Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Inovativni recepti s jajima uz koje ćete svakog jutra imati doručak iz snova

Inovativni recepti s jajima uz koje ćete svakog jutra imati doručak iz snova© instagram

Jaja su namirnica bogata mineralima i vitaminima, pa bi trebala biti sastavni dio uravnotežene prehrane. Ova jednostavna namirnica može se iskoristiti na mnogo različitih načina, a mi smo istražili neke od njih

Jaja su jedna od najosnovnijih namirnica u gotovo svim kuhinjama svijeta, a ljudi već godina konzumiraju jaja kao dio zdrave i uravnotežene prehrane znajući za njihova izvrsna nutritivna svojstva. Iako ih nije preporučljivo konzumirati svakoga dana, jaja su zdrava namirnica koja uvelike može pospješiti pravilno funkcioniranje našeg organizma. 

Jaja su hranjiva, a istovremeno niskokalorična. 100 grama kuhanih jaja iznosi samo 155 kalorija, a obiluje mineralima i vitaminima. Jedan od nutrijentata kojima su jaja bogata je i kolin, nedovoljno poznat nutrijent odgovoran za uspješno funkcioniranje našeg mozga. Kolin naime služi za izgradnju membrana ćelija i za proizvodnju molekula koje šalju poruke u mozgu, a pospješuje i pamćenje. 

Jaja sadrže i mnogo vitamina A koji štiti zdravlje očiju i vid, a puna su i kvalitetnih proiteina. Jedno jaje sadrži oko 6 grama proteina, što je oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti. Uz to, jaja su i vrlo zasitna hrana koja će vas dugo držati sitima, pa ćete sveukupno konzumirati manje kalorija u danu. Ako pojedete jedno jaje umjesto peciva za doručak osjećat ćete sitost i do 30 posto dulje. 

S obzirom na to, odlučili smo vam ponuditi pet zanimljivih recepata za doručak na bazi jaja.
 
Oblačići od jaja

Sastojci: 
  • 2 jaja
  • Sol
  • Papar
  • Vlasac/Mladi luk

Odvojite dva bjelanjka od dva žutanjka. Bjelanjke izmutite i dodajte im sol i papar te žlicom oblikujte na limu za pečenje u malene jastučiće. U sredini bjelanjaka sa žlicom udubite mjesto za žutanjak. Stavite peći bjelanjke na 230 stupnjeva 8 do 10 minuta, nakon čega ih izvadite i u mjesto namijenjeno žumanjcima izlijte prethodno odvojene žumanjke. Pecite na 230 stupnjeva još tri minute. Poslužite na kruhu s dodatkom svježeg vlasca ili mladog luka. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maximiliano Aurellio Jurado (@maxiaj)

1/5
 
Komentari
+2
 
87dea
  • 26.2.2020 12:02:59
  • Bodova: 10422
  • Prijavi
Prvi recept ću definitivno probati. Taj drugi je u biti umak hollandaise i prezeznut je.
vmarina
  • 26.2.2020 9:53:23
  • Bodova: 50689
  • Prijavi
Previše jaja.