Kako obojiti sijedu kosu?

Kako obojiti sijedu kosu?

Za osobe koje počinju sjediti se preporučuju svjetlije boje kose, a najbolje je da odaberete nekoliko nijansa svjetliju boju od vaše prirodne

Nema ništa loše u sijedoj kosi, tako dugo dok se ona ne nalazi na vašoj glavi, vjerojatno je razmišljanje većine žena svih životnih dobi, posebno ako ne žele održavati imidž sadašnje hrvatske premijerke. Naravno, kao što je i na vama izbor kakvu ćete frizuru imati, tako je i na vama izbor hoćete li bojiti kosu ili ne, odnosno pustiti da vaša kosa stari s vama.

Poznato je da sjedenje kose ne možete zaustaviti, ono je uveliko genetski predodređeno, pa mnoge osobe već u ranim i srednjim dvadesetim, primjećuju prve sijede vlasi, dok neke osobe s 50 godina nemaju niti jednu sijedu vlas. Također je poznato da osobe zbog određenih šokova, stresova i slično mogu posjediti u vrlo kratkom roku, što nas dovodi do zaključka da sjedenje kose ne ovisi samo o genetici nego i brojnim drugom zdravstvenim čimbenicima, razni stresa i tako dalje.

Zašto sjedimo?

Boja kose proizvodi se iz stanica pigmenta koje se nalaze u folikulu vlasi, a zovu se melanociti. Kako starimo, aktivnost tih melanocita se smanjuje, a s vremenom u potpunosti prestaju proizvoditi pigment. Nova kosa koja vam počinje rasti je bez pigmenta.

Također, potrebno je znati da jednostavno ne postoji lijek protiv sjedenja kose, ali kao što smo već naglasili postoje određeni faktori koji uzrokuju prerano sjedenje kose protiv kojih se možete boriti:
1. Tiroidni poremećaj – hipertiroidizam, hipotiroidizam, Hašimotov tiroiditis
2. Anemija izazvana nedostatkom vitamina B12 – ona može biti uzrok zbog loše prehrane. Naviše vitamina B12 nalazi se u mesu, jajima i mlijeku. Također, može se pojaviti zbog nemogućnosti probavnog sustava da apsorbira taj vitamin, a to se najčešće javlja kod osoba s kronovom bolesti, zbog trakavice, želučane premosnice, nedostatka proteina ili pak pojave bakretija koje ometaju vašu probavu.
3. Vitiligo – je medicinsko stanje prilikom kojeg koža počinje gubiti melanocite, a rezultat su bijele mrlje po tijelu, odnosno koža bez pigmenta, a što može uzrokovati i sjedenje kose.
4. Rana menopauza
5. Pušenje – pušenje je povezano s preranim sjedenjem kose

No, koji god bio razlog, sijeda kosa posebno ženama najčešće predstavlja noćnu moru koje se nemoguće riješiti. Sijeda kosa vrlo se lako uočava, često odaje još veći dojam starosti. Zbog toga, pripremili se nekoliko zanimljivih savjeta koji će vam sigurno pomoći u toj borbi za mladost.

Za osobe koje počinju sjediti se preporučuju svjetlije boje kose, a najpopularnije boje su srednje blond, tamno blond i svijetlo smeđa. No, najbolje je da odaberete nekoliko nijansa svjetliju boju od vaše prirodne. Na taj način ćete biti sigurni da vaša boja kose ne izgleda previše neprirodno.

Jednokratni učinak

Postoji nekoliko proizvoda, s kojima možete u vrlo kratkom roku prekriti sijedu kosu, kada vam zatreba, no radi se o jednokratnom učinku.

1. Maskara za kosu
2. Toneri
3. Preljevi za kosu
4. Pijena za kosu u boji
5. Sprej za kosu u boji
6. Šampon u boji

Kao što smo već naglasili ovo su samo privremene boje koje se vrlo brzo ispiru, no budite oprezni, neki od tih proizvoda mogu ostaviti nejednaku boju kose. Ono o čemu morate voditi računa je da boja koju koristite nije pretamna, u odnosu na vašu sadašnju boju kose. Općenito kako sve više sjedite, preporuča se da polako posvjetljujete boju kose, kako bi se sijeda kosa čim manje primjećivala.

Naša je preporuka da od tih jednokratnih proizvoda koristite pijenu za kosu u boji, jer se vrlo lako nanosi na kosu i daje najbolji rezultat. Također, pjena za kosu u boji među najjeftinijim je proizvodima, no mana je što ju morate aplicirati svaki puta nakon pranja kose, jer će se u potpunosti isprati. Kada nanosite pijenu, pobrinite se da stavite dovoljnu količinu na određeno područje (istisnuta pijena na ruku neka bude veličine većeg jajeta) i dobro s njom prođite kroz kosu, zatim sve dobro umasirajte i počešljajte.

Polutrajni proizvodi

Ako pak ne želite nakon svakog pranja kose imati probleme sa sjedim vlasima i preparatima s kojima biste ih prekrili, postoje određeni preparati koji će prekriti vaše sjedine na malo duži period. U tom slučaju morat ćete pomiješati sva sastojka - laganiji hidrogen i prirodnu boju za kosu. Radi se o laganijoj boji koja bi trebala trajati nekoliko pranja i na taj način prirodno i jednakomjerno izblijediti. Ukoliko vam kosa lakše prihvaća boju, postoji mogućnost da će vam i ta polutrajna boja trajati nešto duže nego što je uobičajeno.

Ono što vam možemo još savjetovati da pronađete nijansu malo svjetliju od svoje boje, kupujte samo poznatije brandove, pa makar malo više novaca izdvojili ili pak prepustite vašoj frizerki da odradi posao umjesto vas. Nemojte kupovati neobične nijanse koje nemaju veze s vašom bojom kose ili koje ne izgledaju prirodno.

Trajna boja za kosu

Kada kažemo da je neka boja trajna, tada mislimo na boju za kosu koja se ne ispire i više manje ostaje ista cijelo vrijeme. No, kako kosa raste, izrast će upravo zbog trajne boje biti sve uočljiviji. Također, s trajnim bojama možete mijenjati nijanse boje kose, no samo nijanse, bilo da želite obojiti kosu na tamnije i svjetlije nijanse, ali neće vam u potpunosti moći promijeniti prirodnu nijansu boje. Ako je više od 30 posto vaše kose prošarano sjedim vlasima, obavezno odaberite svjetlije nijanse. Ako pak nemate mnogo sjede kose, možete se odlučiti i za tamnije nijanse.

Kada kupujete trajnu boju za kosu obavezno kupite onu koja je namijenjena za bojenje sjede kose, jer su mnogo jače, pa prema tome bolje prodiru u sjede vlasi i boje ih.  

Naravno, prilikom posjeta frizerskom salonu, za bojenje sjede kose će se pobrinuti vaša frizerka, no obavezno se savjetujte s njom u vezi nijansa boja za kosu koja bi vam najbolje pristajala i bila učinkovitija.

Kada bojite kosu kod kuće, prvo obojite korijen kose na kojemu vam je vjerojatno vidljiv izrast, a tek na kraju vrhove. Ako bojite kosu po prvi puta, nanesite prvo boju od sredine prema vrhovima kose, a tek na kraju boju nanesite na korijen kose. Kada ste nanesli boju, sa širokim češljem prođite kroz kosu, kako biste bili sigurno da ste obojili svu kosu. Ponovno ponavljamo, držite se poznatih brandova boja za kosu kada bojite kosu kod kuće.  

Svijetli i tamni pramenovi

Pramenovi su možda jedno od najboljih rješenja kada pričamo o prekrivanju sjede kose, bez obzira koliko sjede kose imali. U efektu svjetlijih i tamnijih pramenova sijeda kosa će se jednostavno izgubiti i to će vam potrajati i do nekoliko mjeseci. S vremena na vrijeme na kosu možete nanijeti polu trajne boje koje će vam osvježiti izgled kose, no pramenovi će ostati. Korištenjem ove tehnike, vaša kosa će izgledati bolje, vama će dati mladolikiji izgled, posebno ako odaberete svjetlije nijanse.

Naravno, svakih nekoliko mjeseci preporučamo da posjetite frizerski salon gdje ćete osvježiti pramenove i ukloniti mogući izrast. Pramenove možete staviti na potpuno prirodnu boju kosu, što i preporučamo. Nikako nemojte previše odstupati od nijanse vaše prirodne boje kose.
(vam)

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 1.4.2013 16:22:13
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
ja sam anemična cijeli život, uz bolest i lijekove rano sam počela sijedit, kosu farbam 20-tak godina. sad trebam već i obrve!
Moderator
desert_rose
  • 28.2.2011 14:59:28
  • Bodova: 54840
  • Prijavi
Kosu bojim već gotovo petnaest godina. Genetika je učinila svoje, moja mama je isto rano postala sijeda. Ispočetka sam kosu bojala samo u svoju prirodnu boju, da joj obnovim sjaj, a sad svaka četiri tjedna moram obojati izrast. Obzirom da već i vrapci na grani znaju da se farbam, više se ne ograničavam na svoju prirodnu boju, već se igram s različitim nijansama crvene. Samo bih još skrenula pozornost na to da je poremećaj pod brojem tri vitiligo, a ne vitilogo. Znam da je u pitanju tek obični tipfeler, ali eto.... :) No hard feelings.