Prirodno do blistavog doma

Prirodno do blistavog doma

Efikasne tehnike kojima ćete očuvati vaše zdravlje, dom i okoliš

Jeste li se ikada zapitali što sadrže sredstva za čišćenje vašeg doma koja nam s reklama nude zdraviju okolinu spašenu od opasne prljavštine? Ako povjerujete svim obećanjima koja ove reklame nude, pomislit ćete kako ne možete dom održavati zdravim bez krcanja svojih polica raznim čudotvornim proizvodima.

Sva kemijska sredstva za čišćenje sadrže mnoštvo spojeva često vrlo opasnih po zdravlje, a naročito su na njih osjetljivi djeca i kućni ljubimci. Popis brojnih potencijalnih opasnosti uslijed korištenja ovih proizvoda uključuje oštećenje sluznice i kože pa čak i kancerogeno djelovanje nekih od sastojaka. Porazna istina jest kako za većinu proizvoda na tržištu nema dovoljno poznatih učinaka dužoj izloženosti. Uz štetno djelovanje na ljude, sredstva za čišćenje predstavljaju i ozbiljan ekološki problem modernog doba.

Kako su čistile naše bake

Naše su bake svoje domove održavale čistima i mirisnima unatoč činjenici da nisu koristile moderna kemijska sredstva. Uporabom uobičajenih sastojaka koje svatko od nas ima kod kuće, možete sami napraviti bezopasna i učinkovita sredstva za čišćenje.

Sljedeći jednostavni sastojci izvrsni su za održavanje čistoće, a sigurni su po zdravlje i okoliš:

1) alkoholni ocat - rastapa prljavštinu, masnoću, kamenac i ostatke sapuna, uklanja neugodne mirise i omekšava rublje.
2) soda bikarbona - uklanja neugodne mirise i izvrsno je sredstvo za ribanje kao i za čišćenje tepiha.
3) medicinski alkohol - dezinficira, čisti staklo, ogledala, kromirane površine i keramičke pločice.
4) sok od limuna - dezinficira i osvježava miris, rastapa prljavštinu i kamenac te djeluje kao izbjeljivač.
5) sol - čisti bakreno posuđe i pećnice, upija neugodne mirise, služi kao sredstvo za ribanje.

Osim navedenih tvari, za dezinficiranje, čišćenje te osvježavanje mirisa u vašem stambenom prostoru, možete isprobati i vrlo učinkovita eterična ulja raznih biljaka, kao npr. ulje čajevca za dezinfekciju ili ulje limuna za uklanjanje mirisa dima. Ona predstavljaju ponešto skuplju varijantu, a neka od njih zahtijevaju i određene mjere opreza, no upotrijebljena u malim količinama unose mirisnu dozu zaigranosti koju vrijedi isprobati.

Čisti dom sa čistom savješću

Za razliku od industrijskih sredstava, koja mogu postati vrlo opasna ukoliko ih pomiješamo, sastojci iz kućne radinosti mogu se bez straha međusobno kombinirati kako bi dobili snažniji učinak čišćenja. Od mnogobrojnih uputa za kućnu izradu neškodljivih sredstava za čišćenje, nudimo vam da isprobate naše prijedloge.

Univerzalno sredstvo za ribanje različitih površina:

Posipati sodu bikarbonu na navlaženu spužvu ili na polovicu limuna. Može se dodati i nekoliko kapi octa. Ukoliko se koristi spužva, iscijediti na nju malo limunovog soka. Mješavina će se početi pjeniti. Oribati površinu te je obrisati ispranom spužvom kako bi se uklonili ostaci sredstva.

Za čišćenje i osvježavanje tepiha:

Pomiješajte 15-20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja u 1 šalicu sode bikarbone. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji preko noći. Posipajte tepih mješavinom te usisajte nakon 15 minuta.

Za odčepljivanje odvoda i uklanjanje neugodnih mirisa:

U odvode nasipati ¼ šalice sode bikarbone i ½ šalice octa. Ostaviti da se pjeni barem 15 minuta te potom isprati većom količinom vruće vode. Po potrebi ponoviti postupak. Za samo uklanjanje neugodnih mirisa, dovoljno je u odvode uliti ½ do 1 šalicu octa. Upozorenje: Pazite da ocat ne dođe u kontakt s kemijskim sredstvom za odčepljivanje, zbog opasnosti stvaranja vrlo toksičnih isparavanja.

Za čišćenje prozora:

Upotrijebiti nerazrijeđeni alkoholni ocat ili alkoholni ocat razrijeđen vodom u omjeru 1:1 ili medicinski alkohol. Oprane površine dobro istrljati novinskim papirom.
    
Za uklanjanje vodenog kamenca iz posuđa:

Uliti ½ šalice octa (ili manje, ovisno o veličini posude) i 2 šalice vode te prokuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Dobro isprati čistom vodom.

Ohrabrite se i isprobajte svoje kombinacije. No ukoliko ipak smatrate kako vam dnevni raspored ne dozvoljava izdvojiti vrijeme za izradu ovih prirodnih sredstava, pokušajte, koliko je to moguće, kemijske proizvode zamijeniti biorazgradivim ekološkim sredstvima. Vaše i zdravlje vaših ukućana kao i čitav planet bit će vam zahvalni.
 

Autor: Renata Kos
Foto: © Africa Studio - Fotolia.com

Pozivamo vas na uvodno predavanje „Program Božanskog Zdravlja“
Budite zdrava, kreativna, ispunjena osoba, puna životnog elana i energije

Četvrtak 15.11.2012. u 18:30h
Sublink Internet centar
Teslina 12

Dođite i uživajte!

Saznajte kako svakodnevno, uz pomoć jednostavnih, a vrlo efikasnih tehnika možete poboljšati i očuvati svoje zdravlje, ojačati imunitet, osloboditi se nagomilanog stresa, ostvariti vlastiti potencijal i u potpunosti i napuniti ''baterije''. Saznajte više o znanosti Božanskog disanja - o svim važnim aspektima disanja, energije, zdravlja i fizičkih vježbi.

Zdravlje se odnosi na skladno funkcioniranje tijela, uma i duha te harmonično kovitlanje unutarnje energije. Statistike pokazuju kako oko 50 % zdravlja ovisi o načinu života. Bolest, kroničan umor i depresija se javljaju zato što ne znamo kako funkcioniraju osnovne sile u nama, te nemamo ispravnu edukaciju o tome kako se kvalitetno možemo napuniti energijom koja se nalazi svuda oko nas. Harmonizacijom tijela, uma i duha, te prakticiranjem tehnika koje će nas napuniti energijom, ostvarit ćemo zdravlje i sreću.

Program Božanskog Zdravlja podučava kako se napuniti sa izvorima energije kao što je kvalitetan san, zrak - disanje, voda, sunce, hrana i meditacija.

Na predavanju ćete naučiti…

- o drevnom sustavu samorazvoja svijesti pomoću kojeg se tijelo i um oslobađaju od duboko ukorijenjenih stresova i toksina, obnavlja se tijelo i aktivira naš puni mentalni potencijal
- o važnosti pravilnog disanja
- da je mozak je organ koji treba tri puta više kisika od ostalih organa
- što je meditacija
- korisne savjete za zdravlje i ljepotu duha i tijela
- praktične vježbe i tehnike disanja koje ćete moći primjenjivati samostalno kod kuće
- i još puno toga.

Zdravlje potiče sreću i inspirira pojedinca da produbi svoje znanje o sebi i svijetu.

Tečaj „Program Božanskog Zdravlja“ sastoji se od:


- Tehnika disanja- za povećavanje energije, poboljšanje zdravlja i kvalitete života
- Kozmičkog punjenja i omkare- za punjenje energijom  
- Meditacije na zvuk- za smanjenje nagomilanog stresa, razvij intuicije I mentalnog potencijala - - Suptilnih vježbi za koherenciju tijela i duha - za pomlađivanje, čišćenje i osnaživanje
- Praktičnih predavanja  o zdravlju, prehrani i održavanju kvalitetnog načina života…

Više informacija u Parku Božanske Energije,
01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540;
e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook: Divine Energy Park, Twitter: DivinEnergyPark
www.divineenergypark.org
 
Komentari
+2
 
_ines_
 • 13.5.2013 23:38:09
 • Bodova: 34428
 • Prijavi
ovo za tepih ću svakako probati :)
nocna_krijesnica
 • 15.11.2012 1:49:48
 • Bodova: 3128
 • Prijavi
Ima jedna stranica koju sam nedavno gledala sa pregrst prirodnih savjeta kako napraviti domaci sapun, omeksivac, itd itd,Npr, za omeksivac vam ne treba ni vos ni manje ocat(bas kako i tu stoji) jer on omeksava rublje- kojeg pomjesate sa par kapi cistog etericnog ulja po vasem izboru. Probajte, isto necete pozaliti, prirodno i zdravo.
perlica05
 • 14.11.2012 22:59:05
 • Bodova: 8120
 • Prijavi
Moram probati savjet za čišćenje i osvježavanje tepiha
Moderator
-ela-
 • 14.11.2012 19:43:01
 • Bodova: 39986
 • Prijavi
Oduvijek je dobro poznato da preparati iz kućne radinosti najbolje djeluju,vrijedilo bi isprobati.Ja za pranje stakla u tekućinu ulijem octa i kad perem staklene vaze prođem s octom,predivno opere i sjaji se :)
natkazg
 • 14.11.2012 18:24:29
 • Bodova: 12067
 • Prijavi
Sviaju mi se savjeti, probat ću ovaj za tepih, ali i za staklo. :)
miraakul
 • 14.11.2012 15:48:04
 • Bodova: 22255
 • Prijavi
moracu probati ovo za prozore jer mi skoro svih deterzenata u zadnje vrijeme bude zlo,pravo mi sjednu na zeludac!!
dukija
 • 14.11.2012 13:42:55
 • Bodova: 18469
 • Prijavi
sviđa mi se savjet za čišćenje tepiha...ako je jako prljav, prije toga napravite pjenu sa detardžentom za suđe. utrljate u tepih i ostavite pola sata da se osuši, kad se osuši usisajte.učinak je savršen..nakon toga nanesite eterično ulje kao što je opisano u prilogu;)