Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Donosimo ti recept za jesensku pirovu tortu od palačinki

Donosimo ti recept za jesensku pirovu tortu od palačinki© Mihovil Radauš

Ivana nas je oduševila svojom tortom od palačinki s pirovim brašnom i pireom od jabuke

Nakon što smo u Enziti na Zagrebačkom Velesajmu organizirale žena.hr druženje za čitateljice kako bismo svi zajedno izabrali službenu tortu portala powered by Zvijezda, sada je došlo vrijeme da podijelimo i ostale deserte koji su nas osvojili - kako izgledom, tako i okusom!

 
Danas ti donosimo recept za pravu jesensku poslasticu Ivane Čuljak s bloga Neka jedu kolače. Njezina torta od palačinki idealan je desert za ove hladnije dane, a s obzirom da je jedan od glavnih sastojaka pirovo brašno - u njoj mogu uživati i oni osjetljivi na gluten.

Jesenska pirova torta od palačinki

Napravite smjesu za palačinke. Vjerujem da svaka žena ima svoj recept jer je i moj bio od oka. Umjesto brašna koristiti pirovo brašno ili neko drugo bezglutensko. Također, šećer zamijeniti medom. Palačinke peći da budu nježne boje. Ispeći cca 15 komada.

Pire od jabuka
  • 5 jabuka
  • cimet
  • muškatni oraščić

1. Sve jabuke nasjeći na ploške. Začiniti cimetom i muškatnim oraščićem. Peći u pećnici na 180 stupnjeva nekih 20-ak minuta ili dok ne omekšaju.



Krema od bijele čokolade
  • 0,5 l mlijeka
  • 75 g šećera (ja sam koristila brezin) 
  • 50 g meda
  • 6 žumanjaka
  • 25 g  bezglutensko pirovog brašna
  • 25 g gustina 
  • 50 g maslaca 
  • 100 g bijele čokolade
  • 250 ml vrhnja za šlag

1. Mlijeko staviti kuhati s medom. Žumanjke pomiješati s bio šećerom i u njih prosijati skupa pomiješani brašno i gustin. Preliti s uzavrelim mlijekom i vratiti kuhati.

2. Kuhati dok se ne dobije lijepa kompaktna krema. 

3. Dok je smjesa vruća dodati maslac i bijelu čokoladu. Ohladiti. 

4. Kad je smjesa hladna istući vrhnje za šlag, izraditi kremu i pomiješati s vrhnjem. 



Posip (lješnjaci) 

1. Lješnjake tostirati 5 min na 180.
2. Istući u krupnije komade. 

Slaganje

1. Palačinku premazati kremom i posuti mrvljenim tostiranim lješnjacima. Ponoviti postupak. 
2. Treću palačinku premazati pireom od jabuke. Postupak ponoviti dok se palačinke ne potroše (ja sam koristila kalup promjera 16 cm). 
3. Ostaviti tortu u hladnjaku par sati da se stisne. 

Krema za ukrašavanje:
  • 100 g bjelanjaka
  • 150 g šećera + 80 ml vode
  • 250 g Zvijezda margarina za kreme
1. Šećer i vodu grijati do 114 stupnjeva. Bjelanjke lagano miksati i pritom paziti da se ne premikasaju.

2. Kad je sirup gotov, dodati u bjelanjke i tući na najvećoj brzini dok se meringa ne ohladi. Na kraju dodati omekšali margarin i miksati dok se ne dobije svilenkasta krema. 

3. Kremom premazati tortu. Ukrasiti po vlastitim željama. 



 
Komentari
+2
 
irija
  • 16.11.2019 10:00:46
  • Bodova: 48879
  • Prijavi
Sve izgledaju prekrasno i primamljivo,samo da je malo manje šećera u nekima bilo.
monstrum
  • 15.11.2019 20:25:30
  • Bodova: 27426
  • Prijavi
Inače koristim pirovo brašno i odlična je zamjena za pšenično brašno..puno je finije i nepcu ugodnije teksture, a kako imamo "borbu" s određenim alergijama, jako dobro poznajem namirnice na koje treba paziti.. 
Moderator
-nany-
  • 15.11.2019 15:37:20
  • Bodova: 134147
  • Prijavi
Meni osobno najbolja od svih četiri. Darkova (s malinama i pistacijom) mi je bila favorit, ali kad sam probala ovu... Jednostavno bih rekla "najlakša" od ponuđenih, odnosno i najmanje slatka (sorry Darko :-)).Hvala na receptima ! Ne može se reći da sve torte nisu bile fine (i za nepce i za oko), nijanse su odlučivale.
vatrena1001
  • 15.11.2019 14:39:50
  • Bodova: 81
  • Prijavi
Može li mi netko objasniti kako ću znati da su šećer i voda dostigli temperaturu od 114 stupnjeva?
Moderator
urednistvo
  • 15.11.2019 14:00:39
  • Bodova: 27027
  • Prijavi
Draga monstrum, hvala vam na komentaru. Doradili smo naslov
monstrum
  • 15.11.2019 13:24:31
  • Bodova: 27426
  • Prijavi
Pir je žitarica koja sadrži gluten, iako niske razine...osobe koje imaju problem s glutenom (celijakiju), ni slučajno ne smiju konzumirati namirnice koje sadrže pirovo brašno, pa naslov baš nije kako treba..