Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Isprobajte (i pripremite) ciklu kao što nikada do sada niste

Isprobajte (i pripremite) ciklu kao što nikada do sada niste

Ukusni recepti sa zdravom ciklom

Zbog njezinih je ljekovitih svojstava zovu superhrana, jer zahvaljujući svom sastavu može iznimno povoljno djelovati na ljudsko zdravlje i pomoći organizmu da se bori s brojnim bolestima. Cikla sadrži niz vitamina, ponajviše C i B skupine, bjelančevine, ugljikohidrate, te sve važne minerale, kao što su kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom. Posebice je učinkovita kod anemije, osobito u djece i mlađih osoba. Bogata je željezom, te sadrži tvari koje sudjeluju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od čimbenika u stvaranju eritrocita u krvi. Anemija je smanjenje broja crvenih krvnih stanica, eritrocita, odnosno smanjenje količine hemoglobina koji ti eritrociti nose.

Crvena boja cikle potječe od antocijana, koji utječe na regeneraciju krvi u organizmu.Betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.Cikla sadrži i jod, koji pomaže u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja, stoga se preporučuje i starijim osobama.

Cikla je veoma zdrava, a može biti i veoma ukusna. Isprobajte ove zanimljive recepte!
Penne tjestenina u umaku od cikle


Za 2 osobe

3 cikle, srednje veličine, očistiti i izrezati na male kockice
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
3 grančice majčine dušice (ili žlica i pol suhe)
3 češnja češnjaka
1 žlica balsamico octa
2 žlice vermuta
1/2 šalice svježe naribanog parmezana
1/2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
1/4 šalice vrhnja za kuhanje ili mlijeka
250 g penne tjestenine
krupna sol i svježe mljeveni papar
1 žlica maka

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U limu za pečenje pomiješajte ciklu s 1 žlicom ulja, majčinom dušicom i prstohvatom soli i papra. Pecite 30-40 minuta (kada omekša je gotovo).
Pečenu ciklu sameljite u multipraktiku sa češnjakom, balsamico octom, vermutom, polovicom parmezana sira i 2 preostale žlice ulja. Morate dobiti glatku smjesu koju zatim prebacite u manji lonac. Dodajte temeljac i vrhnje i zakuhajte. Dodajte preostali sir i još malo soli. Kuhajte na niskoj temperaturu dok pripremate ostatak jela.
Na suhoj tavi popržite mak, nekih 2 minute da zamiriše.
Skuhajte tjesteninu al dente te je prelijte umakom i dobro promiješajte. Posipajte je makom i dodajte još parmezana.
1/6
 
Komentari
+2
 
nen2002
  • 15.3.2017 15:33:38
  • Bodova: 309
  • Prijavi
Izgleda jako fino, jedva čekam da isprobam.
anna-herman
  • 23.2.2017 12:47:11
  • Bodova: 54698
  • Prijavi
Jedna od najomiljenijih mi namirnica, kao i većina crvenog voća i povrća. Imam jedan mamin recept za ciklu na koji je uvijek pripremam (naravno, tajni je :)), ali rado ću isprobati i ove recepte, jer ciklu naprosto obožavam!
neko-san
  • 23.2.2017 8:34:46
  • Bodova: 21933
  • Prijavi
Volim ciklu na razne načine. Baš prošlu nedjelju sam ju pekla u pećnici kao prilog.
dana-ana
  • 23.2.2017 8:31:42
  • Bodova: 15866
  • Prijavi
Jako volim ciklu.
canyon
  • 22.2.2017 23:15:12
  • Bodova: 11515
  • Prijavi
Obožavam ciklu ali ovo mi ne izgleda baš, baš lijepo
say_ema
  • 22.2.2017 22:42:25
  • Bodova: 10361
  • Prijavi
Zanimljivo, ali mi svježa nije ni približna onoj iz tegle, nekako mi je ova u tegli puno bolja (znam da ne bi trebala biti - al eto) :D Ali sve u svemu zanimljivi recepti
nyna_31
  • 22.2.2017 21:36:19
  • Bodova: 16016
  • Prijavi
Jako zanimljivo.
goga_
  • 22.2.2017 19:43:58
  • Bodova: 105410
  • Prijavi
Baš fino djeluje,treba isprobati
bluna
  • 22.2.2017 19:00:10
  • Bodova: 31505
  • Prijavi
Također; svježa, naribana na salatu - sama i u kombinaciji i ponekad, baš kad mi dođe - cijela, oprana i pečena u pećnici. Poezija.
merida
  • 22.2.2017 17:42:21
  • Bodova: 21732
  • Prijavi
Ciklu obožavam i najviše ju pravim svježe naribanu kao salatu. Kombiniram ju sa mrkvom i celerom i stvarno mi je tako najfinija. Ima zanimljivih recepata od slanih pa čak i slatkih.