Izađi iz kupaonice kao iz salona: Otkrivamo ti najčešće greške u bojenju kose kod kuće

Izađi iz kupaonice kao iz salona: Otkrivamo ti najčešće greške u bojenju kose kod kuće© Depositphotos

Želiš kosu kao iz salona, ali želiš biti 'sam svoj majstor'? Otkrij najčešće greške u bojenju kose kod kuće i postigni najbolje rezultate

Bojenje kod kuće može biti ili odlično jeftino rješenje ili totalna katastrofa, a sve ovisi o tome kako se pripremiš. Mnoge od nas sanjaju o kosi kao s reklame nakon operacije 'bojenje u kupaonici.' Međutim, za najbolje rezultate važno je izbjeći neke česte pogreške.
Kako ne bi završila sa zelenim tonovima ili slamnatim vrhovima, pazi na ove stvari. 

1. Biranje boje prema fotografiji na kutiji

Prvi korak su realna očekivanja. Česta je pogreška očekivanje da će nam kosa izgleda točno onako kao što izgleda sređeni model na kutiji. Ako uz kutiju postoji i uzorak kose, ključno je znati da je to primjer kako farba izgleda na bijeloj kosi. Dakle, ako imaš plavu kosu, a želiš ići u crno - to se neće dogoditi jednim bojenjem kod kuće. 

(Foto: Pixabay)

2. Krivo nanošenje 

Ne, bojenje kod kuće nažalost ne znači da možemo proizvod nanijeti kao šampon, koliko god bismo to sve htjele.  Tako se nerijetko jave i greške u nanošenju. Najčešće počnemo nanositi boju na područje oko lica jer to najlakše vidimo i jednostavno nanosimo. Ipak, imaj na umu da je tu kosa najdelikatnija i na drugačiji način upija boju. Generalno kosa najbliže licu ispadne najtamnije pa je važno da na nju ne staviš prvo boju.   Osim toga, ako samo želiš obnoviti boju onda ju nanosi samo na korijen kose, a ne na cijelu kosu jer je moguće da će vrhovi poprimiti drugačiju nijansu ako su već bili bojani. 

3. Tekstura kose je važna

Svačija je kosa drugačija pa tako krajnji rezultat itekako ovisi o teksturi tvoje kose. Boja neće izgledati isto na djevojci koja ima tanke vlasi i onoj s gustom kosom. Isto tako je jedna vrsta kose sklonija oštećenju od druge. Što je kosa tanja to će se proizvod brže upiti u srž vlasi. No, tu dolazimo do sljedeće pogreške. 

(Foto: Pixabay)

4. Tajming je ključan

Kvaliteta kose vezana je i uz to koliko moraš držati boju na glavi. Ako imaš tanku i osjetljivu kosu onda bi boja trebala brže djelovati pa ju možeš i ranije isprati. Međutim, ako imaš prosječnu gustoću kose onda će prerano ispiranje ostaviti nejednake nijanse i boja se neće primiti kako treba. Ipak, predugo držanje farbe može učiniti kosu izrazito suhom i krhkom, a moguće je čak i da boja bude tamnija ili intenzivnija nego što treba biti.

5. Njega kose nakon bojenja 

Pokušaj izbjeći pranje kose 72 sata nakon bojenja. Vanjski sloj kose, kutikula, otvara se u procesu bojanja kako bi proizvod mogao prodrijeti u vlasi. Potrebna su otprilike tri dana da se kutikula potpuno zatvori pa je tako bolje ne prati kosu u tom periodu. U suprotnom je moguće da će se boja jednostavno isprati i pigment će oslabjeti.
Kako bi ti kosa što dulje izgledala 'kao iz salona', koristi maske i regeneratore za obojanu kosu. Tako ćeš nahraniti vlasi i obnoviti ih nakon bojanja. Još jedan trik koji možeš koristiti je da za vrijeme pranja smanjiš temperaturu vode jer vruća voda otvara kutikulu, a hladna zadržava vlagu unutar vlasi.

via Giphy
 
Komentari
+2
 
takala
  • 21.11.2019 17:14:54
  • Bodova: 6594
  • Prijavi
Vrlo zanimljivi prijedlozi