Tradicionalna imena vraćaju se na velika vrata. Što znači Toma, a što Petra?

Tradicionalna imena vraćaju se na velika vrata. Što znači Toma, a što Petra?© Profimedia.hr

Stara zaboravljena hrvatska imena ponovno se vraćaju, a mi smo provjerile koja su i što znače

Iako često ne razmišljamo o tome, ime koje smo dobili s nama je cijeli život. Odazivamo se na njega, uvijek je prva informacija koju ćemo reći o sebi i tijekom života postaje dio našeg identiteta. Često se dogodi da nam se tijekom odrastanja možda ni ne sviđa naše ime - ne zvuči moderno i prijateljica ima ljepše ime, zvuči grubo ili nam se ne sviđa osoba po kojoj smo dobili ime.
 
Imena, kao i mnoge druge stvari u životu, često budu pod utjecajem događaja u svijetu ili nekih društvenih kretanja. Danas živimo u svijetu kada je sve globalno pa je tako i s imenima. Moderna su imena koja dolaze iz drugih velikih kultura zbog utjecaja televizije i interneta, sve češće možemo čuti kako mlađe generacije imaju imena koja se na svim jezicima isto izgovaraju.

Čak neko vrijeme nije bilo popularno dati djetetu ime po baki ili djedu jer zvuči jako tradicionalno i "starinski". Ali možda zbog zasićenja, imena koja su nekad bila popularna počela su se vraćati. Pa tako sve češće možemo čuti da se mališani odazivaju na Toma, Marta ili Cvita
 

via Giphy

Provjerile smo koja su "stara" imena ponovno na listama najpopularnijih imena za djevojčice i dječake te njihovo značenje:
 
Mila

Staro hrvatsko ime koje znači točno ono što predstavlja ta riječ - draga i mila. Nakon pedesetih godina prošlog stoljeća počelo se sve rjeđe koristiti, ali danas se ovo lijepo ime vraća na liste. Posebno u sjevernoj Hrvatskoj. Ime je slavenskog porijekla, a često je dio i nekih drugih imena među Slavenima, kao što su Milan, Ljudmila, Milena ili Milica.
 

via Giphy
1/9
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2