Osam mjesta u domu gdje ti soda bikarbona može biti najbolji saveznik

Osam mjesta u domu gdje ti soda bikarbona može biti najbolji saveznik© www.profimedia.hr

Naš najdraži univerzalni kućanski proizvod

Soda bikarbona jedan je od najjeftinijih, a najkorisnijih kućanskih proizvoda. Svoju popularnost stekla je zbog svojih mnogobrojnih korisnih svojstava i širokih mogućnosti primjene, a rijetko da postoji kućanstvo koje nema ovaj 'čarobni' prah, što zbog njezinih koristi u domaćinstvu i čišćenju, zdravlju i ljepoti, ali i pripremi hrane te u vrtlarenju. Vjerojatno najpopularnija primjena je u domaćnstvu i čišćenju. Nije da soda bikarbona može sve očistiti, ali definitivno može gotovo sve učiniti puno čišćim. Ovo su top mjesta u domu gdje će ti soda bikarbona uvelike pomoći i biti tvoj najdraži saveznik: 

Odvodi

Sve smo vjerojatno vidjele 'vulkan' koji se događa kada stavimo malo octa na sodu bikarbonu. Osim ovog zabavnog dijela, soda bikarbona može donijeti ogromnu razliku u mirisu i učinkovitosti tvojih odvoda. Pokušaj dodati sode bikarbone pod vruću tekuću vodu da osvježiš odvod. Uz to, soda bikarbona se čak može upotrijebiti u kombinaciji s vrućom vodom kako bi se odčepio odvod.

Perilica rublja

Vjerojatno nije iznenađuje da dodavanje sode bikarbone gomili rublja može osvježiti i uljepšati odjeću i obuću. Ali soda bikarbona može dodatno koristiti tvojoj perilici. Soda bikarbona poslužiti kao sjajan omekšivač kad se doda u pranje. Također, pokušaj koristiti sodu bikarbonu za neutralizaciju mirisa. Uz sve to, soda bikarbona je odličan alat za čišćenje same perilice.

Hladnjak

(Foto: Depositphotos)

Ako je najviše što si ikada napravili sa sodom bikarbonom u hladnjaku, otvorila kutiju i ostavila je unutra, definitivno propuštaš neke od najboljih prednosti upotrebe sode bikarbone u hladnjaku. Pokušaj posipati sodu bikarbonu na dno ladice u hladnjaku. Osim upijanja neugodnih mirisa, soda bikarbona se također može koristiti za uklanjanje mrlja u hladnjaku, poput prolijevanja tekućina. Sa samo malo sode hladnjak će u trenu izgledati kao nov! 

Lonci i tave

Lonci i tave definitivno su neki od najmrskijih stvari u kuhinji. A ako imaš lijepe i kvalitetne lonce i tave, želiš biti dovoljno nježna s njima kako bi i dalje ostali takvi, ali opet se moraš odnositi dovoljno čvrsto da ukloniš i one najtvrdokornije mrlje. Soda bikarbona čini fantastičan posao uklanjanja ili barem smanjenja vidljivosti mrlja. Kalupi za pečenje koji apsorbiraju miris hrane također bi mogle imati koristi od namakanja sode bikarbone u njima.

Pećnica

Soda bikarbona je daleko najjednostavnije sredstvo za čišćenje pećnice. Soda bikarbona može riješiti i one najtvrdokornije mrlje u pećnici, kao i masnoće i neugodne mirise. Provjeri je li se pećnica potpuno ohladila prije nego što na dno razmažete sloj sode bikarbone. Mi volimo koristiti bočicu s pumpicom za prskanje i na taj način možeš dobro poprskati unutrašnjost pećnice i samo promatrati kako se praktički čisti sama od sebe. 

Mikrovalna pećnica

(Foto: Pexels)

Soda bikarbona je odličan alat koji se koristi za čišćenje mikrovalne pećnice jer se bori protiv masnoće, neugodnih mirisa i zalijepljenih ostataka hrane. Soda bikarbona čini čuda s unutarnje strane mikrovalne pećnice i s njom nećeš morati brinuti ni o ostacima, a ni o neugodnim mirisima. 

Perilica posuđa

Iako svi koristimo odgovarajuće deterdžente i tablete za pranje posuđa u perilici, dobro je znati da soda bikarbona može poslužiti kao jeftina alternativa ukoliko ostaneš bez tabletica, a pod hitno trebaš upaliti punu perilicu. Soda s malo boraksa čini jeftin i vrlo učinkovit domaći deterdžent za pranje posuđa. Nadalje, dodavanjem malo sode bikarbone u ciklus ispiranja perilice posuđa može vam pomoći osvježiti stroj i ukloniti prljavštinu iznutra.

Kanta za smeće

Soda bikarbona može ti pomoći da smrad smeća ne nadvlada dom. Najjednostavnije, možeš posipati sode bikarbone na dno kante za smeće ili izravno u vreću za smeće. Soda bikarbona također može biti savršeno sredstvo za čišćenje kanti za smeće, pomažući u uklanjanju neugodnih mirisa, osvježenju i naravno, samom čišćenju.
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 5.11.2019 16:37:15
  • Bodova: 50866
  • Prijavi
Vrijedi isprobati.
canyon
  • 5.11.2019 9:16:34
  • Bodova: 16380
  • Prijavi
Koristim i uvijek imam u stanu. Soda je "Katica"za sve.