Vježbanje poslije poroda – mama i novorođenče vježbaju skupa

Vježbanje poslije poroda – mama i novorođenče vježbaju skupa

Prednosti vježbanja za mame i bebe

Bez obzira na različita iskustva koja smo imali tijekom trudnoće i poroda, ubrzo svaka žena osjeti potrebu da opet bude čvrsta i fizički, a i psihički, u boljoj kondiciji.

Ako do sada niste živjeli sportski, aktivno, vrijeme poslije poroda idealno je da u svoj životni stil uključite i takve aktivnosti. Ne zaboravite ni na osnovne principe zdrave prehrane. Sve će to skupa, naravno, pozitivno utjecati na cijelu vašu obitelj, a pogotovo na vaše novorođenče. Vrlo je važno da dijete što prije uključimo u najraznovrsnije tjelesne aktivnosti jer istraživanja pokazuju da te aktivnosti zasigurno pozitivno utječu na njegov psihofizički razvoj. Dakle, vaše aktivnost bit će dobra osnova za dalje aktivnosti vašeg djeteta. One mame koje su i prije trudnoće redovno vježbale neka se ni slučajno ne zapuste zbog brojnih majčinskih obveza i problema i neka nastave sa svojom tjelovježbom.

Svakodnevno bavljenje djetetom, dojenje, previjanje… može predstavljati veliku zapreku za vaš skok nazad u tijelo kakvo ste imali prije poroda. Svi znamo da je za naše dobro stanje, zdravlje i čvrsto tijelo potrebna određena količina tjelesnih aktivnosti, ali naša svakodnevica prepuna je različitih izgovora za našu pasivnost.

Koji su glavni izgovori mladih mama kojima se »izvlače« zbog nebrige za vlastito tijelo:
- umor koji nastaje zbog premalo spavanja
- bolovi u donjem dijelu leđa
- briga za dijete: tko će ga tada čuvati, hoće li sve biti u redu…
- premalo vremena.

Ako ćemo pošteno, i ne postoji puno mjesta gdje bi mlade mame vježbale skupa sa svojom bebom. Isto tako, mame nisu ni upoznate s tim kako da pravilno i efikasno dobiju liniju koju su imale prije poroda, ili da postignu još bolju kondiciju nego do tada. Najbolje i najkorisnije rješenje jest da vježbate skupa sa svojom bebom, kod kuće, naravno. Tako otpadaju svi izgovori o nedostatku vremena, bolovi u kralježnici i umor će se smanjiti, a ne trebate se ni brinuti tko će vam čuvati dijete.
Vježbanje se temelji na tome da umjesto tegova upotrebljavate težinu vlastitog djeteta.

To je istodobno dobra vježba za snagu i oblikovanje vašeg tijela, a i zabava za dijete koje u različitim položajima na taj način dobiva dragocjena iskustva. Takvo vježbanje je i vrijeme u kojem s djetetom uspostavljate dublju povezanost – dijete će veselo pratiti vaše kretnje i s vremenom će ih željeti ponavljati. Veza između majke i djeteta je sveta i zato je valja njegovati kroz različite aktivnosti koje izvode skupa.

Sve vrijeme vježbanja valja gledati u dijete i pričati mu. Dijete će zbog vaših kretnji znatno brže razviti osjećaj za kretnje, smisao za oblikovanje kretnji, osjećaj za ritam i za to gdje se nalazi njegovo tijelo u prostoru… Dokazano je da svi ti pozitivni i različiti utjecaji kojima je dijete izloženo u ranom djetinjstvu potiču njegove motoričke i misaone sposobnosti. Takva djeca kasnije mnogo brže i lakše uče jer svima nam je poznato da su u životu svakog pojedinca vrlo važna iskustva koja stekne u ranim godinama.

ŠTO ĆE VJEŽBANJEM DOBITI MAME?

- kondiciju i brže vraćanje tijela u stanje prije trudnoće
- oblikovanje tijela i dobivanje mišićne mase, prije svega u predjelu zdjelice
- psihičko rasterećenje
- smanjivanje bolova u donjem dijelu kralježnice
- reguliranje apetita
- prirodno oblikovano progresivno vježbanje (s djetetovim rastom raste i opterećenje, mama tako postaje izdržljivija i čvršća).

ŠTO ĆE OD VJEŽBANJA IMATI VAŠE DIJETE?

- uspostavljanje čvršće veze s majkom
- stimulacija u smislu ugodne glazbe i kretanja
- tjelovježbom stječe nova iskustva
- povećavanje otpornosti, izdržljivosti
- raspoloženje majke utječe na dijete (zadovoljna i opuštena majka – zadovoljno i opušteno dijete).

KADA POČETI S VJEŽBANJEM?

Činjenica je da ćete se, ako ste prije trudnoće bili u dobroj tjelesnoj kondiciji, lakše vratiti na istu razinu. Roditi nije baš lagan zadatak; čak i sportašicama porod predstavlja tjelesnu promjenu koja se ne može usporediti ni s čim drugim.

Važno je da ne čekate predugo jer će vam vježbanje donijeti fizičko i psihičko rasterećenje i ponovno uspostavljanje ravnoteže u vašem tijelu. Preporučuje se da se s redovnom tjelovježbom počne već 6 tjedana poslije poroda jer to je vrijeme kada su oboje, i majka i dijete spremni na takvo novo iskustvo.

Na početku je dijete samo prisutno, ne aktivno, a kad napuni 3 mjeseca već je aktivno jer zna držati glavu u određenom položaju, odazvati se… Za majku je vrlo bitno i to da joj se na početku dojenja u mlijeku ne nakuplja mliječna kiselina.

www.ringeraja.com.hr

 
Komentari
+2
 
panther2211
  • 11.3.2009 12:55:15
  • Bodova: 17
  • Prijavi
Super, u Splitu postoje vježbe za mame i bebe u klubu trudnica na pujankama. Ne moze bit bolje i mame i bebe su zadovoljnije poslje vježbi!!!!!!!