Ovo je najlakši način čišćenja zavjesa

Ovo je najlakši način čišćenja zavjesa© www.profimedia.hr

Koliko često je zaista potrebno prati zavjese?

Kako bi tvoje omiljene zavjese uvijek bile u odličnom stanju - moraš ih redovito čistiti. No, što točno znači redovito čišćenje zavjesa?

Iako bi trebala barem jednom tjedno usisati prašinu i paučinu s njih, zavjese ne moraš prati češće od jednom godišnje bez obzira na tkaninu od koje su napravljene.

Ako svoje zavjese ne održavaš redovito one će početi trunuti što znači da ćeš ih brzo morati zamijeniti s novima. Kako bi postigla da tvoje zavjese izgledaju potpuno novo bez trošenja novaca, samo prati savjete za čišćenje koje ti donosimo u nastavku.  

via Giphy


1. Skini zavjese s prozora i makni sve kukice koje se nalaze na njima. Zatim ih prvo dobro protresi kako bi se riješila prašine.

2. Natopi zavjese u hladnoj vodi. Zatim ih pažljivo operi pazeći na tkaninu od koje su napravljene. Ako ih ručno pereš pobrini se da je deterdžent koji koristiš potpuno rastopljen u vodi. No, nikako ne smiješ trljati ili gužvati zavjese na bilo koji način.

3. Dobro ih isperi i ocijedi, a ako ćeš ih sušiti u sušilici obavezno koristi program za osjetljivo rublje.

4. Zavjese bi trebala opeglati dok su još malo vlažne. Također, trebala bi ih peglati vodoravno na obrnutoj strani. No, nemoj potpuno osušiti zavjese peglom. Objesi ih dok su još pomalo mokre kako bi se spustile do svoje prave dužine.

5. Nemoj zaboraviti očistiti prozor kako bi tvoje čiste zavjese zadržale svoju svježinu još duže.
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 19.11.2019 14:43:47
  • Bodova: 23108
  • Prijavi
Staviš ih u vešmašinu , operš i to je to, a sada kolko često to ovisi od osobe do osobe . Ja imam zavijese koje se ne gužvaju , tako da su često u pranju i volim da miršu i da su čiste.
sneki2
  • 19.11.2019 11:21:05
  • Bodova: 62727
  • Prijavi
"Ako svoje zavjese ne održavaš redovito one će početi trunuti" - može li mi ovo netko objasniti? Ja sam glupa pa nemam pojma šta je pjesnik ovim htio reći! "Zavjese ne moraš prati češće od jednom godišnje bez obzira na tkaninu od koje su napravljene." - još jedna od nebuloza u ovom tekstu. Pa tko to još pere zavjese jednom godišnje?
vmarina
  • 19.11.2019 9:18:19
  • Bodova: 50889
  • Prijavi
Dobri savjeti.