Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Idealna za slatki početak tjedna: Prhka pita od sira kakvu su bake nekoć radile

Idealna za slatki početak tjedna: Prhka pita od sira kakvu su bake nekoć radile© instagram

Hrskavo prhko tijesto, fini bogati nadjev i slatkoća koja izbija iz svakog griza – idealno zar ne? Pronašle smo jedan recept za pitu koji nas neodoljivo podsjeća na djetinjstvo , a koji je jednostavno pripremiti čak i onima koji nemaju puno slastičarskog iskustva

Američke pite od jabuka ili pak naše tradicionalne pite od prhkog tijesta, volimo obje varijante, no samo nas jedna vraća u djetinjstvo. Naravno, radi se o tradicionalno složenoj piti od sira ili jabuka, koju su naše bake svakog vikenda stavljale na blagovaonski stol. Jednostavne, sočne i iznimno ukusne, ove su slasne pite obilježile živote mnogih, a mi se pitamo zašto ih češće ne pravimo kada ih toliko volimo. 

Kako bismo te potakle da se odvažiš i svoju kuhinju zamirišeš neodoljivim mirisom prhkog tijesta i kreme od sira, pronašle smo jednostavan, vrlo bazičan recept za odličnu slatku pitu od sira koja neće razočarati ni tebe ni tvoje ukućane. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mile Butorac (@hungry_mile)


Sastojci za prhko tijesto: 
  • 35 dag brašna
  • 10 dag šećera
  • 1 margarin
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 4 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • pola korice limuna
Sastojci za filu: 
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 4 bjelanjka
  • 20 dag šećera u prahu
Postupak:

Pomiješaj sve sastojke te umijesi prhko tijesto, a zatim ga ostavi da odstoji 15 minuta. Podijeli tijesto na dva dijela, a zatim uzmi jednu lopticu i razvaljaj ju na veličinu tepsije. Zatim izmuti 4 bjelanjka i 20 dag mljevenog šećera u čvrsti snijeg te dodaj smjesi sir. Filom premaži donju koru, a zatim razvaljaj i drugu lopticu tijesta i stavi ju na fil. Izbockaj vilicom gornju koru da se ne diže pri pečenju. Kolač peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta, a kada se ohladi ga posipaj mljevenim šećerom. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ReciPeci Sandre Gašparić (@recipeci1)

 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 18.5.2020 9:27:08
  • Bodova: 58308
  • Prijavi
Malo limunove korice i soka od limuna u sir i to je vrh!
canyon
  • 18.5.2020 8:54:22
  • Bodova: 14978
  • Prijavi
Obozavam i ponekad napravim, brzinska pita a moze se jesti i topla.... Za iznenadne goste idealna.
tikica-
  • 18.5.2020 8:21:17
  • Bodova: 41235
  • Prijavi
Jao,to nisam odavno jela,a volim je.