Počnite investirati već danas: Savjeti za početnike

Počnite investirati već danas: Savjeti za početnike

Vrijeme je novac - počnite ulagati već danas

Upravo si potrošila nekoliko tisuća kuna na novi, moderan LCD televizor sa visokom rezolucijom i hrpom dodatnih opcija i to si svima ushićeno objavila. Pozvala si sve prijatelje da pogledaju kakvu odličnu sliku ima novi televizor, i kako su boje izražene, ali jedino na što se ti nakon toga možeš fokusirati je grižnja savjesti. 

Naravno, televizor je prekrasan, ali duboko u sebi znaš da to i nije bio najpametniji financijski potez. Jeste li spremni odbaciti svoj nagon za kupovinom i naučiti investirati, radije nego trošiti novac? Ako jeste, nastavite čitati.

Pravilo: Riješi se prvo dugova sa visokim kamatama

Krenimo od početka, prije nego i počneš razmišljati o investicijama, moraš se riješiti svojih dugova sa visokim kamatama. To znači da trebaš raščistiti dugove po kreditnim karticama. Sjedni, stavi sve brojke na papir i sastavi plan kojim ćeš brzo eliminirati ovaj dug. Većina kreditnih kartica ima godišnju kamatnu stopu od 12% do 20%.

Kad bi samo ti mogla dobiti takav povrat na uloženi novac! Kartičarske kuće zgrču novac na kamatama koje se talože iz mjeseca u mjesec. To je opaki krug iz kojeg se trebate izbaviti. Probajte uopće ne koristiti kreditne kartice, a ako stvarno nemate drugog izlaza osim da provučete karticu, platite čitav dug čim vam stigne na naplatu slijedeći mjesec.

Pravilo: Ulažite dugoročno

U redu, jednom kada se riješite tih visokokamatnih dugova (zaduženja sa malim kamatama i koja su porezno priznata poput stambenog kredita, imaju određene prednosti) i imate nešto novca koji možete staviti sa strane, spremni ste za ulaganje. Ali gdje početi? To je dobro pitanje.

Postoji toliko različitih mogućnosti za ulaganje novca, a svaka ima drugačije prednosti i nedostatke. Ako znaš da će ti u slijedećih nekoliko godina trebati taj novac, uloži novac u mješoviti investicijski fond ili novčani fond. Nećeš uskoro biti milijunaš, ali ovi fondovi nude ograničen rast u relativno kratkom periodu.

Ali ukoliko stvarno želiš vidjeti povrat na svoj novac, uvijek ulaži dugoročno. Stavi na stranu novac za koji znaš da ti neće trebati još godinama, recimo do mirovine.  Dionice i obveznice su odlična dugoročna investicija, a dionice povijesno gledajući nose najveće prinose na dugi rok. U razdoblju od 1926.g. do 2005.g. dionice su nosile prosječni godišnji prinos od 10,46%. To je više nego dvostruko koliko su obveznice, slijedeća vrijednosnica po prinosima, imale povrata na uložena sredstva u istom periodu.

Pravilo: Nemoj, ponavljam, NEMOJ kratkoročno ulagati u dionice!

19. listopada 1987, svjetsko tržište dionica je palo 22,6 posto. To je bio najveći jednodnevni pad u povijesti burze. Da ste uložili novac u dionice dok je tržište bilo na vrhuncu 2000.g., u slijedeće 3 godine tri četvrtine vašeg novca bi se istopilo. Lekcija: dionice nisu za nestrpljive. Držite ih godinama, jer povijest je pokazala da ćete biti vrlo sretni kad ih poželite unovčiti.

Pravilo: Najgora ulagačka strategija je neulaganje

Naravno, tržišta rastu i padaju i nema zagarantiranih iznosa koje ćete zaraditi dugoročno na svojim investicijama. Ali bez obzira što učinili, bit će mnogo više nego da niste uložili ništa. Dakle, što duže čekate sa investiranjem, više novca dugoročno gledajući gubite. Zahvaljujući prekrasnom svijetu gomilajućih kamata, vrijeme je novac u investitorskom svijetu. Televizor može sačekati; počnite investirati čim prije možete. Nećete požaliti.

(J.K.)

 
Komentari
+2