Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica

Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica

Savršen spoj tijesta i voća za ukusnu eksploziju okusnih pupoljaka

Šljive, jabuke, kruške, orasi, naranče, koje god voće od ovoga izaberete i njime odlučite puniti ukusne i prhke galette pite, ne možete pogriješiti. Galette pite pripremaju se od svih vrsta voća, koje možete i kombinirati. Sad, ujesen, poslužite galette pite sa sezonskim voćem: kruškama, jabukama, mandarinama. Može se upotrijebiti i zamrznuto voće.

Jednostavna priprema

Prednost je galette pita brza i jednostavna priprema. Za pripremu tijesta potrebno je brašno, maslac, malo šećera i hladne vode. Važno je da su svi sastojci hladni, a tijesto se mijesi brzinski. Pripremiti se može i u blenderu i zatim tek dovršiti na pobrašnjenoj površini. Na kraju ga treba umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak. Nakon što postane čvršće, tijesto je spremno za pripremu. Razvaljajte ga i u sredinu posložite omiljeno voće, orašaste plodove i začine.
 
Galette od jabuka

Za tijesto:
250 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žumanjak
1 vrećica vanilin šećera
1 žlica šećera
140 g maslaca
prstohvat soli

Za nadjev:
800 g jabuka
50 g šećera
50 g maslaca
2 žlice limunova soka
150 g džema od marelica
50 g jezgri oraha
½ žličice cimeta u prahu
naribana korica jednog limuna

Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumanjak. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat. Jabuke ogulite, prerežite napola, očistite od koštica pa narežite na ploške. U litru kipuće vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 – 3 minute, samo da malo omekšaju pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje. Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 30 – 35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta, pa narežite i poslužite.
1/3
 
Komentari
+2
 
apeter
  • 23.11.2017 10:32:43
  • Bodova: 1437
  • Prijavi
Vidim svašta nešto ukusno i vrlo primamljivo, što bih mogla spremiti za vikend i time iznenaditi obitelj :)
merida
  • 22.11.2017 21:14:14
  • Bodova: 21752
  • Prijavi
S jabukama pravim i kolač je jako fin. Sa šljivama radim klasičnu pitu od prhkog tijesta no moram napraviti i u ovoj verziji.
sjenica
  • 22.11.2017 17:40:10
  • Bodova: 23807
  • Prijavi
Jako fina pita.
malikekoserk1
  • 22.11.2017 16:28:55
  • Bodova: 15025
  • Prijavi
Pite obožavam , a ovaj recept je fenomenalan , rastu zazubice.
tkolac26
  • 22.11.2017 13:09:47
  • Bodova: 6616
  • Prijavi
Like it!
dorryy00
  • 22.11.2017 11:05:35
  • Bodova: 25730
  • Prijavi
Mmmmm njami :)