Batat vs. krumpir: Evo u čemu je razlika (to jest što je zdravije i zašto)

Batat vs. krumpir: Evo u čemu je razlika (to jest što je zdravije i zašto)© www.pexels.com

Krumpiri mogu biti vrlo ukusni i praktični za pripremu, no nutricionistički su na lošem glasu. S druge strane, njihov rođak batat u posljednje je vrijeme postao vrlo popularan kao zdravija alternativa.

Batat sadrži mnoštvo nutrijenata zbog kojih je ova namirnica čak prozvana ''super-hranom''. Imaju mnoge dobrobiti za zdravlje, poput protuupalnog učinka te nutrijenata koji mogu regulirati razinu šećera u krvi.

Za njihovu boju odgovoran je antioksidans beta karoten, a batati koji su jarke narančaste boje najviše obiluju ovim nutrijentom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin potreban nam je za zdravlje kože, kostiju i oči, a u batat je vrlo bogat njime. Osim toga, dobar je izvor vitamina C, B6, kalija i mangana. Batat sadrži čak duplo više kalija od banana koje su poznate po visokom udjelu kalija.S druge strane običan krumpir većinom se sastoji od škroba zbog čega je na lošem glasu kao namirnica koju bi se trebalo izbjegavati. No, i batat također sadrži škrob koji je ustvari samo jedan oblik ugljikohidrata. Škrob u krumpiru ustvari nije toliko nezdrav, te pomaže u regulaciji šećera u krvi. 

Krumpir je jedna od najzasitnijih namirnica uopće. Zbog visokog udjela škroba, koji je ustvari koncentrirani izvor glukoze, mala količina krumpira može te zasititi više nego ista količina neke druge namirnice. Istina je da zbog toga može uzrokovati lakše debljanje, stoga je važno ne unositi veću količinu hrane pune škroba nego što ju možeš pretvoriti u energiju kroz fizičku aktivnost.Krumpiri također sadrže mnoštvo vitamina, iako u možda malo manjoj mjeri nego batati. Oni sadrže vitamin C, B6, niacin, magnezij, fosfor, kalij i mangan, stoga njihova loša reputacija nije baš toliko opravdana. Istina je da su batati malo bogatiji nutrijentima nego obični krumpiri te da sadrže malo manji udio škroba, no to nikako ne znači da su krumpiri lošiji za tvoje zdravlje.

Znači, dok god krumpire ne jedeš pržene u ulju oni su korisni za tvoje zdravlje, i neće te debljati ako uneseš onoliko kalorija koliko možeš potrošiti kroz fizičku aktivnost. Stoga možeš jesti krumpire bez grižnje savjesti, no uz njih je odlično uvrstiti i batate u svoju prehranu zbog visokog udjela betakarotena.
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 16.9.2019 10:03:03
  • Bodova: 61762
  • Prijavi
Krompir i batat po meni nisu uopće usporedivi. Pojma nemam zašto se batat zove i slatki krompir. Po mome je više usporediv sa butternat tikvicom. Volim, pripremam i konzumiram i krumpir i batat.
pcelicamaja38
  • 15.9.2019 15:56:20
  • Bodova: 8328
  • Prijavi
Volim pečen sa krompirima mesom ili nekom ribom ,spoj slanog i slatkog plus zelena salata .
irija
  • 15.9.2019 13:29:14
  • Bodova: 49776
  • Prijavi
Probala sam batat i ne sviđa mi se bolji mi je krumpir.