Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Hobotnica - specijalitet dalmatinske kuhinje

Hobotnica - specijalitet dalmatinske kuhinje

Na salatu ili u pećnici s krumpirom - kako god, za prste je polizat'

Kuhana, pečena, pržena, a može i sušena, što je ipak samo još gastronomska tradicija nekih naših otoka, hobotnica svakako pripada među specijalitete koji se ne kušaju (pre)često, ali uvijek s istim guštom. Taj osebujni stanovnik morskoga dna, poznat po prilagođavanju boji okoline, ujedno je i izvrstan izvor minerala, primjerice, selena i magnezija, te vitaminima B kompleksa.

Hobotnicu se može nabaviti svježu, koju je najbolje očistiti i pripremiti isti dan ili smrznutu. Može se pripremati na razne načine. Salata od hobotnice tako može biti glavno jelo ili predjelo, a hobotnica ispod peke ili pečena s krumpirima također je specijalitet kakvom se ne može odoljeti. 


Salata od hobotnice

Sastojci:
oko 1,5 kg hobotnice
soli i papra po želji
4-5 češnja češnjaka
vezica peršina
0,5 dl maslinova ulja
0,5 dl vinskog octa

Priprema:
Hobotnicu kuhati u posudi s dosta vode, poklopljenu na najjačoj temperaturi. Kad zakuha, temperaturu smanjiti na pola i nastaviti kuhati dok hobotnica ne omekša. Hobotnici treba najmanje sat vremena kuhanja. Nakon toga ju procijediti, s hobotnice skinuti sluzavu kožu  i narezati na komadiće. Začinimo češnjakom izrezanim na ploškice, sitno sjeckanim peršinom, te prelijemo vinskim octom i maslinovim uljem, Posolimo, popaprimo i  dobro izmiješamo. Kod soljenja treba biti pažljiv jer je svježa hobotnica sama po sebi slana. Dobro bi bilo ostaviti salatu da odstoji koji sat u hladnjaku.


Pečena hobotnica s krumpirima

Sastojci :
1,5 kg hobotnice
soli i papra po želji
1 dl maslinova ulja
80 dkg krumpira
1 vezica peršina
3 češnja češnjaka

Priprema:
Hobotnicu očistimo, i operemo pod hladnom vodom. Osušimo ju ubrusom, posolimo, popaprimo i nauljimo. Pečemo u pećnici na temperaturi od 180 C. Dodamo nauljeni i posoljeni krumpir koji pečemo ovisno o veličini 40 do 70 minuta. Kad omekša hobotnica, a krumpir dobije žutu boju, jelo je pri kraju. Dodamo narezani peršin i češnjak. Kad je gotovo, sve zajedno začinimo.   

(M.G.)
 
Komentari
+2
 
afro
  • 8.10.2013 18:43:48
  • Bodova: 13813
  • Prijavi
Probala sam pripremati hobotnicu ispod peke,ali nije mi uspjelo...Nebi opet
anna-herman
  • 5.8.2011 23:44:47
  • Bodova: 54620
  • Prijavi
Nisam još jela pečenu hobotnicu, čula sam da je izvrsna pod pekom, ali mi je na salatu fantastična. Jedino mislim da je ni pod koju cijenu ne bih pripremala - dovoljne su mi ribe koje čistim i koje me onako mrtvo gledaju, tako da mi ne treba hobotnica sa svim onim krakovima... jooj...
-morskavila-
  • 4.8.2011 21:23:24
  • Bodova: 75672
  • Prijavi
[QUOTE=-tonka-]na salatu, njam prste za polizat' [/QUOTE]   i meni isto, a pečena 0 bodova
-tonka-
  • 4.8.2011 21:07:01
  • Bodova: 14190
  • Prijavi
na salatu, njam prste za polizat'
zeska
  • 4.8.2011 16:43:45
  • Bodova: 1659
  • Prijavi
Njam.Ispod peke...mmm
svila
  • 4.8.2011 15:00:11
  • Bodova: 60931
  • Prijavi
Hobotnicu nikad nisam jela i nekako nemam hrabrosti da je probam.