90-dnevna dijeta – održavanje težine

90-dnevna dijeta – održavanje težine

Izdržali ste uspješno prvih 90 dana dijete, kilogrami su se otopili, ostvarili ste svoj cilj i što sada? Da li će se kilogrami vratiti ili ne? Kako sada zadržati željenu težinu?

Ono što vam je sada novi cilj je osjećati se ugodno u svom tijelu i ostati na težini koju imate. Nakon prvih 90 dana došlo je do promjene u metabolizmu koju sada trebate učvrstiti. Sigurno ste naučili kako kombinirati namirnice, što jesti i kada, te koliko tekućine piti. Iz prehrane ste izbacili masnu i slanu hranu i zamijenili je ukusnim i zdravim namirnicama. Otkrili ste koja vam je količina hrane dovoljna da budete siti. Sada se trebate nastaviti pridržavati samo osnovnih principa prehrane izloženih u 90-dnevnoj dijeti. Nemojte više gledati na to kao na dijetu, već način prehrane, što stvarno i jest.

Ako još niste dosegli željenu kilažu, nastavite sa još jednim ciklusom 90-dnevne dijete, ali obavezno napravite pauzu od 90 dana prije slijedećeg ciklusa.

Pravilno kombiniranje namirnica

U periodu održavanja dijete, dani više nisu podijeljeni na četverodnevne cikluse – proteinski, škrobni, ugljikohidratni i vitaminski. U toku dana tako možete jesti i škrob i proteine, ali ne u istom obroku. Dakle, sada se morate pridržavati kombiniranja namirnica unutar jednog obroka. Za ručak na primjer možete pojesti odrezak i salatu, a za večeru njoke ili krumpir. Kombinacije koje trebate izbjegavati su proteini sa ugljikohidratima ili škrobom (meso i riža), te proteini sa proteinima (sir i meso).

Raspored obroka

Slijedeće čega se sada trebate pridržavati je vremenska stanka između obroka, pa pripazite na raspored obroka u danu. Bitno je da vam nakon proteinskog obroka prođe najmanje 4 sata do slijedećeg obroka, a nakon škrobnog ili ugljikohidratnog obroka prođu najmanje 3 sata. Za doručak nastavite jesti voće. Ako osjetite prijepodne glad, slobodno više puta uzmete voće. Ako zbog zdravstvenih problema trebate jesti više puta na dan, za poslijepodnevni međuobrok pojedite povrće. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine, barem dvije litre dnevno!

Doručak

Za doručak nastavite jesti samo voće, a možete ga jesti i za međuobrok do ručka. Osim voća možete jesti i sirovo povrće, svježe i nezačinjeno. Naravno možete piti i voćne ili povrtne sokove ili voćna jela. Preporuča se prije doručka popiti čašu mlake vode sa žličicom meda, jabučnog octa ili limunovog soka.

Ručak

Prema već izloženim načelima 90-dnevne dijete kombinirajte namirnice za ručak. Znači možete jesti proteine sa salatom ili povrćem kao prilogom. U sklopu proteinskog ručka možete pojesti i juhu, a ako ste pripremili varivo, juha nije obavezna.

Škrobni ili ugljikohidratni ručak pripremite također sa povrćem. Povrće je odličan prilog bez obzira pripremate li proteinski, škrobni ili ugljikohidratni obrok. Mahunarke su vam odličan izvor biljnih bjelančevina i možete ih kombinirati sa povrćem i žitaricama.

Večera

Za večeru ne morate jesti istu vrstu namirnica koju ste jeli za ručak. Slobodno možete za večeru jesti škrobni obrok, ako ste za ručak jeli meso. Isto tako ako vam se ne da pripremati večeru, a ostalo vam je hrane od ručka, možete i to večerati. Na vama je da odlučite što ćete jesti, bitno je da se pridržavate pravilnog kombiniranja namirnica.  Naravno nemojte pretjerivati sa količinama za večeru – ipak bi to trebao biti laganiji obrok od ručka. 

Vodeni dan

Bilo bi dobro da s vremena na vrijeme napravite vodeni dan, možete ga uskladiti i sa mjesečevim mijenama. Na ovaj način ćete pročistiti organizam od svih toksina koji se nakupljaju i odmoriti probavni sustav. Ako vam je teško izdržati samo na vodi, pijte čajeve, voćne ili povrtne sokove ili juhu.

Vitaminski dan

Nije loše otprilike jednom tjedno imati voćni dan. Ako ste izdržali 90 dana, ovo vam sigurno neće predstavljati problem. Voćni dan pomaže da pročistite tijelo i djeluje pozitivno na srce. Ne morate gladovati kad imate voćni dan- možete jesti voćni obrok svaka 2 sata, a tu i tamo možete dodati i malo jogurta ili žitnih pahuljica.

Tjelesna aktivnost

Slijedeće što bi trebali uključiti u svoj životni stil, ako još niste, je svakako redovita tjelesna aktivnost. Od vježbanja ćete imati višestruke koristi, makar se radilo i o običnoj šetnji. Vježbom ćete učvrstiti i oblikovati tijelo, te ubrzati metabolizam. O pozitivnim učincima na zdravlje ne moramo ni govoriti. Bitno je da se krećete!

Za kraj, ne možemo vam reći da nikada više ne smijete miješati meso i krumpir, ali probajte to izbjegavati. Nakon što ste se uvjerili da vam odgovara ovakav način prehrane, da se osjećate bolje, zdraviji ste, imate više energije, samo na vama je da odlučite da li želite promijeniti svoj «stari» stil prehrane i života za novi.

Više o održavanju težine, te mnogo ukusnih jela, sa jelovnicima za svaki dan možete naći u knjizi Brede Hrobat i Mojce Poljanšek «90-dnevna dijeta, drugi dio – Priručnik za održavanje težine».

 
Komentari
+2
 
ivankusa
  • 17.8.2009 21:02:15
  • Bodova: 5083
  • Prijavi
nekoliko sam puta bila na njoj i to sa uspjehom
marta200
  • 7.8.2009 20:05:14
  • Bodova: 0
  • Prijavi
molim vas ako mi netko može reći ako se umjesto crnog ili integralnog kruha može pojesti komad bijelog ili polubijelog, jer jedna moja poznanica je jela i bijeli kruh uz to a učinkovitost dijete je bila ista pa samo provjeravam
sirena3716
  • 25.11.2008 9:37:44
  • Bodova: 1
  • Prijavi
dobar dan svima! moje iskustvo sa un dijetom je da stvarno djeluje, i to najvise od svih dijeta, ja sam skinula 14 kg u 45 dana, ali moj problem je to sto nakon 45 dana nisan htjela vise biti na dijeti jer nisam hjela vise mrsaviti, i to promjene metabolizma nije doslo, tu sam kilazu odrzavala jedno mjesec dana a poslije toga su se kilogrami poceli vracat iz dana u dan bez obzira sto sam jela,i na kraju sve san ih vratila i jos + 4kg,katastofa