Mnoge žene nerijetko nose krivi broj cipela. Evo kako odrediti pravu veličinu

Mnoge žene nerijetko nose krivi broj cipela. Evo kako odrediti pravu veličinu© www.profimedia.hr

Uz ovih sedam DIY koraka odredi svoj pravi broj i reci 'zbogom' lošim kupnjama cipela

Briga o stopalima važna je iz više razloga - a nedavno istraživanje vezano za veličinu cipela samo je dodatno potvrdilo ovu činjenicu, a da ne spominjemo koliko nam je otvorilo oči. Naime, prema časopisu The Wall Street Journal, istraživanje otkriva da čak polovica svih žena u Velikoj Britaniji nosi cipele pogrešne veličine. Da, dobro si pročitala.
Prema studiji, koju je proveo Odjel za Podijatriju, od 2000 odraslih ispitanika, jedna trećina muškaraca i gotovo polovica žena priznali su da kupuju cipele koje im nisu u potpunosti odgovarale. Iako se to ponekad ne mora činiti velikim problemom posebno kada većina nas razmišlja na način - 'razgazit ću ih' i slično - cipele koje ti ne odgovaraju stopostotno mogu imati niz negativnih zdravstvenih učinaka: deformiteti prstiju, čukljevi i dosljedna bol u stopalima, ali i glavobolje i bolovi u leđima.

Rješenje? Nikada ne nosi par cipela za koje nisi sigurna da ti u potpunosti odgovaraju. Teoretski, to znači da online kupnja cipela može biti zahtjevna kada nisi sigurna za veličinu određenog brenda, ali zbog toga je ključno napraviti sljedeće: izmjeriti svoja stopala kako bi odredila veličinu koju trebaš. U prošlosti je većina ljudi profesionalno mjerila svoja stopala, ali u današnje vrijeme to je rijetkost. No dobra vijest je da to možeš učiniti sama i to potpuno jednostavno. Uz ovih sedam DIY koraka odredi svoj pravi broj cipela i reci 'zbogom' lošim kupnjama.

1. Uzmi veliki komad papira.

2. Stopalom stani na papir dok sjediš na stolici ili čučiš (ne preporučuje se stajanje i pripazi da su na ravnoj površini.

3. 'Nacrtaj' stopalo. Pomoću olovke iscrtaj vanjske linije stopala.

4. Koristeći ravnalo, nacrtaj savršeno ravnu liniju na rubu oba stopala: na prstima, sa svake strane i na peti.

5. Izmjeri dužinu i širinu stopala. Pomoću ravnala izmjeri centimetre između dviju paralelnih linija na svakoj strani stopala: od vrha do dna i s jedne do druge strane. Zapiši brojeve.

6. Uz ovu tablicu, pronađi svoju pravu veličinu cipela temeljenu na dužini svog stopala.
36 - 22.5 cm
36.5 - 23 cm
37 - 23.5 cm
37.5 - 24 cm
38 - 24.5 cm
38.5 - 25 cm
39 - 25.5 cm
39.5 - 26 cm
40 - 26.5 cm
40.5 - 27 cm
41 - 27.5 cm
41.5 - 28 cm
42 - 28.5 cm
42.5 - 29 cm


7. Pronađi pravu širinu. Većina obuće ne dolazi sa posebnim veličinama širine, iako sve više brendova ističe jesu li cipele za uska ili široka stopala. 
 
 
Komentari
+2