Svestrano maslinovo ulje: 20 stvari za koje ga možeš koristiti u kućanstvu

Svestrano maslinovo ulje: 20 stvari za koje ga možeš koristiti u kućanstvu© Depositphotos

Od kuhinje pa sve do vrta, izdvojile smo najveće iznenađujuće koristi maslinovog ulja koje ne uključuju pripremu hrane

Gotovo svi koji na neki način jedu znaju svestranost, bogati okus i zdravstvene koristi koje maslinovo ulje može donijeti kuhanju. Ali jesi li znala da ovo zlatno ulje ima bezbroj namjena u i oko kuće, od očuvanja, popravljanja, pa čak i poboljšanja određenih stvari? 
Naravno, nema potrebe koristiti najskuplje i najkvalitetnije domaće maslinovo ulje koje inače koristiš za pripremu hrane. Kad je u pitanju kućanstvo i kućanski psolovi, svakako odaberi jeftiniju opciju. A da bi ulje učinila još korisnijim, ulij ga u bočicu s raspršivačem

Od kuhinje pa sve do vrta, izdvojile smo 20 najvećih, ali iznenađujućih koristi maslinovog ulja koje ne uključuju pripremu hrane. Provjeri ih u nastavku.
 
U kuhinji


(Foto: Unsplash)
 
Zaštiti drvene ploče za rezanje, zdjele za salatu i ostali drveni pribor
  • Nakon ručnog pranja kuhinjskih komada, lagano ih premaži maslinovim uljem kako bi nahranila drvo i spriječila njegovo 'pucanje' te promjene boje. Ostavite ulje na drvenoj površini oko pet minuta, a zatim je mekom krpom prebriši.
Zbogom ljepljenju
  • Kada pripremaš neki recept, premaži šalice, žlice i špatule s malo maslinovog ulja i oni će lako otpustiti ljepljivu hranu poput meda, bilo kojeg maslaca ili umaka poput senfa.
Za sjajni nehrđajući čelik
  • Stavi maslinovo ulje na mekanu krpu i trljaj predmete od nehrđajućeg čelika, lonce i sudopere kako bi spriječila stvaranje fleka, vodenih mrlja i korozije. Završi poliranjem mekom krpom.
Uspori gubljenje boje
  • Maslinovo ulje neće spriječiti da srebro potamni, ali će zadržati sjaj puno dulje. Samo kap ulja na mekoj krpi koja se trlja po poliranom srebrom usporit će oksidaciju koja oduzima boju.
Ukloni ljepljive naljepnice
  • Sa samo jednom ili nekoliko kapi maslinovog ulja možeš odstraniti papirnate naljepnice i etikete sa staklenih, plastičnih ili drvenih predmeta. Ostavi ulje oko 15 minuta, a zatim lagano oljušti i ukloni naljepnicu. 
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2