Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Treba li i kada uvesti gluten u prehranu bebe?

Treba li i kada uvesti gluten u prehranu bebe?

Zašto se danas puno priča o glutenu u prehrani?

Namirnice koje sadrže gluten danas su „pod povećalom“, djelomično zbog povećanog trenda bezglutenske prehrane, a djelomično zbog povećanja broja pozitivnih dijagnoza na celijakiju, što je usko povezano s najnovijim postignućima u samoj dijagnostici.
Stoga ne čudi da tema glutena i prehrane bez glutena sve više zanima i roditelje beba. Roditelji se s nedoumicama najčešće susreću u razdoblju uvođenja dohrane, odnosno u periodu između 4. i 6. mjeseca života djeteta. Postavljaju se pitanja kada točno započeti s dohranom, koja namirnica bi trebala biti prvi izbor te treba li i u kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten.

Kada uopće početi s dohranom?

Zdravstvene organizacije koje se bave prehranom djece, poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN), složile su se da je poželjno namirnice ne uvoditi u prehranu djeteta prije navršenog 4. mjeseca života, a svakako započeti s navršenih 6 mjeseci. Naravno, uvođenje dohrane je individualno te ovisi o tome je li dijete spremno početi isprobavati nove okuse, a što će i samo pokazati – zainteresirano će promatrati druge dok jedu, počet će otvarati usta i pokušati ručicama uhvatiti komadiće hrane.

Koja namirnica je najbolji izbor za početak dohrane?

Nema strogih uputa kojom vrstom hrane započeti dohranu jer to u velikoj mjeri ovisi o tradicijskim navikama pojedinog podneblja. U zemljama Zapadne Europe prve se kašice pripremaju od mlijeka (majčino mlijeko ili mliječna formula) i žitarica, primjerice pahuljica od kukuruza i riže, a u našim se krajevima tradicionalno započinje voćnim i žitnim kašicama. Preporuča se da prve namirnice budu što manje alergene. Tako je, prema kalendaru dohrane, preporučljivo iz skupine voća među prvima izabrati kruške i jabuke, dok iz skupine žitarica prednost treba dati kukuruzu i riži. Ove namirnice prirodno ne sadrže gluten te se općenito smatraju najmanje alergenima i lako probavljivima.

U kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten u prehranu bebe?

Smjernice ESPHGAN-a iz 2016. kažu kako uvođenje glutena u dohranu bebe može započeti između 4. i 12. mjeseca života, pošto je probavni sustav bebe osjetljiv i potrebno ga je postupno navikavati na nove namirnice. Dodatno, stručnjaci za celijakiju izdali su smjernice za uvođenje glutena u prehranu beba (2016., Journal od Pediatrics) pri čemu ga se preporuča uvoditi postepeno u dobi od oko 6 mjeseci, kada je probavni sustav bebe znatno razvijeniji. Upravo zbog navedenog, žitne kašice namijenjene bebama su dobar odabir za početak uvođenja dohrane općenito, kao i za razdoblje uvođenja namirnica koje sadrže gluten u kasnijoj fazi. Žitne kašice za bebe jednostavno se doziraju i omogućuju kontrolirano i postupno uvođenje glutena, pri čemu su tekstura i okus prilagođeni određenoj dobi djeteta pa ih djeca dobro prihvaćaju.

5 savjeta kako pravilno odabrati prvu namirnicu u dohrani bebe
  • Birajte namirnice iz lokalnog podneblja, lako probavljive i što manje alergene, poput voća i žitnih kašica (jabuka, kruška, kukuruz, riža, proso)
  • Pri kupnji birajte proizvode koji su u potpunosti prilagođeni bebi, sukladno kalendaru dohrane
  • Čitajte deklaracije na proizvodima kako biste izbjegli dodani šećer i prisustvo glutena u proizvodima u samom početku dohrane
  • Namirnice koje sadrže gluten uvodite postepeno u dobi od 6 mjeseci, preporučljivo u obliku žitnih kašica (pšeničnih, ječmenih ili zobenih)
  • Ukusnim, zdravim i hranjivim obrocima napunite trbuščić i izmamite osmijeh na lice vaše bebe
Autor: Nataša Šoštarić. dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
 
Komentari
+2
 
nimfyca
  • 21.2.2017 23:32:23
  • Bodova: 70319
  • Prijavi
Malo off al da se nadovezem na cosvr primjetila sam da su svi oko mene postsli nesto 'alergicni i intolerantni' na puno stvari.. i to sve sami vrsni sam svoj doktori.
cosvr
  • 21.2.2017 23:12:39
  • Bodova: 872
  • Prijavi
Zasto bi se gluten izbjegavao ako neko nema problema sa intolerancijom ili alergijom na njega? Uostalom, alergija i intoletancija na namirnice, pa i na gluten, su nesto sto bi se trebalo utvrđivati kod liječnika, a ne da svako sam sebi na osnovu toga sto ga malo probode u stomaku ili ga napuhne dijagnostificira neku alergiju ili intoleranciju, a mnogi to rade.
antonija96
  • 21.2.2017 23:00:58
  • Bodova: 80
  • Prijavi
sve po domace i svi sretni i zadovoljni a pogotovo zdravi...
anna-herman
  • 21.2.2017 18:43:12
  • Bodova: 54598
  • Prijavi
OMG...
lejdi
  • 21.2.2017 18:28:32
  • Bodova: 23487
  • Prijavi
Nekidan naišla na profil jedne osobe, u opisu stajalo: "papam glutenfree". A brate mili više, odjednom svi jedu bez glutena.
nyna_31
  • 21.2.2017 18:27:24
  • Bodova: 16009
  • Prijavi
Ne opterećujem ni sebe niti djecu sa tim.
bubulejica
  • 21.2.2017 16:06:00
  • Bodova: 59814
  • Prijavi
Da imam amneziju i ne sjećam se ničega, mislila bi da je ova beba moje dijete :)) Sorry na upadici nevezano za članak.
russiangirl
  • 21.2.2017 15:36:26
  • Bodova: 16696
  • Prijavi
A vidi ove plave okice...Što se tiče glutena i sve te fame, meni to stvarno ide na živce. Baš me zanima kako smo odrasli mi koji smo cijeli život jeli sve, od malena, kad se kravlje mlijeko davalo djetetu s nekoliko mjeseci. Sad nemoj ovo, ne smije ono, još ga nemoj cijepiti i ode sve k vragu.
xerinija
  • 21.2.2017 14:32:18
  • Bodova: 64143
  • Prijavi
Ajde dosadni ste više s tim glutenom...
canyon
  • 21.2.2017 14:31:59
  • Bodova: 11379
  • Prijavi
A navalili na guten kao ludi. Opet neka moda. Dajte djeci jesti i piti kako treba sa domaćom kuhinjom i sve ok.