Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Toliko čudni da funkcioniraju: Trikovi koji pomažu u mršavljenju

Toliko čudni da funkcioniraju: Trikovi koji pomažu u mršavljenju© Depositphotos

Nutricionistica je izdvojila nekoliko taktika koje zvuče kao mitovi, ali zapravo mogu pomoći s gubitkom kilograma

Iako je istina da dugotrajni gubitak kilograma nije tako jednostavan, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu pomoći u tome unatoč tome što zvuče kao potpuni mitovi

Nutricionistica Cynthia Sass za Health.com izdvojile je nekoliko taktika koje možeš dodati svojim svakodnevnim navikama kako bi smanjila svoj unos kalorija, borila se protiv želje za slatkim i slanim nezdravim grickalicama i na kraju krajeva - smršavjela. 


Voda prije obroka


via Giphy

Ovo je možda najjednostavniji, a definitivno najjeftiniji djelotvorni trik za gubitak kilograma. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Obesity, također je potvrdilo da pijenje vode prije obroka pomaže u gubitku kilograma. 

Naime, istraživači su podijelili odrasle ljude s prekomjernom težinom u dvije skupine. Prva skupina trebala je popiti 475 ml vode 30 minuta prije obroka, a druga skupina trebala je zamisliti da je sita prije obroka. Na kraju je prva skupina izgubila skoro četiri i pol kilograma, za razliku od druge koja je u prosjeku izgubila manje od kilograma. 

Prijašnaj istraživanja pokazala su da nekoliko čaša vode prije obroka prirodno rezultira unosom manjeg broja kalorija, kao i da 475 ml vode povećava metaboličku razinu za oko 30 posto u manje od 10 minuta.

Juha kao predjelo


via Giphy

Iako dodatno jelo na jelovniku ne zvuči kao djelotvorni način mršavljenja, ako je u pitanju juha kao predjelo - to može utjecati na manji kalorijski unos tijekom glavnog jela.

Upravo to se dogodilo kada su istraživači ponudili juhu s malo kalorija sudionicima u istraživanju objavljenom u časopisu Appetite. Na kraju su oni koji su jeli juhu kao predjeloo smanjili svoj ukupan broj kalorija /uključujući i glavno jelo) za razliku od onih koji nisu jeli juhu nego su odmah prešli na glavno jelo. Također, smanjenje kalorija nije rezultiralo većom gladi ili manjim zadovoljstvom. 

A ako misliš 'što je s ljetom i toplijim mjesecima', uzmi u obzir hladne varijante juha, poput gazpacho juhe, juhe s tikvicama ili boršča.

Mirisanje hrane prije obroka


via Giphy

 
 
Kaže se da jedemo s očima, baš kao i sa želucem, a izgleda da također jedemo i s nosom. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Flavour, otkrilo je da što je snažniji miris, to će manji biti zalogaj. Kada su sudionici istraživanja imali sposobnost kontrolirati svoje porcije, oni kojima su ponuđena aromatičnija jela, pojeli su 5 do 10 posto manje. 

Zaključak: miris igra veliku ulogu u zadovoljstvu, stoga nije loše pomirisati hranu prije nego je počneš jesti, ali i dodati aromatične začine u sam obrok, poput svježeg đumbira, bosiljka, cimeta ili ružmarina. 

Vizualiziranje prethodnog obroka pomaže u u iskušenju


via Giphy
 
Kada su znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu zamolili volontere da se prisjete svog ručka tog dana, otkrili su da su oni koji su to učinili slikovitije, pojeli manje tijekom ostatka svog dana. Naime, skupina volontera trebala se tijekom svog ručka fokusirati na izgled, aromu i fizičke doživljaje, poput žvakanja i gutanja. Kasnije u danu, kada su im se ponudile grickalice, volonteri su se trebali prisjetiti svog ručka, a oni koji su to učinili intenzivnije, pojeli su značajno manje u usporedbi s drugom skupinom koja nije dobila nikakve instrukcije. 

Zaključak: Kad god možeš, jedi s punom pažnjom na ono što jedeš, a ako osjetiš iskušenje za nezdravim grickalicama, pokušaj se prisjetiti i vizualizirati svoj prethodni obrok. 

Kontrast između boje hrane i boje tanjura


via Giphy
 
Istraživanje sa Sveučilišta Cornell otkrilo je da veći kontrast između boje hrane i boje tanjura može prirodno pomoći da jedeš manje. U istraživanju, sudionici su jeli tjesteninu u crvenom ili bijelom umaku. Budući da su nasumično dobivali crvene ili bijele tanjure, neki su imali kontrastne boje - primjerice, crveni umak na bijelom tanjuru, dok su drugi imali odgovarajuće boje. Oni u drugoj skupini uzeli su 22 posto više hrane od onih koji su imali različite boje. Iako istraživači nisu sasvim sigurni zašto je boja dovela do tako velikih razlika, ciljanje kontrasta još je jedna jednostavna strategija za testiranje.
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 28.1.2020 14:33:13
  • Bodova: 50162
  • Prijavi
Treba probati.