Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zašto moja beba plače?

Zašto moja beba plače?

Beba plače, a vi se osjećate nemoćno jer ne znate zbog čega i ne znate kako je utješiti

Sve bebe plaču, bez iznimaka. Novorođene bebe plaču čak između jednog i tri sata na dan. S obzirom da ne mogu činiti ništa samostalno, bebe ovise o drugoj osobi koja im treba dati i omogućiti sve što im je potrebno – hranu, toplinu, utjehu.
Ukoliko ste upravo rodili svoje prvo dijete, sigurno nemate mnogo iskustva u svojoj novoj zadaći, pa je vrlo teško odgonetnuti zbog čega vaša beba plače. Nad vama uvijek visi pitanje: „Radim li sve kako treba?“, „Je li moja beba gladna, žedna, je li joj toplo, hladno, je li joj dosadno, hoće li se maziti i tako dalje?“.

Budite sigurni da ćete nakon nekog vremena sve poloviti i naučiti što vaša beba želi, no u početku to može biti vrlo frustrirajuće. Također, s vremenom ćete naučiti da postoje različite vrste plača za različite stvari.
Ujedno, kako će beba rasti i ona će naučiti na koji način komunicirati s vama – smijat će se, gledati vas u oči, pružati ruke i noge.

No, do tog blaženog trenutka evo vam male pomoći, kako biste bebi ispunili sve njezine potrebe, ali i olakšali sebi prve dane majčinstva.

Hoću jesti!

Tek rođene bebe ukoliko su gladne sigurno će plakati. Što je beba mlađa to je veća mogućnost da plače jer je gladna. To će se događati posebno u prvim danima nakon rođenja, kada beba ne može popiti veće količine mlijeka, pa će često biti gladna. Ukoliko dojite, upravo toga morate biti svjesni.

Dakle, ukoliko beba plače ponudite joj mlijeko. Neke bebe će odmah prestati plakati, a kako će im se puniti želudac, osjećat će se zadovoljno. Ukoliko vaša beba plače i nakon hranjenja vjerojatno možete očekivati nuždu.

Hoću udobnost

Bebe su vrlo osjetljive na odjeću koju nose. Ne smije im biti premala niti ih ništa od odjeće ne smije smetati, jer će u suprotnom - plakati. Naravno, tu su i pelene. Neke bebe će odmah reagirati plačem ukoliko su pelene pune, dok nekima uopće neće smetati. Ukoliko vaša beba neutješno plače, pokušajte promjenom odjeće, velika je mogućnost da će upaliti. To će vam dati mogućnost da provjerite je li pelena na mjestu, je li puna ili prejako stisnuta.

Hoću toplinu – ne prevruće, ne prehladno

Čini se da je ponekad bebama vrlo teško udovoljiti, no morate imati na umu da one osjete određene podražaje i ne razumije zbog čega se oni događaju. Zanimljivo je spomenuti da neke bebe jednostavno ne vole kada ih se presvlači ili im se mijenja pelena, jer tada osjete protok zraka na svojoj koži. Neke se ne vole kupati, niti bilo što drugo i samo žele biti zamotane u toplome. Ukoliko je vaša beba takva s vremenom ćete naučiti promijeniti pelenu „brzinom svjetlosti“, i smiriti ju kasnije.

Bebe ne trebate posebno više oblačiti, nego što oblačite sebe, jer će i njima biti vruće. Ukoliko niste sigurni što bebi trebate obući, pokušajte s nekoliko slojeva odjeće, koje lako skinete. Kako biste saznali je li vašoj bebi prevruće ili prehladno, opipajte njezin trbuščić. Ukoliko je prevruć, uklonite dio odjeće ili pokrivač i obrnuto. Nemojte se oslanjati na previše na temperaturu njezinih ruku i stopala, jer za njih je normalno da budu trunku hladnije.

Hoću da me nosite

Neke bebe jednostavno žude da budu u nečijem zagrljaju, što je više moguće. Starijim će bebama biti dovoljno da vas vide ili čuju da ste u istoj prostoriji, dok će mlađa tražiti više kontakta. Ukoliko beba plače, a mislite da je sita, da joj je toplo, da nema nikakve zdravstvene probleme, velika je mogućnost da želi utjehu u vašem naručju. Neki roditelji se boje da će razmaziti dijete ukoliko će ga puno držati na rukama, no u prvih nekoliko mjeseci to je jednostavno nemoguće izbjeći. Ukoliko imate bebu koja želi biti neprestano uz vas, pokušajte s nosilicom. Tako će beba biti sretna, a vi ćete imati slobodne ruke za obavljanje drugih zadaća.

Hoću spavati

Mnoge bebe zaspu gdje god hoće i kada god hoće, bez obzira na buku, svjetlost, ljude koji su oko njih. No, ukoliko tijekom određenog vremena dobiju preveliku pažnju, postoji mogućnost da će biti jednostavno previše stimulirane i neće se moći smiriti i zaspati tako lako. Posebno se to odnosi na novorođene bebe koje se ne mogu nositi sa takvim stimulacijama odjednom. Zbog previše ljudi i buke oko njih, bebe će možda i plakati više nego što je to uobičajeno ili će plakati kada će im jednostavno biti dosta svega. Ukoliko bebu možete odvesti negdje na tiho i tamnije mjesto, učinite to. Možda će beba još jedno vrijeme plakati dok se ne uspije smiriti i zaspati. U tom trenutku budite strpljivi i pružite joj potrebnu utjehu.

Trebam nešto da se bolje osjećam

Dijete koje je bolesno često plače drugačijim tonom nego što je obično i to vam treba biti znak za oprez. S druge strane ako je beba najednom postala tiha, a inače često plače to također može značiti da nešto nije u redu. Ono što je najvažnije zapamtiti je da vi znate svoje dijete najbolje i ukoliko mislite na nešto nije u redu, nazovite pedijatra. Ako vaše dijete tijekom plača gubi dah, povraća, ima proljev obavezno nazovite ili posjetite liječnika.

Trebam nešto… ali ne znam ni sama što

Bebe imaju loše dane, kao i svi ljudi, pa nije nemoguće da će jedan dan u tjednu vaša beba biti razdražljiva i nećete ništa moći učiniti da smirite njezin plač. No, neke novorođene bebe jednostavno nećete moći utješiti i plakati će po nekoliko sati na dan (tri sata pa i više), nekoliko dana u tjednu. To naravno može biti vrlo iscrpljujuće, te može donijeti nervozu u cijelu obitelj. Na žalost, nema čarobnog lijeka za takvo stanje, jednostavno ćete morati proći kroz taj period koji može potrajati i do tri mjeseca.
(vam)

 
Komentari
+2
 
andrea24
 • 5.2.2010 11:11:17
 • Bodova: 10353
 • Prijavi
poznavajući sebe...odmah bi paničarila ;)...
bina
 • 4.2.2010 21:45:33
 • Bodova: 10190
 • Prijavi
o meni nije bio smijesan plac koji je neprekidno trajao po sat i pol o nebi to ponavljala vise,!
marinazd
 • 4.2.2010 19:24:41
 • Bodova: 96
 • Prijavi
o...ja imam blizanke od 5 god. i sina od 2 ipo.. znam kako je kad plače ;))
amy20
 • 4.2.2010 16:52:42
 • Bodova: 22593
 • Prijavi
i ja jedva čekam,ali do toga je još dugo
natalija
 • 4.2.2010 14:24:27
 • Bodova: 2783
 • Prijavi
šta me sve čeka.... jedva čekam... vjerujem da se kasnije nakon iscrpnog perioda u životu ovakvim stvarima samo smijemo.