Što se smije čistiti octom, a što svakako trebaš izbjegavati?

Što se smije čistiti octom, a što svakako trebaš izbjegavati?© Profimedia.hr

Zbog zdravstvenih i ekoloških razloga sve se više okrećemo prirodnim sredstvima za čišćenje. Alkoholni ocat prirodna je tekućina koja će očistiti mnoga područja, ali neke površine u domu može oštetiti. Dobro je znati što trebaš izbjegavati

Svi smo veliki obožavatelji octa, prirodan je i pomaže da prostor oko nas bude dobro očišćen. Ukljanja mrlje, osvježava rublje, čisti prozore i još mnogo toga. Osim toga, jako je jeftin i uvijek ga imamo kod kuće. Ali ocat je također kiselina, što znači da može oštetiti neke materijale i površine. Zato ti donosimo popis mjesta koje trebaš očistiti octom, ali i ona koja nikako ne smiješ čistiti octom.

Područja koja smiješ čistiti alkoholnim octom


Prozori

Umjesto da trošiš novac na sredstva za čišćenje prozora napravi svoje sredstvo. Pomiješaj 2 žlice alkoholog octa i litru vode u boci s raspršivačem i imaš sredstvo za pranje prozora. Na prozore stavi sredstvo i obriši suhom krpom, ako su jako prljavi potrebno je ponoviti postupak. Prozore je najbolje prati tijekom tmurnog dana ili predvečer kada se mrlje mogu bolje uočiti.

Ručnici
Kada ručnici postanu kruti, stavi u perilicu ½ šalice alkoholog octa, ali bez deterdženta i operi ih. Ovo će pomoći da se uklone ostaci deterdženta i minerala s ručnika. 

Perilica posuđa
Kako bi se očistila perilica za posuđe dovoljno je staviti dvije šalice alkoholnog octa na gornju rešetku, a zatim stroj upali kao obično – bez deterdženta i na niskoj temperaturi. Ocat će se pomiješati s vodom i cirkulirati, te će dubinski očistiti perilicu.


(Foto: Pixabay)
1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 6.4.2020 9:50:46
  • Bodova: 61457
  • Prijavi
Potpisujem Opreznu. Također je odlična za čišćenje kuhala za vodu. U biti za sve za šta se preporuča ocat. A neugodnog mirisa nema.
oprezna
  • 5.4.2020 20:04:43
  • Bodova: 144699
  • Prijavi
Umjesto octa ( baš zbog njegovog intenzivnog mirisa ) možeš koristiti otopinu limunske kiseline . Ima je u prodaji u svim trgovinama tipa špar ,u većem pakiranju , u običnu bocu sa špricom staviš par žličica praha , dodaš vode , neka malo odstoji i pošpricaj , malo samo prođeš vlažnom spužvom i ispereš i prebrišeš. Kamenca nema , nema ni jakog mirisa a čisto je i sjaji se
malikekoserk1
  • 5.4.2020 15:09:06
  • Bodova: 22408
  • Prijavi
Ja sam od onih koji sve unište prilkom čišćenja, pa tako i novu pipu u kupaoni. tako da je sada sva u flekovima, jer naravno ne čitam na sredstvima za čišćenje šta piše , nego samo uzmem i čistim .Ocat mi je genijalan , ali jako dugo ostaje miris , pa ga više izbjegavam , ali ovo stvarno korisne informacije.