Iva i Vlatka stoje iza brenda SENG, a njihove košare puno su više od lijepog modnog dodatka

Iva i Vlatka stoje iza brenda SENG, a njihove košare puno su više od lijepog modnog dodatka© Boris Štajduhar

Razgovarala sam s Ivom Gradišer i Vlatkom Bartolović - dizajnericama i vlasnicama jedinstvenog brenda SENG

Velike su šanse da si ovog ljeta po gradu viđala zanimljive pletene košare za bicikl i torbice od ručno izrađenog pruća. Iza ovih originalnih i neodoljivih modnih dodataka krije se ime SENG - brend koji čine 35-godišnje prijateljice i kolegice iz studentskih klupa - modna dizajnerica Vlatka Bartolović i dizajnerica i stilistica Iva Gradišer.

Iva je iz Senja, Vlatka iz Nove Gradiške, a otuda je i nastalo ime brenda koje je kratica gradova iz kojih dolaze. Kako mi kažu, estetika Senga u sebi spaja simbole Slavonije i Primorja pa je bilo logično da i samo ime brenda bude taj spoj: zvučno i jednostavno, a dovoljno apstraktno.
 
Cure su se upoznale davnih dana na Tekstilno tehnološkom fakultetu, a iako tada nisu razmišljale o zajedničkom poslu, prošle su godine razgovarale i zaključile da su obje u životnoj fazi u kojoj žele praktično stvarati i dizajnirati, stoga su se odlučile na proizvodnju jer cijeli proizvod mogu proizvesti i prezentirati na način koji im se sviđa.
 
(Foto: Boris Štajduhar)

Tako je nastao SENG, a mi smo dobile ručno rađene, multifunkcionalne i jednostavne modne dodatke. Iva i Vlatka sa mnom su podijelile sve detalje o svojim prekrasnim košarama, otkud crpe inspiraciju te što možemo očekivati od Senga u nekoj bližoj budućnosti.

Koliko je teško osnovati brend u Hrvatskoj? Na koje prepreke i izazove ste u početku nailazile (ili još uvijek nailazite)?

Osnovati brand nije teško, teško je konkurirati hiperprodukciji s Istoka. Naše košare i torbe se izrađuju ručno u Hrvatskoj i naša naklada nije velika, tako da naša cijena ne može biti slična proizvodima iz high street trgovina. Nismo u grču zbog toga, proizvodimo onoliko koliko se prodaje i za sada su te brojke u redu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marijana Batinic (@marijanabatinic)


Prije nego što ste izbacile kolekciju košara za bicikl, kreirale ste drvene torbice u sličnom stilu. Otkud inspiracija za ručno pletene košare i torbe i naravno - jeste li obje velike ljubiteljice vožnje biciklom?

Želja je bila napraviti torbu koju bi i same nosile, bilo da je to torba od pruća koja se nosi oko struka ili košarica za bicikl koju možete kasnije nositi i kao torbicu. Dizajn dolazi iz potrebe i želje da posjedujemo artikl koji je funkcionalan i jednostavan te da je izveden  u materijalu koji smo odabrale, a to je ručno pleteno pruće. Obje smo na biciklima samo u drugim gradovima, Iva i svoj stilistički dio sakupljanja garderobe obavlja na biciklu.
 
(Foto: Boris Štajduhar)

Ono najzanimljivije mi je da jedan od modela košarica prilikom skidanja s bicikla postaje torbica s dugačkim kožnim remenom. Otkud ideja za ovakvo odlično multifunkcionalno rješenje?

Prije svega iz potrebe, mislimo da najbolji dizajn dolazi iz potrebe, a potreba suvremenog čovjeka je olakšavanje ionako već hektičnog života. Ovako košara sa bicikla kad ju odmontirate postaje torba za preko ramena, dakle 2 u 1.

(Foto: Boris Štajduhar)
 

Jesu li svi proizvodi ručni rad i od čega ih izrađujete? 

Košare i torbe se izrađuju od pruća. Za nas ih izrađuje kooperant iz Petrinje, ima svoju plantažu šibe koju nakon berbe obrađuje i priprema za pletenje po našim nacrtima. 

Po čemu se vaše košare razlikuju od ostalih na tržištu? Što ih čini posebnima i što je vama najvažnije kod osmišljavanja novih modela?  

Željele smo košaricu jednostavnog izgleda i mehanizma za montiranje, nismo htjele plastični mehanizam koji je čvršći od naših kožnatih trakica, ali i poprilično ograničavajući. Na ovaj način košaricu možete koristiti i u domaćinstvu, primjerice možete je objesiti na balkon, na bilo koju oprugu u stanu, u nju odlagati papuče, novine, začine i slično, a da vam izgled ne narušava plastični detalj. Maksimalna iskoristivost proizvoda tj. mogućnost prenamjene proizvoda nam je izrazito bitna. 

(Foto: Boris Štajduhar)

Kako izgleda vaša svakodnevica? S obzirom da ne živite u istom gradu, kako funkcionira rad na dvije različite adrese?

Budući da ne živimo u istom gradu većinu toga dogovaramo telefonski i vikend susretima u Zagrebu. Inicijalno Vlatka odrađuje logistički dio, dok je Iva zadužena za kreativu, a nerijetko se dogodi da radimo sve i jedna i druga. Naš dinamički duo za sada odlično funkcionira bez obzira na naše različitosti i dislociranost.

Je li vam SENG primarni posao?

SENG nam nije primarni posao, Iva radi kao freelance stilistica za modne magazine i televiziju, dok Vlatka sa suprugom vodi obiteljski posao.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sara Renar (@sara_renar)


Kako se kreću cijene košare?

Cijene košara se kreću od 200 kn do 400 kn, ovisno o veličini same košare, dok se cijene torbica kreću od 400 kn do 650 kn.

Koji su vam planovi za neku bližu budućnost? Što još možemo očekivati od SENG-a?

Želja nam je nastavi sa radom u malo većem obimu, pripremiti se još bolje za sljedeću sezonu, te se iskušati u dizajnu još nekih proizvoda  za domaćinstvo. Budući da smo modne dizajnerice po struci, zanimljiv nam je koncept one size i unisex odjeće, pa možda do druge sezone i nešto po tom planu poduzmemo.


Pročitaj još:
 
Komentari
+2