Prehrana u Zoni

Prehrana u Zoni

Kad govorimo o Zoni, pojam dijeta nije dovoljan – tu se radi o cjelokupnom načinu prehrane. Zona nije još jedna u nizu dijeta koja traje 4 tjedna, smršavite nekoliko kilograma i to je gotovo. Kad uđete u Zonu mijenjate način života – ne samo da ćete smršaviti i ostati mršavi, već ćete poboljšati zdravlje.
Ovaj pojam prvi je razvio dr. Barry Sears, biokemičar. Zonska prehrana se temelji na održavanju razine inzulina uravnoteženom prehranom, tako da 40% ukupnih kalorija potječe od ugljikohidrata, 30% od proteina i 30% od masti. U biti slično je savjetima koje vam je davala baka : sve morate jesti umjereno, jedite mnogo voća i povrća, a u svakom obroku trebate imati i nešto proteina. Ovakav način prehrane predstavlja osnovu dugoročne strategije hormonalne ravnoteže. Ako možete ostvariti ovu hormonalnu ravnotežu, na dobrom ste putu prema Zoni.

Što je Zona?

Prehrana u zoni se temelji na vezi između hormona inzulina i supstanci nazvanih eikosanoidi. Kontrolirajući ravnotežu između inzulina i eikosanoida prehranom u Zoni smanjiti ćete masnoće (gubitak težine), pojačati protok krvi, povećati fizičku i psihičku izdržljivost, te smanjiti mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa. Ulaskom u Zonu poboljšati će se vaše mentalne sposobnosti, zbog stabilne razine šećera u krvi i vaše fizičke sposobnosti jer će vam se povećati prijenos kisika u mišiće. Pred toga, između jela više nećete osjećati glad.  

Prehrana u Zoni

Prehrana u Zoni je tako napravljena da regulira unos ugljikohidrata, proteina i masnoća. Njih formiramo u blokove tako da jedan blok proteina sadrži 7 grama proteina, jedan blok ugljikohidrata sadrži 9 g ugljikohidrata, a blok masnoća se sastoji od 1,5 g masnoća. Idealan omjer je 3 grama proteina na 4 grama ugljikohidrata. Većina ugljikohidrata u Zoni dolazi iz voća i povrća, sa ograničenim unosom kruha, riže, krumpira i žitarica. Masnoće uglavnom dolaze iz mononezasićenih masnoća kao što su masline, bademi, maslinovo ulje i ostala ulja «zdrava za srce». Dnevno trebate uzimati minimalno 5 obroka od kojih su 3 veća, a razmaci među obrocima vam ne smiju biti duži od 5 sati. Pijte barem 2 litre vode dnevno, a pojedini obrok vam ne bi smio prelaziti 500 kalorija. Ako se pridržavate Zone, rezultate ćete vidjeti već nakon tjedan – dva.

Primjer jelovnika:

Doručak

Svježe voće sa sirom

210 g svježeg sira (3/4 šalice)
1 kom  kivija
1 kom  jabuke
3 žličice badema narezanih na listiće
malo cimeta

Izmješajte svježi kravlji sir sa cimetom i poslužite ga sa kriškama jabuka, kivija i badema.

Ručak

Sendvič sa salatom od morskih plodova

130 g  morskih plodova
1 glavice luka
1 zelena paprika
1 rajčica
1 žlica lagane majoneze
1 kriške raženog kruha
2/3 žlice maslinovog ulja
ocat, sol
1 jabuka

Morske plodove pomiješajte sa majonezom, poslužite na kruhu, a uz to napravite salatu od luka, paprike i rajčice, začinjena maslinovim uljem, solju i octom.
Za desert uzmite jabuku.

Popodnevni međubrok

1 šalice svježeg sira
1 mandarina
3 badema

Večera

Riba na žaru

120 g riblji filet
1 žličica maslinovog ulja
200 g zelene mahune
1 kom naranče
kriška limuna, sol, papar, češnjak, peršin

Ribu premažite uljem i pecite na žaru 5 minuta s jedne i druge strane. Posolite, popaprite, začinite češnjakom, peršinom i poslužite sa kriškom limuna.
Zelene mahune skuhajte na pari i poslužite uz ribu.
Uzmite naranču za desert.

Kasni večernji međuobrok

1 kriška ementalera
1 šalica jagoda

 
Komentari
+2