Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Paleo dijeta - mršavljenje uz povratak korijenima

Paleo dijeta - mršavljenje uz povratak korijenima

Dijeta, koje se pridržava i prelijepa Megan Fox, temelji se na prehrani naši predaka iz paleolitika

Paleo dijetu je napisao Loren Cordain temeljeći je na svojim istraživanjima o vjerojatnoj prehrani ljudskih predaka. Temeljne postavke Paleo dijete kažu da bismo trebali jesti onako kako smo to činili desecima tisuća godina ranije, prije poljoprivrede i daleko prije industrijalizacije. Spomenimo i to da je Paleo dijeta prilično popularna kod brojnih svjetskih zvjezda, od kojih je najgorljivija pobornica predivna Megan Fox.

Koncept Paleo dijete temelji se na tome da su ljudi evoluirali milijunima godina prije neolitičkog perioda, kada se prehrana radi poljoprivrede značajno promijenila. Cordain tvrdi kako žitarice nisu bile dio prehrane prethistorijske ljudske prehrane, te da su se uvele u prehranu tek u vrijeme agrikulturne revolucije prije 10.000 godina.

U proteklih 200 godina industrijska revolucija još je značajnije promijenila našu prehranu, osobito s pojavom prerađene hrana i umjetnih aditiva koji produljuju rok trajanja namirnica. Cordain tvrdi kako ove promjene značajno štete našem zdravlju te ih okrivljuje za sve bolesti moderne civilizacije, uključujući pretilost, dijabetes, srčana oboljenja i rak.

Osnove Paleo dijete

Cordain u svojoj knjizi "The Paleo Diet" tvrdi kako je ljudska genetika najbolje prilagođena prehrani naših predaka prije poljoprivredne revolucije. Kao takva, Paleo dijeta bazira se na jedenju hrane koja bi bila dostupna ljudima u ono vrijeme. Mnoge namirnice su zabranjene u ovoj dijeti.

Ukratko, to znači izbjegavanje svega prerađenog, zatim šećera, soli, žitarica i proizvoda od žitarica (kruh, kukuruz, pšenica, riža, tjestenina...), grahorica, mliječnih proizvoda, kvasca, kave i alkohola. I krumpir je zabranjen zbog toga što su danas krumpiri genetski i nutricionistički puno drugačiji nego li u kameno doba.

Iako su u ovoj dijeti eliminirane grahorice i prerađeni ugljikohidrati, ova dijeta je manje ograničavajuća od sličnih dijeta, kao što je primjerice Atkinsova dijeta, jer su u njoj većina voća i povrća dozvoljeni u neograničenim količinama.

Dozvoljene namirnice:

Meso (uključujući morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente Paleo dijete. Preporuča meso organski uzgojenih životinja.
Povrće je svo dozvoljeno osim grahorica i škrobnih gomolja (krumpira). Smiju se jesti i gljive.
Voće, orašasto voće i sjemenke (sve osim kikirikija). Nezaslađeno kokosovo mlijeko je zamjena za mliječne proizvode.
Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u jako malim količinama.
Ulja su dozvoljena samo neka - maslinovo, laneno ulje i ulje kanole. Preporuča se suplement ribljeg ulja.
Od pića - dozvoljeni su voda i čaj, te u jako malim količinama nezaslađeni sokovi.

Zabranjene namirnice:

Rafinirani šećer, žitarice, škrobni gomolji (krumpir, batat, čičoka...), grahorice, mliječni proizvodi, prerađeno meso (salame, hrenovke, mesni narezak...), čokolada, kukuruzno, sojino i kikiriki ulje, majoneza, sol, kvasac, ocat (preporuča se korištenje limunovog soka za salate).

Primjer jednodnevnog jelovnika dijete:

Doručak: Omlet sa špinatom i gljivama
Međuobrok: šaka bobičastog voća
Ručak: losos na žaru, velika mješana salata sa dresingom od limunova soka i maslinovog ulja
Međuobrok: sirova mrkva
Večera: Piletina sa žara, kuhana  brokula, salata od rajčice
Posljednji obrok: Prženi orasi i jabuka

Pozitivne strane:

*Povećan unos proteina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Visoko proteinska prehrana održava mišićnu masu.
*Naglašava se važnost voća i povrća.
*Organizam ima dovoljno esencijalnih masnih kiselina.
*Prehrana će odgovarati osobama sklonima povišenom šećeru u krvi.
*Poboljšat će zdrastveno stanje i smanjiti rizik od mnogih bolesti kao što su dijabetes, srčane bolesti i rak.
*Stvara alkalno opterećenje na bubrezima, što sprečava gubitak kalcija i čuva koštano tkivo, što pak može smanjiti rizik obolijevanja od osteoporoze.
*Nema brojanja kalorija i mjerenja obroka.

Negativne strane:

*Dijeta bi mogla teško pasti osobama koje vole ugljikohidrate ili škrobne namirnice.
*Dijeta zahtjeva puno predanosti kako bi je se točno pridržavalo.
*U društvenim situacijama (na zabavama, proslavama...) može biti teško pridržavati se dijete.
*Moguć je period odvikavanja od kave, šećera i prerađenih ugljikohidrata.
*Dijeta se do neke mjere bazira na spekulaciji jer je nemoguće u potpunosti znati kako su se hranili naši preci u paleolitiku.
*Potrebno je uzimati nadomjestak kalcija zbog neuzimanja mliječnih proizvoda.
*Ne može se prilagoditi veganima ili vegetarijancima.

Zaključak

Ako se osoba zbilja pridržava Paleo dijete, ovo može biti veoma efikasan način gubljenja kilograma, a i smanjit će rizik od bolesti kao što  su dijabetes, povišeni tlak, pretilost... No, pridržavati se ove dijete neće biti lako, posebno u početku kada se treba odviknuti od svih namirnica koje su većini nas veoma ukusne. Zbog toga se kod nekih mogu čak javiti simptomi kao umor, glavobolje i žudnja za određenom hranom. Ovi simptomi nestaju nakon nekoliko tjedana i od tog trenutka Paleo dijeta je većini osoba veoma laka za izdržati, jer se uistinu radi o dijeti kod koje nema gladovanja. 

Sve o Paleo dijeti možete pročitati u knjizi Paleo dijeta dr. Lorena Cordaina u izdanju DVA I DVA.
Knjigu možete naručiti ovdje.

 
Komentari
+2
 
aywy
 • 11.4.2013 14:25:23
 • Bodova: 48418
 • Prijavi
Hm, zanimljivo,ali ipa za dugotrajno jako nezdravo
fitko
 • 22.6.2012 13:48:57
 • Bodova: 182
 • Prijavi
Pokušaću od pon..
rosita
 • 4.3.2010 13:15:10
 • Bodova: 2051
 • Prijavi
slično atkinsovoj dijeti, poznajem amerikanku iz Californije koja ne jede uopće ugljikohidrate i puno trenira, ima 55 godina a izgleda ko da ima 40, i dosta amerikanaca koji žele biti fit ne jedu ugljikohidrate opet, pitanje je čiji organizam to dobro podnosi
Moderator
desert_rose
 • 4.3.2010 8:23:09
 • Bodova: 54676
 • Prijavi
Evo, ja već odustala. Nije ovo za mene, nema teorije da se odreknem mliječnih proizvoda. Inače mi se ne čini ništa posebno, dijeta kao i svaka druga.