Organizacija doma: kuhinja (1.dio)

Organizacija doma: kuhinja (1.dio)

Nitko ne voli biti u kuhinji koja je neuredna i pretrpana...

Mnogi kuhinju smatraju srcem doma. Tamo kuhamo, jedemo, zabavljamo se, pričamo za stolom… Nitko ne voli raditi nešto u kuhinji koja je neuredna i pretrpana. Ne da nam se kuhati, a radije ćemo jesti pred televizorom nego za kuhinjskim stolom. Ne možemo se opustiti i zabavljati jer nas nered smeta. Pa bacimo se na posao i raščistimo to.

Morate znati da ovu prostoriju ne možete srediti na brzinu. Sigurna sam da vam kuhinja nije preko noći postala neuredna,  pa će vam trebati i više vremena od jednog dana za njeno sređivanje.  Budite strpljivi i rješavajte različite zadatke u manjim koracima. Primjetit ćete da sa rješavanjem nekog zadatka postajete motiviraniji riješiti sljedeći zadatak. I kada završite sa svime nećete tako olako ponovno stvoriti nered, zato budite organizirani i motivirani.

1) Ispraznite perilicu za suđe. Ako vam je perilica puna čistog suđa koje niste sklonili, nemate mjesta za stavljanje prljavog suđa. Ako nemate perilicu za suđe, pogledajte sudoper. Stoji li čisto posuđe u ocijeđivaču, sklonite ga. Zatim sklonite ocijeđivač sa kuhinjske plohe, a praznu plastičnu posudu za suđe stavite ispod sudopera. Kasnije ćete vidjeti zašto.

2) Promotrite kuhinjsku plohu. Ima li na njoj papira, posuđa (prljavog) i kuhinjskih aparata koje niste koristili tjednima ili čak mjesecima? Je li površina prljava (ispod stvari koje su na njoj)? Očistite i ispraznite kuhinjsku plohu. Prvo uredite najmanju plohu. Sve sklonite na stol ili negdje drugdje tako da možete pregledati stvari. Prljavo posuđe stavite u perilicu za suđe ili u plastičnu posudu za suđe ispod sudopera, pregledajte papire (poštu koja je za smeće bacite, račune prekontrolirajte i spremite,…). Razne stvari koje ste pronašli stavite na različite hrpe, kako bi ih mogli pospremiti na mjesto. Sada pogledajte praznu plohu. Uzmite sredstvo za čišćenje i krpu i dobro očistite površinu. Sada vratite “potrebne” stvari nazad na plohu. To znači da nema viška papira, posuđa i sl. Ako niste imali mjesta za aparat za kavu, sad ste ga pronašli!

3) Prijeđite na sljedeću kuhinjsku plohu i ponovite gornje korake.

Sada kada ste očistili kuhinjske površine, slijedi idući korak: pogledajte sve i napravite iskrenu procjenu kuhinje i svojih kulinarskih sposobnosti. Ovo nije zbog ukusne hrane koju pripremate, već načina na koji je pripremate. Upamtite: mali koraci!

4)  Ako imate perilicu za suđe (ili plastičnu posudu) koja je puna prljavog posuđa, sad je pravo vrijeme da ga operete. Kad se suđe opere, otvorite vrata perilice da se ohladi, prije nego ga sklonite. Zadnji korak brzo napravite, jer ako vam je perilica prazna i suđe čisto, neće vam trebati još puno za organizaciju. Ako nemate perilicu, već vam se prljavo posuđe nalazi u plastičnoj posudi ispod sudopera, operite suđe, osušite ga i pospremite na mjesto, a praznu plastičnu posudu vratite ispod sudopera.

5) Promotrite kuhinjske aparate u kuhinji. Imate li previše stvari koje skoro nikad ne koristite, već samo sakupljaju prašinu? Procijenite koliko vam je potreban pojedini od tih aparata i kada ste ga posljednji puta koristili. Ako ga dugo niste koristili, niti ga ne planirate koristiti u bližoj budućnosti, donirajte ga, poklonite, prodajte ili bacite. Kod procjene aparata budite iskreni i nemilosrdni. Tako će vam ostati samo oni kuhinjski aparati koje volite i koji su vam korisni, a ne oni koji samo stvaraju gužvu u kuhinji.

6) Sada pogledajte sudoper. Je li se nakupila masnoća po njemu? Uzmite dobru čeličnu spužvu i izribajte ga. Imate li porculanski sudoper, ne koristite čeličnu spužvu, već nježan abraziv.

Ako nemate dobro sredstvo za čišćenje, posipajte malo sode bikarbone po sudoperu i uzmite mokru krpu. Utrljajte prašak kružnim pokretima i očistite cijeli sudoper. Bez obzira na materijal od kojeg vam je sudoper, pošpricajte ga sredstvom za pranje prozora i očistite suhom krpom. Sve posušite i vidjet ćete kako vam sudoper sjaji. Probajte nakon toga natrpati prljavo posuđe!

Nakon što ste riješili ovaj površinski dio čišćenja, slijedi uređenje većih površina, ormara, ladica, premještaj stvari radi lakšeg kuhanja i slično, ali o tome u idućem članku.
 
Komentari
+2
 
buuu
  • 12.3.2013 10:49:27
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Pa svaki dan nakon obroka cistim kuhinju! Pod 3-4puta tjedno..perilicu rjedje..