Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Plan prehrane za kojim su svi poludjeli: Je li vertikalna dijeta zdrava?

Plan prehrane za kojim su svi poludjeli: Je li vertikalna dijeta zdrava?© Unsplash

Radi se o prehrani koja uključuje visoko hranjive i lako probavljive namirnice, ali koliko je zapravo zdrava?

'Vertikalna dijeta je prehrambeni okvir zasnovan na učinku koji započinje čvrstim temeljem visoko bioraspoloživih mikronutrijenata koji podržavaju strukturu lako probavljivih makronutrijenata koja se mogu prilagoditi posebno u skladu s potrebama vašeg tijela', kaže osnivač ove popularne dijete, bodybuilder Stan Efferding. 

Drugim riječima, radi se o prehrani koja uključuje visoko hranjive i lako probavljive namirnice, a cilj je ojačati tijelo i organizam te vježbati intenzivnije. 

Stan je prije nekoliko godina osmislio ovaj plan prehrane koji je nedavno postao apsoultni hit u svijetu. No, što je zapravo vertikalna dijeta i koliko je ona zdrava, saznaj u nastavku. 

Što je vertikalna dijeta

Vertikalna dijeta se zapravo svodi na to da jedeš ograničen broj namirnica koje su hranjive i lako probavljive, kako bi ojačala i mogla vježbati još intenzivnije, agresivnije i napornije. Dok dijeta govori o makronutrijentima (proteinima, ugljikohidratima i mastima), fokus je više na mikronutrijentima (a to su vitamini, minerali i antioksidansi).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wes Jurden (@wes_jurden) on


Zašto se zove 'vertikalna'? Zamisli obrnuto slovo T. Na dnu, koje je temelj, nalaze se hranjivi sastojci - mlijeko i jogurt(za one koji ga podnose), povrće poput špinata i mrkve, jaja, losos i krumpir. Ono što je bitno je da ove namirnice nisu uključene u prehranu da bi nadopunile kalorije, već ih treba jesti u malim količinama jer su bogate hranjivim sastojcima. Umjesto toga, glavni izvor kalorija dolazi iz vertikalnog dijela T-oblika, odnosno od crvenog mesa (po mogućnosti odrezak, ali i janjetina i divljač) i bijele riže
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Vertical Diet (@theverticaldiet) on

Je li vertikalna dijeta zdrava?

Iako se prehrana temelji na namirnicama bogatim hranjivim tvarima i ne eliminira nijednu veću grupu proizvoda, detalji prehrane dosta su nejasni (što ujedno i znači da moraš kupiti program od 100 dolara kako bi točno vidjela što se nalazi na meniju), a prema nutricionistici Kristin Kirkpatrick, ova dijeta previše je ograničena.

"Izgleda da vertikalna dijeta sadrži veliku količinu proteina i povrća, ali je zapravo vrlo restriktivna kada su u pitanju namirnice bogate hranjivim tvarima i vlaknima, poput integralne riže, graha i zeljastog povrća", objašnjava nutricionistica za portal PureWow. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Vertical Diet (@theverticaldiet) on


Također, iako se ovaj plan prehrane može prilagoditi za povremene postove ili one koji slijede popularnu Paleo dijetu, vertikalna dijeta  definitivno nije prilagođena vegetarijancima ili veganima

I naposljetku, dolazimo do onog općepoznatog zaključka da je najbolje držati se održive, raznovrsne, ali uravnotežene i kvalitetne prehrane bez ikakvih dijeta, odnosno ograničenja.
 
Komentari
+2
 
irija
 • 9.3.2020 9:03:55
 • Bodova: 45917
 • Prijavi
Još jedna nova dijeta više neznaju kaj bi izmislili.
oprezna
 • 9.3.2020 8:59:08
 • Bodova: 140001
 • Prijavi
Ja bih radije "horizontalnu" dijetu ....ležiš i jedeš ;))))
87dea
 • 8.3.2020 21:26:56
 • Bodova: 4317
 • Prijavi
Da se odreknem kapule,e to nikad neću napraviti.
vmarina
 • 8.3.2020 19:39:25
 • Bodova: 50162
 • Prijavi
Još jedna u nizu...