Može li ti jabučni ocat zaista pomoći u mršavljenju?

Može li ti jabučni ocat zaista pomoći u mršavljenju?© www.profimedia.hr

Jabučna dijeta već je neko vrijeme trend, ali koliko je jabučni ocat zaista djelotvoran za gubitak kilograma?

Nema sumnje da jabučni ocat obiluje mnogim prednostima za zdravlje, poput snižavanja razine šćera u krv, ali koliko je djelotvoran u mršavljenju? Ako si upoznata s trendovima mršavljenja, vjerojatno si naišla na jabučnu dijetu, odnosno na jabučni ocat. 

Zagovornici jabučnog octatvrde da pijenje nekoliko žlica dnevno može pomoći u gubitku kilograma suzbijajući apetit, potičući probavu i sagorijevanje masti, a većina ljubitelja octa pije ga razrijeđeno s vodom kao napitak.

Međutim, prije nego što dodaš jabučni ocat u svoju dijetu, pročitaj što istraživanja zapravo kažu.
 
(Foto: Pexels)
 

Kalorije i nutritivna vrijednost

Jabučni ocat ima vrlo malo kalorija: samo 3 po jednoj žlici.

Spoj jabučnog octa za koji se vjeruje da ima korisne učinke na zdravlje je octena kiselina koja se zapravo nalazi u svim komercijalnim ocatima, uključujući i vinski ocat i balzamični.

Zdravstvene prednosti jabučnog octa 

Iako se čini da je gubitak kilograma najveća korist pijenja jabučnog octa, tu su i druge zdravstvene prednosti, osim što potencijalno pomaže sa šećerom u krvi.

Postoje obećavajuća istraživanja oko jabučnog octa: niži trigliceridi, poboljšana razina kolesterola i smanjeno skladištenje masti u jetri. Kad su u istraživanju štakore (sa i bez dijabetesa) hranili s octom četiri tjedna, imali su smanjenje triglicerida i LDL ("lošeg") kolesterola i povećanje HDL ("dobrog") kolesterola. Međutim, to su životinje i još uvijek nije dovoljno ljudskih istraživanja potvrdilo ove učinke.

Mršavljenje i jabučni ocat

(Foto: Pexels)

Ispijanje jabučnog octa nije čarobni lijek za mršavljenje. Međutim, postoji jedno istraživanje koje pokazuje obećavajuće rezultate. 

Kada su pretilim ljudima u Japanu davali da piju ocat (jedna grupa je pila ocat, a druga ne) 1 ili 2 žlice dnevno - oni koji su pili ocat imali su manju težinu, indekse tjelesne mase (BMI) i tjelesnu masnoću nakon 12 tjedana u usporedbi s ljudima koji nisu. Oni koji su uvrstili ocat u svoju dijetu, također su na kraju imali manji struk i smanjila im se razina triglicerida. Ipak, treba imatii na umu da se radi o malom istraživanju, nedovoljnom da bi se ovi rezultati mogli ozbiljno shvatiti. 

Šećer u krvi i jabučni ocat

Bilo da imaš dijabetes, predijabetes ili samo pokušavaš kontrolirati šećer u krvi, jabučni ocat ovdje ti može pomoći. 

Naime, istraživanje u časopisu Journal of Functional Foods pokazalo je da su odrasli s rizikom za dijabetes tipa 2 imali nešto niže razine šećera u krvi (za oko 9 posto), u usporedbi s kontrolnom skupinom, nakon što su tijekom 12 tjedana pili 1 žlicu octa dva puta dnevno tijekom 12 tjedana. Ovo ukazuje da jabučni ocat može imati pozitivan utjecaj na razinu šećera u krvi i inzulina. Iako ljudi iz ovog istraživanja nisu smršavjeli, možda bi bilo korisno uvesti žlicu jabučnog octa prije ručka i večere kako bi se kontrolirala razina šećera u krvi.

Ne zaboravi zaštititi zube

Ako odlučiš piti jabučni ocat, razrijedi ga s vodom kako bi zaštitila zube. Prema stoomatologinji Julie Brann, jabučni ocat ima približno istu razinu kiselosti kao i gazirana pića. 

"Problem s kiselom hranom je što utječe na vašu caklinu. Ako ćete piti jabučni ocat, razrijedite ga vodom i ne dozvolite da vam predugo stoji u ustima", savjetuje stomatologinja.

Zaključak?

(Foto: Pexels)
 
Ponovit ćemo da ne postoji čarobni lijek za mršavljenje, a jabučni ocat nije iznimka. Ništa ne pobjeđuje zdravu, uravnoteženu prehranu i veću tjelesnu aktivnost. 

Međutim, postoje neke zdravstvene koristi povezane s jabučnim ocatom, a dok čekamo da istraživači 'iskopaju' dublje, uživat ćemo u našem jabučnom octu kao dresingu na omiljenim salatama. 

Pročitaj još:
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 25.8.2019 14:04:36
  • Bodova: 50946
  • Prijavi
Slažem se sa zaključkom.