Kako se u braku nositi s gubitkom posla i jedne plaće?

Kako se u braku nositi s gubitkom posla i jedne plaće?

Prelazak s dvije na samo jednu plaću

Gubitak posla i plaće može biti velik udarac i stres za vaš brak, jednako kao i za vaš bankovni račun. Bez obzira na to je li riječ o koliko toliko planiranoj odluci ili potpuno neočekivanom gubitku posla, psihološke i financijske prilagodbe mogu biti teške.

Saznajte što možete očekivati kada vam se dogodi rez s dva na jedan prihod i kako možete dane ili mjesece do pronalaska posla (partnerovog pronalaska posla) učiniti malo podnošljivijim i lakšim.

Razmišljanje u okvirima "naše"

Ovo je jedna od najtežih mentalnih promjena koje ćete morati prihvatiti u slučaju gubitka posla. Teško je odjednom se naći u toj poziciji i osjećati se kao teret, a ne podrška i oslonac u obitelji. Jedini način na koji vi i vaš partner možete nastaviti dalje u pozitivnom tonu jest da donesete odluku, od samog početka, da ste vi tim i da sav novac koji dolazi u kućanstvo dijelite kao partneri. Ako ste vi ti koji ste izgubili posao, situacija u kojoj morate tražiti novac od supruga može uzrokovati osjećaj inferiornosti u vezi u kojoj ste do tada bili jednaki. Upravo ćete taj osjećaj morati zajednički "preboljeti" i naučiti funkcionirati na nov "zajednički" način – bez osjećaja krivice i bez stvaranja osjećaja krivice od strane koja sada pokriva sve troškove.

Budžet, budžet, budžet

Možda ste navikli ići van u restoran na večeru ili naručiti jelo kući, imati čistačicu ili bejbisitericu, jednom mjesečno si priuštiti mini shopping. S rezovima u prihodima, morate smanjiti i svoje troškove. Na papir morate staviti dosadašnje troškove i prihode, kao i trenutno stanje. Tada morate odlučiti koje ćete troškove srezati, jer si ih sada naprosto ne možete priuštiti. Napravite novi budžet i držite ga se.

Ako je moguće, vježbajte

Ako se slučajno nalazite u situaciji u kojoj znate da ćete kroz nekoliko mjeseci ostati bez posla isprobajte postepeno srezivati troškove. Tako ćete najlakše u praksi vidjeti što je najizvedivije, gdje ćete najlakše uštedjeti, bez čega možda ne možete i slično. Na taj ćete način vidjeti i jeste li nešto preskočili ili izostavili u svom budžetu. A ovo će vam dati i priliku da se postepeno naviknete na trenutnu situaciju.

Razgovarajte o svojim novim ulogama

Sjednite s partnerom i iskreno porazgovarajte o tome kako će vaše domaćinstvo funkcionirati jednom kada ostanete na samo jednoj plaći. Morate popričati i o tome što se može poduzeti po traženju novog posla. Hoće li partner bez posla trenutno ostati kod kuće s djecom i čekati neku bolju priliku ili pak je potrebno prihvatiti bilo kakav posao... Porazgovarajte i o novim ulogama u kući, o ravnopravnosti unatoč tome što jedno od vas dvoje trenutno nema posao. Novonastalu situaciju potrebno je objasniti i djeci, koja možda više neće moći dobiti baš sve što požele...

Stalno komunicirajte!

Ovo se nadovezuje na prijašnju stavku. Prelazak s dva prihoda na samo jedna neće proći glatko, osim u slučaju da oboje budete i razgovarate međusobno otvoreno, iskreno i često – o svemu, a pogotovo o tome kako i koliko će vam se promijeniti život. Važno je da oboje osjećate slobodu da izrazite svoje iskreno mišljenje i brige – tako ćete se puno lakše uhvatiti u koštac s trenutnom situacijom, a zajedno ćete se lakše i izvući iz nje.
 
Komentari
+2
 
benston
  • 23.8.2013 0:31:26
  • Bodova: 44
  • Prijavi
Živim sama i zasada imam posao ali s neredovitom plaćom,odlučila sam se za internet da bi popunila buđet. Počela sam raditi za druge ljude kao freelencer jer imam diplomu iz grafičkog dizajna a onda sam prešla na prodaju valuta što mi donosi dosta novca.Porez nepostoji na prodaju valuta pa zasada mogu zadržati sve što zaradim.Vjerujem da svatko ima neko znanje koje drugi nemaju i koje može prodati. Nema razloga za gladovanje i neplaćanje računa.Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti.Pozdrav
emalen
  • 16.7.2013 9:28:53
  • Bodova: 6090
  • Prijavi
Mislim da bismo iskoristili ostale talente koje imamo - suprug bi još marljivije sadio po vrtu, a ja bih nastojala prodati svoje znanje ručnih radova. Nikad nije vrag tako crni ko što izgleda i svaki jad ima svoju dobru stranu samo što je vidimo tek kad prođe.
krjesnica
  • 10.7.2013 8:10:33
  • Bodova: 847
  • Prijavi
a što sa samcima?jedna plaća, što znači ostanak bez posla bez i jedne plaće?