Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Brzi, zdravi i neodoljivi: Zobeni keksići s jabukama

Brzi, zdravi i neodoljivi: Zobeni keksići s jabukama

Ovi keksići savršeni su desert u bilo koje doba godine, a zbog svoje jednostavnosti i brze pripreme - omiljeni su gost uz popodnevnu kavu ili čaj u mom domu

Budući da je zobena kaša na mom meniju za doručak svaki drugi ili treći dan, zobene pahuljice apsolutno se uvijek nalaze u mojoj kuhinji. Upravo zato su mi najdraži i deserti u kojima su one među ključnim sastojcima jer to znači dvije stvari: brzina i jednostavnost

Kako nisam najveća ljubiteljica slatkog, pa samim time ni velika majstorica u pripremi slastica, upravo su mi brzinski, jednostavni i ne preslatki deserti među omiljenima. Baš takvi su i ovi zobeni keksići s jabukom - suhi i tvrdi te pomalo neugledni izvana, ali mekani i sočni poput biskvita iznutra, s mirisom cimeta i vanilije, slatkoćom jabuke i meda.

Ono zbog čega još volim ovakve i slične recepte je što zapravo uvijek imam sastojke s kojima ih mogu pripremiti u roku - keks. Baza su zobene i brašno (ja koristim integralna brašna jer sam na njih navikla, zdravija su i lakše probavljiva), zatim voće koje se tog trena nađe, bilo to jabuke, banane ili pak grožđice ili brusnice te dodaci poput čokolade, kakaa, cimeta ili vanilije. Kombinacije su brojne, ali rezultat je uvijek isti: ukusni keksi idealni uz šalicu kave ili čaja gotovi za 15-ak minuta!


Sastojci
  • 100 g sitnih zobenih pahuljica
  • 90 g integralnog pšeničnog ili pirovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili vanilije u prahu
  • 30 g kokosovog ulja
  • 80 ml mlijeka po izboru 
  • 60 g meda, javorovog ili agavinog sirupa ili kokosovog šećera (ja sam dodala pola meda od kestena, pola javorovog sirupa)
  • 1 jaje
  • 1 jabuka
  • malo limunovog soka (ovisno koliko voliš kiselost, ja npr. ne štedim :D)
  • šaka usitnjene tamne čokolade i zrna kakaa
  • prstohvat soli

Priprema:

1. Sve suhe sastojke pomiješaj pjenjačom ili špatulom u zdjeli, a zatim dodaj i mokre sastojke te još jednom sve dobro pomiješaj.

2. Jabuku operi, oguli i nareži na sitne kockice pa je dodaj u smjesu, zajedno s malo limunovog soka i dobro promiješaj. Zdjelu sa smjesom ohladi u hladnjaku desetak minuta. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180 stupnjeva te pripremi papir i kalup za pečenje.

3. Sa većom žlicom na kalupu obloženom papirom za pečenje oblikuj podjednake kuglice, a onda ih s donjim dijelom žlice ili špatulom spljošti u oblik keksa. 

4. Peci oko 10-13 minuta, ovisno o jačini pećnice. Keksići bi trebali malo 'narasti', potamniti, ali istovremeno ostati mekani. Ohladi ih dobro i posluži. 

*Ovako pripremljene kekse možeš čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana. 



 
Komentari
+2