Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Dom bez otpada: Prezrelo voće i dalje se može iskoristiti, evo kako

Dom bez otpada: Prezrelo voće i dalje se može iskoristiti, evo kako© Unsplash

Banane koje su potamnjele mogu biti odličan dodatak kolačima, dok su prezrele jagode kao stvorene za džem. Izbora kako iskoristiti prezrelo voće imaš stvarno mnogo, izdvojile smo nekoliko nama najdražih

U ovo vrijeme kada nikada nismo sigurne što ćemo od svježeg voća pronaći u supermarketu, razumljivo je da svaki puta kad naiđemo na banane ili jagode kupimo malo više nego inače. No voće vrlo brzo postaje previše zrelo, a samim time i neprimamljivo za jesti. 
  
Prezrelo voće nije neispravno za jesti i konzumacijom takvog voća nećemo naštetiti svome zdravlju. Baš naprotiv, većina voća zrenjem stvara sve veću količinu antioksidansa. Prema istraživanju Sveučilišta u Innsbrucku, antioksidansi su prirodni nusprodukt zrenja i razgradnje klorofila. Jedini nedostatak je to što prezrelo voće ima manje vlakana i više šećera od onog manje zrelog
 
 
Napravi smoothie ili sladoled

Nema voća koje nije pogodno za smoothie. Iako prezrelo voće možda ne izgleda lijepo kao i kada je svježe, takvo voće je i dalje ukusno i ponekad sadrži i više nutrijenata nego svježe. Kada ga pomoću štapnog miksera ili blendera pretvoriš u pire, odlično će se kombinirati s jogurtom, mlijekom ili sokom od naranče. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #aspotforjoe #asfj (@aspotforjoe) on


Još jedan način kako voćne kaše možeš iskoristiti je tako da napraviš domaći sladoled. Za jednostavnu bazu od vanilije potrebno ti je:
 
  • 425 mL mliječnog slatkog vrhnja
  • 310 mL punomasnog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

1. Ulij 250 mL slatkog vrhnja u lonac i dodaj šećer. Kuhaj smjesu na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Makni sa štednjaka i dodaj ostale sastojke. Pričekaj da se smjesa ohladi.
2. U smjesu sobne temperature dodaj voćnu kašu koju si pripremila od prezrelog voća.
3. Smjesu prelij u posudu s poklopcem i stavi u zamrzivač. Ostavi neka stoji četiri do šest sati ili dok ne dobiješ željenu konzistenciju.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Operators Coffee Club (@operators_coffee_club) on

1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2