Kako očistiti kožne garniture?

Kako očistiti kožne garniture?

Kožu je bolje čistiti s pijenom, nego tekućinom, jer niti jedna koža ne voli previše vlage, bez obzira na njezinu kvalitetu i dugotrajnost

Koža, iako je štavljena, prirodni je materijal koji treba redovito održavati, kako bi čim dulje zadržao lijep prirodan izgled. Koža je, ovisno o vrsti kože, njezinoj namjeni, debljini i drugim svojstvima, podložna vanjskim utjecajima, vlazi, habanju, rastezanju, gužvanju i slično, pa ako želite primjerice da vaša kožna sjedala u autu ili bilo koja kožna garnitura ostane čim dulje očuvana i nova, trebate se redovito brinuti o njoj.

Koža koja se koristi za tapeciranje garnitura i općenito namještaja, te automobila trebala bi biti otporna na sve nabrojane vanjske utjecaje, ali ukoliko vam se vrlo brzo počinju na koži dešavati nekakve promjene znači da se radi o vrlo nekvalitetno štavljenoj koži. Dakle, ako ste već odlučili kupiti određeni predmet od kože, provjerite njezinu kvalitetu, jer ćete za nju sigurno izdvojiti veću količinu novca. Ukoliko je cijena nerealno niska, dobro provjerite i kvalitetu kože i ostalih dijelova.

Jednostavno i efikasno

Prije ili kasnije koža će se kao i bilo koji drugi materijal zaprljati, te će biti ju biti potrebno očistiti, posebno ako se radi o svijetlim bojama. Postoji naravno nekoliko sigurnih načina na koji to možete učiniti, no ipak prije početka čišćenja pročitajte upute proizvođača o održavanju kože. Na žalost u našim trgovinama ne može se kupiti specijalizirano sredstvo za čišćenje kože, no svako blago sredstvo od kojeg se može načiniti gusta pijena će biti dovoljno dobro za čišćenje kože.

Dakle, sve što trebate je načiniti gustu pijenu s kojom ćete uz pomoć mekane krpe obrisati površinu kože. Ovakav način siguran je za čišćenje kože koja ima glatku površinu, takozvano lice, dok kože poput velura i nubuka (koža koja ima dlačice i brušenu površinu) ne smiju se čistiti ovim postupkom.

Kožu je općenito bolje čistiti s pijenom, nego tekućinom, jer niti jedna koža ne voli previše vlage, bez obzira na njezinu kvalitetu i dugotrajnost. Kada stavite pjenu na meku krpu ili spužvicu čistite kožu laganim kružnim pokretima. Pijena će na taj način učinkovitije otopiti svu prljavštinu s kože te ćete ju lakše obrisati s kože. Nakon što ste očistili određeni dio površine, obrišite višak vlage i preostalu prljavštinu sa suhom, mekom i upijajućom krpom.  
Ponekad ćete možda imati problema s čišćenjem viška prljavštine, te ćete posegnuti za nešto grubljim spužvicama ili krpama, no budite oprezni, jer mnogim kožama površinski sloj će se s mehaničkim trljanjem početi skidati. Zato preporučamo da svoju tehniku čišćenja isprobate na nekom manje vidljivom dijelu, kako ne biste načinili samo još veći štetu.

Na žalost u Hrvatskoj nema mnogo sredstva za čišćenje kože, no osim sredstva za čišćenje u obliku pjene, pokušajte očistiti kožu s mokrom krpom (dobro ocijeđenom). Također, u nekim trgovinama ćete moći pronaći vlažne maramice za čišćenje kože, no budite oprezni jer one često imaju određena ulja u sebi koja će kožu učiniti skliskom. Kožu možete pokušati očistiti i lanenim uljem, no njegova učinkovitost je upitna. Koža će vam se samo više sjajiti.

Zaštita kože

Kožu koja je jednom oštećena, nemoguće je ponovno popraviti kako bi dobila prvotni izgled i sjaj. Moguće je njezine greške do određene mjere prekriti, ali to na žalost više nikada neće biti isto. Zbog toga kožne predmete treba zaštitio prljanja, nakupljanja ulja i masnoća.

Na žalost i u tom pogledu u Hrvatskoj u trgovinama je nemoguće pronaći zaštitne kreme namijenjene upravo za koži (osim krema za cipele). Zbog toga najbolje je da kupite običnu kremu za ruke ili tijelo, te suhom krpom ju dobro utrljate u kožu. Ovo će barem jedno vrijeme zaštiti kožu od prljanja i nakupljanja prašine, ali će i ukloniti eventualnu prašinu. Ukoliko uspijete nabaviti upravo zaštitnu kremu za kožu, tim bolje!

Nova i stara koža

Ono što je vrlo važno upamtiti da sva moderna koža na sebi ima zaštitni sloj voska, boje i drugih pokrovnih sredstva koje štite kožu od svih vanjskih utjecaja. Također, ona je štavljena na način da se ne isušuje ili da ne puca. Osim toga, takva koža niti u sebe najvjerojatnije neće upijati bilo kakve tekućine i emulzije koje vi nanesete, nego će se one zadržati na površini kože.

No, starije kože tijekom godina podložne su pucaju, a koje možete pomalo ublažiti ovlaživanjem, pomoću zaštitnih krema. Kao što smo već rekli, takvu kožu nemoguće je bilo kojim postupkom vratiti u početno stanje, moguće ju je zaštiti od daljnjeg pucanja.
(vam)

 
Komentari
+2
 
gogafmm
  • 22.3.2011 19:27:22
  • Bodova: 3079
  • Prijavi
...evo danas sam negdje procitala...baby ulje...Npr.Penaten...na krpicu i time premazati,malo pustiti da djeluje i onda prebrisati suhom krpom(ispolirati)
nata75
  • 17.3.2011 11:46:47
  • Bodova: 6452
  • Prijavi
kupujem u Lesnini proizvod pod imenom kerasoft i jako sam zadovoljna.:..:)