Dugina dijeta

Dugina dijeta

Dugina dijeta je jednostavna ravnoteža privlačnih boja u hrani koju jedemo

Dugina dijeta se temelji na terapiji bojama; to je sustav koji se jednostavno koristi, a osigurava vam zdravu prehranu bojama hrane na tanjuru. Hrana bogata voćem, povrćem, mesom i žitaricama raznih boja znači da dobivate raznolike nutrijente potrebne vašem tijelu.

Dugina dijeta je jednostavna ravnoteža privlačnih boja u hrani koju jedemo, ali te boje igraju bitnu ulogu u tome što je vašem tijelu trenutno potrebno. Energija boje voća, povrća, vitamina i minerala, sve igra ulogu kad pravilno hranimo svoj organizam.

Energija boja hrane

Medicinska istraživanja nastavljaju pronalaziti elemente u voću i povrću koji jačaju naš imunološki sustav, sprječavaju razvoj degenerativnih bolesti poput raka i srčanih bolesti i pridonose dobrom zdravlju na brojne druge načine. Održavanje zdrave prehrane preslikava se na unošenje hrane bogatije nutrijentima. To znači prehrana bogata svježim voćem, povrćem, žitaricama, sjemenkama i orašastim plodovima. Zapravo, većina prehrane bi se trebala temeljiti na biljnoj hrani. Konzumiranjem različite prirodne, šarene hrane, vaše tijelo dobiva najzdraviju kombinaciju koju može iskoristiti. Energija boja hrane se uzajamno ne isključuje, neka hrana ima različitu “vrijednost boje”, svojstva i zdravstvene učinke.

Pijte acidofil da pomognete probavi

Ova bakterijska flora koje ima u jogurtu ili se uzima u kapsulama, bitna je za probavni sustav. Normalno, zdravo debelo crijevo sadrži “prijateljske” bakterije (85% lactobacillus and 15% coliform bakterija). Kada te bakterije nisu u ravnoteži, možete osjetiti nadutost, nadimanje, zatvor i lošu apsorpciju nutrijenata. Acidofil, kada se uzima kao dodatak prehrani, može pomoći u detoksifikaciji i uravnoteženju probavne flore. Koristi se za prevenciju Candide, kao i za liječenje. Acidofil pomaže probavi i oporavku “prijateljske” crijevne flore.

Crvena hrana

Crvena hrana je izvrstan izvor proteina, vitamina i minerala poput vitamina C, beta-karotena i lycopena. Vitamin C, beta-karoten i  lycopen su snažni antioksidanti. Željezo je bitno za tjelesnu proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje pomažu prenositi i spremati kisik po tijelu. Crvena hrana je osobito bitna za zdravlje muškaraca jer je pomanjkanje te hrane povezano sa rizikom od obolijevanja od raka prostate. Crni grah ima mnogo vlakana i kalcija, dok je crveni grah dobar izvor željeza. Kalcij jača kosti i zube. Uključite slijedeću crvenu i crnu hranu u svoj jelovnik: jagode, maline, trešnje, višnje, rajčice, lubenice, crveni kupus, ciklu, rotkvice, crveni luk, čili papričice, crvenu papriku, crveni grejp, crni grah, kidney grah, crveno meso, piletinu i ribu.

Narančasta hrana

Narančasta hrana pomaže u detoksifikaciji i oslobađanju toksina iz tijela. U sustavu Chakri, narančasta hrana i narančasta energija pomažu reproduktivnim organima, mišićima i fleksibilnosti zglobova. Beta-karoten, vitamin C, kalcij, bakar, selen i cink nalaze se u narančastoj hrani. Ova hrana pomaže boljem vidu, jača imunološki sustav, omogućava pravilan razvoj zubiju i kosti i pomaže u oblikovanju i održavanju zdrave kože i kose. Uključite slijedeću narančastu hranu u svoj jelovnik: breskve, marelice, naranče, mango, batate, mrkvu, bundeve, tikve i žutu papriku.

Žuta hrana

Žuta hrana generira snagu. Ovo je hrana bogata imunološko stimulirajućim svojstvima i vitaminima i mineralima poput vitamina A, B kompleks, E, natrij, kalij, selen i krom. Mnoge žitarice spadaju u ovu kategoriju. Kada nam nedostaje žute energije u prehrani, to dovodi do slabljenja pamćenja, nemogućnosti koncentracije, napetosti, iritabilnosti, probavnih problema i nedostatka pravilne apsorpcije nutrijenata. Omega 3 masne kiseline imaju žutu energiju. Uključite slijedeću žutu hranu u svoj jelovnik: limune, banane, grejp, rižu, raž i pšenicu, jaja, određene ribe, riblje ulje i hranu bogatu masnim kiselinama.

Zelena hrana

Snaga zelene hrane je bitna za cjelodnevnu energiju, bolju usredotočenost pod stresom, dobro osjećanje, jačanje imunološkog sustava, manje potrebe za hranom i optimalnu sinergijsku ravnotežu esencijalnih nutrijenata za opće zdravlje. Zelena hrana sadrži antioksidante, vitamine, minerale, aminokiseline, aktivne enzime, bioflavinoide, klorofil i druge fitonutrijente potrebne za optimalan stanični metabolizam, obnovu i zaštitu!

Zelena hrana sadrži najjaču kombinaciju nutrijenata u nekoj žitarici, biljci ili hrani. Sadrži gotovo sve vitamine, minerale, proteine i enzime potrebne u ljudskoj prehrani plus klorofil. Zelena hrana je bogata antioksidantima i željezom koji sprječavaju rak. Željezo utječe na mnoge aspekte svakodnevnog života, uključujući mogućnost koncentracije i učenja. Što je tamnije zelena, to je bolje, zato slijedeći put kad radite salatu, koristite radije rimsku salatu sa zelenijim lišćem, umjesto kristalke. Uključite slijedeću zelenu hranu u svoj jelovnik: šparoge, potočarku, špinat, brokulu, peršin, kopar, rimsku zelenu salatu, tikvice, zelene paprike, zelene jabuke, kruške, avokado, bijelo grožđe, kivi i limetu.

Plava, indigo i ljubičasta hrana

Pigmenti koje nalazimo u plavoj i ljubičastoj hrani imaju jaka antikancerogena svojstva. Kao i u sustavu Chakri, ova hrana koordinira iste energetske centre. Plava hrana pomaže glasu, organima i žlijezdama vrata, dok ljubičasta i indigo hrana pomažu u radu žlijezda epifize i hipofize. Također sadrže topive vitamine koji jačaju kapilare, što može pomoći kod natečenih nogu i zglobova, ubrzavaju proces zacijeljivanja rana i potiču zdravi kolagen za manje bora. Uključite slijedeću plavu i indigo hranu u svoj jelovnik: borovnice, crne ribizle, šljive, crno grožđe, ljubičasti kupus, kao i vitamin E, jod i proizvode od morskih algi. Za ljubičastu hranu uključite roze sorte grožđa, brusnice i sok od brusnice koji je vrlo zdrav. Hrana koja sadrži šećer i alkohol spada u kategoriju ljubičaste hrane, zbog učinka koji ima na mozak.

Dugina dijeta je uravnotežena dijeta, koja ne samo da nas odvraća od jednostavnih ugljikohidrata i promiče cjelovite žitarice, već promiče raznolikost. Hraneći se raznoliko, manja je vjerojatnost da će vam nedostajati neki bitni nutrijenti, jer opet jedete različito voće, povrće, začine i biljke. Koncept duginih boja primjenjujemo na voće, povrće, proteine, začine, žitarice i sl. Povrće uključuje i korjenasto povrće, okruglo i lisnato povrće koje je raznih boja, puno vitamina, minerala, antioksidanata, bioflavonoida and hitokemikalija.

Složeni ugljikohidrati su cjelovite žitarice, proso, smeđa riža, ječam, zob, heljda i slično. Sve njih tijelo polako apsorbira, održavajući glukozu i inzulin niskima i osiguravajući dugotrajnu energiju. Njihov mehanizam apsorpcije daje jedinstvenu sposobnost sprečavanja velikog pada razina šećera u krvi, što povećava hipoglikemiju i njene karakteristične simptome poput slabosti, vrtoglavice, promjena raspoloženja i želje za hranom. Kada ste u uravnoteženom stanju, veća je vjerojatnost da ćete nastaviti održavati ravnotežu. K tome, ovo je poanta dugine dijete – stvaranje dugih nježnih porasta i padova razine šećera u krvi. Ova dijeta je bogata vlaknima, zbog čega je probava laka i redovita. Konačno, različiti izvori proteina osiguravaju ovoj dijeti potrebne aminokiseline, omega- 3 ulje, željezo i vitamin B-12 koji su potrebni za održavanje zdravlja. Dugina dijeta promiče gubitak težine bez gladi, odricanja ili osjećaja gubitka kontrole.

Osnovne smjernice

Evo nekoliko osnovnih smjernica: mnogo vlakana, malo masnoća, malo soli, malo šećera, složeni ugljikohidrati, 5 voća i povrća dnevno i izbjegavajte obrađenu hranu. Svaki obrok bi se trebao sastojati od 80% biljne hrane i 20% životinjske. Tanjur bi vam trebao izgledati kao duga sa mnogo boja.

Prehrana bogata šarenim voćem i povrćem pokazala je brojne prednosti za imunološki sustav i borbu protiv raka, alergija i slobodnih radikala koji uništavaju vaše stanice i tkivo.
 
Komentari
+2