Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Organizacija doma: kuhinja (2. dio)

Organizacija doma: kuhinja (2. dio)

Kako što bolje organizirati kuhinju i stvari u njoj...

Raščistili ste kuhinju, očistili kuhinjske plohe, imate samo one aparate koji su vam potrebni i koje volite, i prekrasan sjajan sudoper. Sad ste na pravom putu! Upamtite – posao ćete obaviti manjim koracima.

7. Promotrite svoje kuhinjske ormariće. Jesu li čisti? Ne govorimo (još!) o unutrašnjosti, već o vanjskim stranicama ormarića. Ako se na njima nakupila masnoća, uzmite sredstvo za čišćenje i krpu te ih obrišite. Začudit ćete se koliko drugačije će izgledati i kako će krpa biti prljava!

8. Sada pogledajmo prednju stranu većih kuhinjskih uređaja. Otisci prstiju su otisci prstiju, bez obzira nalaze li se na kromiranom ili bijelom frižideru. Uzmite sredstvo za čišćenje stakla i pošpricajte po uređajima. Očistite ih krpom i ne zaboravite na male procjepe gdje se mrvice rado zavuku. Upamtite, još nismo došli do unutrašnjosti, čistimo samo vanjske površine! Očistite frižider, pećnicu, perilicu suđa i sve druge uređaje koje nismo spomenuli.

9. Sada prelazimo na kuhinjski stol i stolice. Kada ste ih posljednji puta oprali? Imaju li po sebi zalijepljene hrane upitne starosti? Za ovo će vam vjerojatno trebati više od 15 minuta, no uzmite krpu i sredstvo za čišćenje. Našpricajte stolicu od podnožja nogu do sjedala i gore sve do vrha zaslona. Ostavite da odstoji 2 do 3 minute, za to vrijeme prijeđite na iduću stolicu. Zatim se vratite na prvu stolicu i obrišite je krpom. Iznenadit će vas koliko prljavštine se nakupilo i kako će vam biti čista stolica nakon čišćenja. Ponavljajte ovo dok ne očistite sve stolice. Zatim pošpricajte noge od stola i ponovite istu proceduru kao i kod stolica, pošpricajte, ostavite da odstoji i obrišite. Sada su vaši stol i stolice dovoljno čisti da s njih možete jesti!

10. Kako vam izgleda kuhinjski pod? Loše? Za početak pometite prašinu. Odmaknite stvari koje možete sa poda i pometite kutove. Ne morate previše detaljno mesti, već toliko da očistite veće komadiće prašine i prljavštine. Sada izvadite krpu za pranje poda, pri tome nije bitno kakvu krpu za pod imate. Ne morate sve to raditi onako kako vas je tjerala majka, samo operite pod sa sredstvom za čišćenje i očistite prašinu. Znajte da i kućanski poslovi koji nisu “dobro” napravljeni (onako kako su vas učili), su “obavljeni”. Ostavite pod da se posuši i odmorite se jer ćemo sada prijeći na velike stvari.

11. Sada ćete zasukati rukave i urediti prostor ispod sudopera! Većina ljudi tu drži sredstva za čišćenje; nekima tu stoji kanta za smeće, a nekima kuhinjski uređaji. Bez obzira što se nalazilo ispod vašeg sudopera, primite se posla. Ako vam tu stoje sredstva za čišćenje, pogledajte što koristite, a što nikada niste koristili, te da li je nešto zasušeno ili staro. Bacite ono što ne koristite, nećete koristiti i što je staro. Organizirajte ovaj ormarić na način koji vama najviše odgovara – ono što najčešće koristite stavite naprijed, a ono što koristite rijetko otraga. Ako nemate perilicu za suđe, ostavite dovoljno mjesta za plastičnu posudu u koju ćete stavljati prljavo posuđe.

12. Slijedi ormarić(i)  sa posuđem. Bez obzira koliko ih imate, vjerojatno ne koristite sve što je u njima. Budite iskreni: ako nešto niste koristili godinama, vjerojatno vam ni ne treba. A sigurna sam da ako ponudite to posuđe nekome tko tek počinje sa opremanjem doma, vjerojatno će im trebati. Sakupite 8-12 setova tanjura i sličnog posuđa. Posuđe za serviranje vam je potrebno, no ne treba vam 7 posuda iste veličine. Ako nemate dovoljno prostora, zamislite koliko ćete biti opušteniji kad otvorite ormarić i zapravo pronađete ono što vam treba! Organizirajte police tako da najbolje odgovaraju potrebama vaše obitelji- ne treba biti savršeno, već korisno!

13. Sada se primite ormarića sa začinima. Nedavno sam uređivala svoj ormarić sa začinima i šokiralo me koliko toga imam, koliko dvostrukih stvari, a koje ne koristim. Bacite sve što ne koristite ili čemu je prošao rok trajanja. Probajte to staviti u manje bočice, ako je moguće.

14. Konačno, pregledajte ormarić sa posuđem i loncima za kuhanje i kuhinjskim aparatima. Ako ne pečete pite, zašto držati kalup za pite? Da li vam treba 12 limova za pečenje? Tri ili četiri su dovoljna jednoj obitelji – čak i ako imate dvije pećnice, a svaka ima 2 ili 3 police, ne treba vam više limova.  Čuvate li pokvarene aparate? Bacite ih! One aparate koje koristite stavite naprijed, a one koje koristite manje, otraga, ali u dohvatu ruku.

15. A koje je najbolje mjesto za držanje pojedinih stvari? Evo par savjeta i za to.

Ono što radite u kuhinji spada u slijedeće kategorije: kuhanje, pečenje, hranjenje i spremanje hrane.

Budući da je prilično jednostavno raspoznati ove zadatke, zašto slično ne posložiti i kuhinjsku opremu i aparate, te ih staviti na određena mjesta? Evo osnovnih vodilja pomoću kojih ćete stvoriti kuhinju u kojoj su vam svi aparati i suđe tamo gdje trebaju biti kada ih trebate.

U predjelu u blizini sudopera, spremite sve što vam je potrebno za pripremanje hrane. To uključuje multipraktik, zdjelu za salatu ili dasku za rezanje. Lonce i tave držite u blizini štednjaka. Ako ne pečete često kolače, nema potrebe da vam posude za kolače, mjerne posude i slično budu kraj sudopera. Bilo bi dobro da sav pribor koji koristite za kolače bude na jednom mjestu.

Posuđe, čaše, pribor za jelo, salvete i podmetači neka vam budu tako organizirani da vam olakšaju postavljanje stola. Salvete i podmetače stavite u ladicu ili ormarić najbliže stolu, kako bi vam bili na dohvat ruke.

Manji alat spremite u ladice gdje su vam najčešće potrebni, no nemojte u istu ladicu staviti škare, otvarač za konzerve, nož za kruh i kalup za sitne kolače. Ako imate dovoljno ladica u jednu stavite sav pribor za pečenje, u drugu alate za kuhanje, a u trećoj možete držati alat (npr. odvijač, kliješta…). Onaj pribor koji često koristite možete staviti u posebnu posudu koju ćete držati na kuhinjskoj plohi tako da vam uvijek bude pri ruci.

Stavite pregrade u ladice kako bi razdvojili pribor i kako se ne bi klizao po ladici. Na taj način ćete spriječiti pojavu kaotičnog nereda u ladici.

Sada su vam ormarići i ladice organizirani, a cijela kuhinja vam izgleda kao da ste je preuredili!

 
Komentari
+2
 
alzara1
 • 12.3.2013 11:12:41
 • Bodova: 2129
 • Prijavi
 i kod mene isto [QUOTE=jes]Jedino s organizacijom nemam problema, vec kad muz udje u kuhinju pa ju preorganizira.. [/QUOTE]
buuu
 • 12.3.2013 10:47:31
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Jedino s organizacijom nemam problema, vec kad muz udje u kuhinju pa ju preorganizira..
ivankusa
 • 21.8.2009 16:43:07
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
odličan plan za čišćenje kuhinje.Ponekad niti ja ne znam od kuda početi,ovo bi mogao biti podsijetnik...
gkovac
 • 25.2.2008 4:19:44
 • Bodova: 14
 • Prijavi
JA MISLIM DA OVO VEĆ SVAKA ŽENA ZNA I SAMA,MOŽDA JEDINO POSLUŽI MLADIMA KOJI SU SE TEK ODVOJILI OD MAME