Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Delicije s juga - Stonska torta

Delicije s juga - Stonska torta

Torta s makaronima? Zašto ne!


Jedan od zaštitnih znakova Stona, ali i cijelog Dubrovačkog primorja, posebna je delicija, stonska torta, koja se tradicionalno priprema za blagdane, te razne proslave i posebne prigode. Atraktivna je zbog primjene tjestenine, makarona u nadjevu. Boravite li na našem jugu svakako ju kušajte pri posjetu stonskome kraju, a doma ju pripremite da vas podsjeća na nezaboravne gastronomske trenutke toga podneblja.  


Stonska torta

Sastojci (normativ za 20 osoba)
makaroni 500 g
šećer ( kristal) 0,25 kg
čokolada (za kuhanje) 0,10 kg
bademi (jezgra) 0,25 kg
orasi (jezgra) 0,15 kg
šećer (vanilij) 0,04 kg
cimet 0,001 kg
limun 0,09 kg
maslac 0,25 kg
jaja 6,00 kom

Tijesto za oblaganje oblika:
brašno (oštro) 0,40 kg
2jaja  
ulje (maslinovo) 0,05 l
sol

Priprema:
Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Čokolada se izriba i korica od limuna. Čokoladi se dodaju šećer, mljeveni bademi, orasi, vanilij šećer i cimet. Maslac se isječe na manje kockice. Jaja se razbiju i lagano izmiješaju. Od brašna, jaja, malo maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati, a zatim razvalja valjkom u tanak list kojim se može pokriti i prekriti cijeli oblik (kalup).
Oblik (kalup) namaže se maslinovim ulje i obloži listom tijesta tako da višak tijesta prelazi preko stranica oblika. U oblik stavi se red makarona, pospe se smjesom čokolade,šećera, oraha, badema, vanilij šećera i cimeta. Zalije se razmućenim jajima i pobacaju komadići maslaca.
Taj se proces slaganja u redove ponavlja dok se kalup ne napuni, odnosno dok se ne potroše predviđene namirnice. Na površinu dodaju se komadići maslaca i zatvori se gornjim dijelom tijesta uz lagano pritiskanje rukom da tijesto prione uz nadjev u obliku. Površina se namaže rastopljenim maslacem i stavi peć na temperaturu 180º C oko 45 minuta.Pečena torta vadi se iz peći, ohladi, izvadi iz oblika i pospe šećerom.

(M.G.)
Foto: www.ostrea.hr
 
Komentari
+2
 
mistic
  • 15.10.2012 15:37:48
  • Bodova: 178
  • Prijavi
Nešto novo a svakako vrijedno isprobavanja!
persona
  • 2.10.2012 0:17:31
  • Bodova: 136
  • Prijavi
Lol, ja pročitala "sotonska torta" :O Još pomislim, sigurno nešto tako fino da te navodi ko na grijeh hahah
natkazg
  • 17.9.2012 18:30:02
  • Bodova: 12067
  • Prijavi
Mmmmm fino :)
viikica
  • 13.9.2012 14:25:58
  • Bodova: 1102
  • Prijavi
Njamiiii!!!!!
anasrce
  • 12.9.2012 20:04:30
  • Bodova: 683
  • Prijavi
torta s makaronima- zanimljiva kombinacija, ne bi bilo loše isprobati ju, zašto ne :)
romana1
  • 12.9.2012 8:54:10
  • Bodova: 169289
  • Prijavi
Volim slatko ... volim torte svakakve :)
luvluv
  • 11.9.2012 17:16:44
  • Bodova: 98
  • Prijavi
slasno izgleda
miraakul
  • 11.9.2012 16:36:36
  • Bodova: 22255
  • Prijavi
obozavam makarone ali ovako ih jos nisam probala,zanimljivo,svakako
svila
  • 11.9.2012 14:05:23
  • Bodova: 60931
  • Prijavi
Zanimljivo :)
Moderator
-nany-
  • 11.9.2012 13:44:23
  • Bodova: 134147
  • Prijavi
Kalorijska bomba.