Za doručak - ukusne i zdrave kaše od cjelovitih žitarica

Za doručak - ukusne i zdrave kaše od cjelovitih žitarica

Promijenite svoje životne navike i umjesto nezdravih salama, namaza i druge masne hrane, za doručak jedite ukusne kaše od cjelovitih žitarica

Želite jesti zdravi doručak, a jednostavno više ne znate što biste pripremili?
Rješenje je u cjelovitim žitaricama, odnosno različitim vrstama kaša koje možete spraviti od njih. Nabavite potrebne sastojke u trgovinama sa zdravom hranom i spremite ih na ukusan način uz pomoć recepata koje smo pripremili. Zapamtite, cjelovite žitarice pune su proteina, vitamina, minerala, zdravih masnih kiselina i vlakana, koje su potrebne za zdravlje organizma i kontrolu tjelesne težine.


Ukusan krupnik s brusnicama, orasima i medom

Sastojci:
1 šalica pahuljica od krupnika (drugi nazivi - pir, dinkel, farro)
1 šalica obranog mlijeka
8 kolutića banana
¼ šalice sjeckanih oraha
¼ šalica sušenih (sjeckanih) brusnica
¼ šalice meda

Spremite krupnik pahuljice prema uputama na pakiranju, te nakon toga dodajte mlijeko, banane, orahe, brusnice i med. Poslužite odmah.


Ječmene pahuljice sa sušenim višnjama

Sastojci:
950 ml nezaslađenog mlijeka od badema
1 i ¼ šalice ječma
2 žlice mljevenog lana
¼ žlice soli
½ šalice sušenih višanja ili brusnica
¼ žlice mljevenog cimeta
2 do 3 žlice smeđeg šećera, plus još jedna žlica (prema želji)
1 šalica svježih malina

U veliku posudu ulijte 700 mililitara mlijeka od badema, ječam, mljeveni lan, sol i zagrijte na plamenu srednje jačine. Kada zavrije, kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, često miješajući. Nakon toga dodajte višnje i cimet te dalje miješajte, dok smjesa ne postane mekana i kremasta (po prilici dodatnih pet minuta). Maknite posudu s vatre i dodajte šećer. Podijelite kašu u šalice i dodajte ostatak mlijeka od badema. Na vrh dodajte maline te šećer prema želji.  


Ukusna zobena kaša

Sastojci:
2/3 šalice zobi za zobenu kašu
1/3 šalice mlijeka
Sol
Smeđi šećer
Banana čips (po izboru)
Nasjeckane marelice (po izboru)
Tostirani orašasti plodovi (po izboru)

Večer prije, u posudi zagrijte pola litre vode i dodajte 2/3 šalice zobi. Miješajte kašu tako dugo dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Posudu pokrijte i preko noći stavite u hladnjak. Ujutro dodajte malo soli i zagrijte kašu do vrenja. Smanjite vatru i pustite da se lagano kuha, tako dugo dok kaša ne omekša, ali da se ne raspada nego normalno žvače (kuha se oko 15 minuta, uz povremeno miješanje). Nakon toga dodajte mlijeko i sve kuhajte još koje dvije do tri minute dok kaša ne postane kremasta. Raspodijelite kašu u dvije posudice, posipajte ju sa šećerom i dodajte voće po želji.  


Ječmena kaša s marelicama, lješnjacima, čokoladom i medom

Sastojci:
2 i pol šalice vode
¼ žličice soli
1 šalica ječma
1 šalica mlaćenice
¼ šalice sjeckanih sušenih marelica
¼ šalice sjeckanih tostiranih lješnjaka
¼ šalice sjeckane tamne čokolade (65 i više posto kakaa)
¼ šalice meda

Zavrijte vodu sa solju, dodajte ječam i nakon što ponovno sve zavrije, smanjite plamen. Kuhajte ječam na laganoj vatri u pokrivenoj posudi kojih sat vremena. Nakon toga neka odstoji pet minuta. Kašu promiješajte s vilicom i dodajte preostale sastojke.


Proso s ananasom, kokosom i lanom

Sastojci:
6 šalica vode
¼ žličice soli
1 šalica prosa
½ šalice sojinog mlijeka
½ nasjeckanog svježeg ananasa
¼ šalice tostiranih pahuljica od kokosa
4 žličice lana
¼ šalice javorovog soka (po želji)

Zavrijte vodu sa solju i dodajte proso, a kada sve ponovno zavrije, smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta. Neka nakon toga odstoji pet minuta. Promiješajte sve s vilicom i dodajte ostale sastojke.


Zdrave sojine pahuljice s lješnjacima i malinama

Sastojci:
1 šalica brusnica, svježih ili smrznutih
2 naranče, oguljene i nasjeckane
2 šalice prigodnog soka od jabuka
1 šalica mrvljene pšenice
½ šalice sojinih pahuljica
½ heljde
¼ šalice tostiranih lješnjaka

Zagrijte tavicu na vatri srednje jačine, dodajte brusnice i dvije žlice vode. Kuhajte ih tako dugo dok ne puste sok i omekšaju (oko dvije minute). Nakon toga dodajte naranče, dobro promiješajte i maknite s vatre. U posudi zavrijte sok od jabuke i tri šalice vode. Dodajte pšenicu i smanjite vatru tako da lagano vrije, pokrijte posudu i kuhajte sve 15-ak minuta. Dodajte sojine pahuljice i kuhajte sve skupa još pet minuta. Dodajte heljdu i kuhajte pokriveno sve narednih 10 minuta. Otkrijte posudu, kako bi u posljednjih pet minuta ispario višak tekućine. Rasporedite kašu u posudice, dodajte lješnjake i voće iz tavice. Servirajte vruće.
 
(vam)
 
Komentari
+2
 
suncica-negra
  • 21.7.2012 15:19:47
  • Bodova: 19246
  • Prijavi
Zašto komplicirati s kuhanjem i gubiti vrijeme na to kad se zdrav obrok može spremini i jednostavnije - za 1 minutu => otvorite pakiranje zobenih pahuljica, naspite u tanjur i zalijte svježim mlijekom tako da su sve pahuljice u mlijeku potopljene, ali opet da ne plivaju na mlijeku. I to je to - žlicu u ruke, promiješati da se potope i napiju mlijekom i navalite! Nema gubljena vremena na gluposti kao što su kuhanje dan prije ili kuhanje općenito... Brzo, jednostavno i zdravo :-) A ako netko baš hoće može još u sve to dodati suho ili svježe voće ili orašaste proizvode, ali ja sam za ne-kompliciranje ;-) Također za žitarice koristiti ISKLJUČIVO čiste zobene, pšenićne ili kakve već pahuljice, a ne one prerađene (musli, ili kojekakve "fitnes žitarice") s hrpom šećera i kojekakvih štetnih dodataka pa to prodaju pod zdravo i hranjivo, a sve su drugo samo ne zdrave i hranjive :-|
latica87
  • 13.6.2012 20:04:46
  • Bodova: 210
  • Prijavi
volim žitaricama započeti dan
mjuza7
  • 3.6.2012 9:43:52
  • Bodova: 12452
  • Prijavi
..svako jutro jedem zobene pahuljice sa sušenim brusnicama i mlijekom, meni baš mljac..a i moja malena mi se ponekad pridruži..
iva_ana
  • 2.6.2012 18:30:48
  • Bodova: 1973
  • Prijavi
Cure molim vas dobro razmislite prije uvođenja bilo kakve promjene u prehranu, najbolje se posavjetovati sa stručnjakom. Nemojte se zezati sa žitaricama, pogotovo onima koje sadrže gluten (trebalo bi ih izbjegavati što je moguće više) i uvoditi ih u prehranu ako nema potrebe za tim i to samo zato što to piše u nekom članku, možete izazvati poremećaje u imunosustavu i razviti autoimunost, to govorim iz vlastitog iskustva, a autoimunost je nešto grozno. Osim toga kombinacija svježeg voća s orašastim plodovima isto nije dobra, ali nije tako pogubna kao žitarice, svježe voće bi se trebalo jesti solo bez dodataka, najbolje u međuobrocima.
contessa-nera
  • 31.5.2012 11:11:41
  • Bodova: 26
  • Prijavi
super recepti, iako smatram da se žitarice mogu jesti na milion načina i da je dovoljno samo malo mašte da bi se dobio fini hranjivi zdravi doručak :)
zofie
  • 30.5.2012 17:40:35
  • Bodova: 494
  • Prijavi
hvala, njam
karolina2
  • 30.5.2012 13:28:18
  • Bodova: 238
  • Prijavi
Za doručak: Jaja i kobasica:)  
kokoka
  • 30.5.2012 13:24:11
  • Bodova: 25396
  • Prijavi
ja jedem zobene pahuljice,sjemenke lana i grožđice sa acidofilom.
ivas
  • 30.5.2012 13:00:26
  • Bodova: 53971
  • Prijavi
imam doma zobene pahuljice i kojekakve dodatke poput meda, badema, voća i cimeta, ali nekako mi ne ide takva vrsta doručka...jedem integralni kruh sa pilećim prsima i ubacim ponekad papriku, krastavce ili rajčicu....i opet je zdravo i ukusno.....ponekad kupim Nestle fit....
magnolija21
  • 30.5.2012 12:17:15
  • Bodova: 5499
  • Prijavi
upravo otkrila ječmenu kasu prije nisam jela sada, shvatila da je fina jer je radi svojoj kceri, a i njoj je fina, danas meni i dragom to vecera