Stvari koje morate znati ako ste na dijeti

Stvari koje morate znati ako ste na dijeti

7 važnih činjenica

Ako ste nedavno krenuli na dijetu, onda postoje određene i vrlo bitne stvari koje biste trebali znati kako bi vaš gubitak kilograma bio što uspješniji, bez gladovanja.
 
Iako nitko ne uživa u dijeti, ponekad je nužno zbog zdravlja poduzeti određene restriktivnije promjene u načinu prehrane. Gubljenje kilograma uistinu ne mora biti bolan niti pak mukotrpan proces.
 
Razmišljate li o dijeti, bez obzira na vaše godine ili veličinu, stvari koje vam otkrivamo u nastavku svakako biste trebali uzeti u obzir.
 
  1. Budite sigurni da vam je dijeta uistinu potrebna 
Prva i najvažnija stvar koji morate znati je ta da li vam je dijeta uopće potrebna. Provjerite svoju visinu i težinu te izračunajte svoj BMI (indeks tjelesene mase) koji će vam reći imate li normalnu ili pak prekomjernu težinu. Isto tako, prije započinjanja s bilo kakvim dijetama, dobro je posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom. Na dijetu nikad ne biste trebali ići zbog izgleda, već isključivo radi zdravlja. Imate li nekoliko kilograma viška, i male promjene u svakodnevnim navikama biti će dovoljne da postignete zdravu tjelesnu težinu.
 
  1. Mršavo ne znači zdravo
Danas je slika o izgledu i zdravoj tjelesnoj težini prilično iskrivljena, a mnogi zbog opsjednutosti nedostižnim idealima boluju od raznih prehrambenih poremećaja kao što su anoreksija i bulimija. Na prvom bi vam mjestu uvijek trebalo biti vaše zdravlje i ono bi zapravo trebalo biti jedini razlog zbog kojeg želite smršavjeti. Smisao života ne krije se u manjoj konfekcijskoj veličini, imajte to na umu kao i to da vas manje kilograma neće usrećiti.
 
  1. Vodite brigu o vlastitoj težini
Kad krenete na dijetu, vrlo je važno voditi računa o samom procesu mršavljenja. To znači redovno vagati se i pratiti napredak prilikom gubitka kilograma. Također, koliko god željeli smršavjeti, važno je dnevno unositi propisanu količinu kalorija (1500 za žene). U protivnom, od dijete možete imati više štete nego koristi. Restriktivne dijete koje potiču gladovanje i obećavaju brze rezultate trebali biste izbjegavati u širokom luku.
 
  1. Jedite redovno
Prilikom držanja dijete, važno je da sami sebi osigurate redovne i zdrave obroke. Na taj će način vaš metabolizam biti stalno zaposlen pa neće dolaziti do nepotrebnog skladištenja kalorija i njihovog pretvaranja u masne naslage.
 
  1. Klonite se dijetnih namirnica
Odlučite li krenuti na dijetu, znači da u svoju prehranu morate uvesti namirnice koje će vam omogućiti da tijekom dana unesete dovoljno kalorija i sve bitne nutrijete. Klonite se slatkiša i nezdrave hrane, kao i svih onih namirnica na kojima je naznačeno da su 'dijetne'. Naime, riječ je o procesuiranoj hrani koja nije nimalo dobra za zdravlje. Umjesto toga, birajte cjelovite žitarice, puno voća i povrća te zdrave masnoće.
 
  1. Izbjegavajte pilule za mršavljenje
Bez obzira na to koliko kilograma imali, recite 'ne' pilulama za mršavljenje koje mogu biti izuzetno štetne za zdravlje. Umjesto pilula, odaberite fizičku aktivnost koja će vam mnogo prije donijeti rezultate i poboljšanje za vaše zdravlje. I 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno može biti od velike pomoći, a vi odaberite onu u kojoj ćete uživati.

 
  1. Odmarajte se dovoljno
Tijekom dijete, vaše će tijelo pokušavati skladištiti masti za energiju. Da biste spriječili svoje tijelo da to radi, morate unositi dovoljno kalorija, ali i odmarati se. Kvalitetan san trebao bi vam biti prioritet kod gubitka kilograma jer to omogućava metabolizmu da normalno obavlja sve svoje funkcije.
 
Foto: Unsplash
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 13.10.2018 12:20:52
  • Bodova: 50767
  • Prijavi
Da, svima nam je najlakse popit tableticu nego se pokrenit, ali je i činjenica da nas sa svih strana bombardiraju sa člancima i reklama za mršavljenje i idealan izgled i prije ili kasnije uspiju doprijeti do osobe koja odluči da mora na dijetu. Budimo realni zdrava prehrana u današnje užurbano vrijeme zna biti naporna i luksuz jer treba vremena za pripremiti obrok.