čokolada, višnje,vrhnje i komadići čokolade kao ukras.
 
Schwarzwald torta



Sastojci:
Za biskvit:
3 jaja
5 žlica šećera
3 žlice ulja
3 žlice brašna
3 žlice kakaa
3 žlice mlijeka
 ½ praška za pecivo

Za nadjev od višanja:
350 g kompota od višanja
250 ml soka od višanja iz kompota
1 vrećica crvenog preljeva za torte
25 g šećera
3 žlice likera od višanja

Za kremu:
800 ml tekućeg slatkog vrhnja
40 g šećera u prahu
5 žlica hladne vode
1 vanilin šećer
1 vrećica mljevene bijele želatine

Priprema:
Za biskvit umutite jaja sa šećerom, dodajte ostale sastojke i izlijte u okrugli kalup za torte. Stavite peći na 200 °C oko 15 minuta. Potrebno je ispeći tri kore. Gotove kore ostavite da se dobro ohlade. Zatim pripremite nadjev i kremu i to tako da višnje ocijedite i odvojite oko 12 komada za ukrašavanje.

Prema uputama na omotu pripremite preljev za tortu s 250 ml soka i 75 g šećera, u njega odmah dodajte višnje i ostavite da se smjesa ohladi. Na kraju umiješajte liker. Namočite želatinu u vodi i ostavite da nabubri 10 minuta, a zatim zagrijavajte dok se ne otopi. Istucite tekuće slatko vrhnje i umiješajte mlaku želatinu. Šećere pomiješajte i dodajte ih u kremu.

U čist okrugli kalup počnite slagati tortu. Najprije stavite jedan biskvit, pa nanesite nadjev od višanja tako da ostavite nepokriven rub od 1 cm. Na to nanesite 1/3 kreme od slatkog vrhnja, poklopite drugim biskvitom, pa namažite polovicom preostale kreme od slatkog vrhnja. Položite i treći biskvit te cijelu tortu premažite kremom, ali ostavite 3 žlice za ukrašavanje. Nakon završnog ukrašavanja tortu ukrasite nastruganom čokoladom i ostatkom višanja.
(M.G.)
 
Komentari
+2
 
nina59
  • 15.5.2014 20:40:34
  • Bodova: 3735
  • Prijavi
Moj recept : Torta od jagoda ili malina.4 jaja,šećer 150 gr, 4 žlice brašna, prašak za pecivo, vanilin šećer ,100 gr putera za biskvit, svi znamo kako se biskvit pravi.Odvoje se bjelanjci,umute, žutanjke mutimo sa šećerom,vanilin šećerom, lagano dodamo otopljen puter, pa brašno i prašak za pecivo.Peće se na 180 st. oko 10-15 min.Fil : 700 gr jagoda ili malina, šećer, 0,5 l soka od crvenog voća, 2 pudinga jagoda. Voće i sok se kratko prokuha,dodaju se pudinzi sa malo soka, vruće se prelije preko biskvita.Kad se ohladi, dodamo na vrh torte pravi,mliječni šlag (Veronika,Vindija,Brzo i fino). Ukrasimo voćem, kokosom.Torta nestaje u trenu ! Prefina,jednostavna proljetna slastica. Probajte !
gabrielle
  • 14.5.2014 16:58:20
  • Bodova: 4170
  • Prijavi
super izgleda Schwarzwald torta
salpa
  • 13.5.2014 7:06:41
  • Bodova: 7926
  • Prijavi
kolač s jabukama je jesenski kolač a ne proljetni,
ines668
  • 13.5.2014 1:20:48
  • Bodova: 3921
  • Prijavi
jagode, šlag i preljev od čokolade- da se ne komplicira, to je samo po sebi savršeno :)
doll2
  • 12.5.2014 21:56:39
  • Bodova: 3772
  • Prijavi
Najdraži su mi deserti koji sadrže jagode :D
animator
  • 12.5.2014 21:12:18
  • Bodova: 56399
  • Prijavi
Jagode sa šlagom su moj favorit
marleen
  • 12.5.2014 16:34:37
  • Bodova: 22401
  • Prijavi
Sve mi izgleda odlično osim Schwarzwaldice - ona mi nikako nije fina. Ali zato jagode obožavam :)
didona
  • 12.5.2014 15:34:13
  • Bodova: 19170
  • Prijavi
Izvrsni recepti, obožavam jagode.
merida
  • 12.5.2014 14:20:58
  • Bodova: 22988
  • Prijavi
Sva tri recepta su mi ok.
Moderator
desert_rose
  • 12.5.2014 13:36:42
  • Bodova: 54838
  • Prijavi
Švarcvaldicu jednostavno obožavam, mislim da bi cijelu tortu mogla sama pojesti.